Nytt om dødsstraff (april 2019)

I april offentliggjorde Amnesty en rapport om bruken av dødsstraff i 2018. Her kan du lese om utvalgte land i rapporten.
Publisert: 1. Feb 2019, kl. 15:33 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 11:56

Amnesty International offentliggjorde 10. april en rapport om bruken av dødsstraff i 2018. Klikk her for å lese full oppsummering av rapporten.

Rapporten inneholder mye positivt. Burkina Faso avskaffet dødsstraffen. Høyesterett i delstaten Washington i USA erklærte at dødsstraffen var i strid med grunnloven. Gambia og Malaysia innførte et moratorium, det vil si at de stoppet alle henrettelser.

Amnesty kunne dokumentere minst 690 henrettelser i 2018, mot 993 året før. I tillegg kommer trolig flere tusen henrettelser fra Kina, der informasjon om dødsstraff blir betraktet som en statshemmelighet.

Grunnen til denne reduksjonen er først og fremst lovendringer i Iran som fjernet dødsstraff for de fleste narkotikarelaterte forbrytelser. I tillegg henrettet også Irak, Pakistan og Somalia langt færre i 2018 enn i 2017.

I november 2017 endret Iran straffeloven og fjernet dødsstraff for de fleste narkotikarelaterte forbrytelser. Dette har ført til nesten en halvering av av antall henrettelser sammenlignet med året før.

Allikevel var Iran også i 2018 blant de landene i verden som henrettet flest, sammen med Saudi Arabia (minst 143 henrettelser), Vietnam (minst 85), Irak (52) og Kina (flere tusen)

Tilsammen var det 20 land som gjennomførte henrettelser i 2018, mot 23 året før,

I tillegg registrerte Amnesty 2541 dødsdommer i 2018. På slutten av året satt minst 19336 personer fengslet med dødsdommer verden rundt, etter den informasjonen Amnesty har tilgang til.

Brunei

Brunei er en liten stat som ligger i den nordlige delen av Borneo i Asia. Sultan Hassanal Bolkiah har vært eneveldig hersker siden landet ble uavhengig i 1984.

I april 2019 kunngjorde sultanen innføring av nye, drakoniske straffebestemmelser basert på sharia. Blant annet skal utroskap og homoseksuelle handlinger kunne føre til dødsdom ved steining.

Brunei har ikke henrettet noen siden 1957.

Pakistan

Aasia Bibi, som tilhører en kristen minoritet i Punjab, ble dømt til døden i 2010 etter at en annen kvinne hadde anklaget henne for å ha fornærmet profeten Muhammad. Saken skapte debatt om Pakistans blasfemilover og ble til en kampsak for voldelige ekstremister. Flere personer, inkludert regjeringsmedlemmer, har blitt drept fordi de talte Aasia Bibis sak..

I oktober 2018 ble Aasia Bibi frikjent av Pakistans høyesterett. Etter voldelige protester mot kjennelsen og åpne drapstrusler mot dommerne, blant annet fra et stort parti i landets parlament, bestemte regjeringen at kjennelsen skulle vurderes på nytt.

I januar 2019 opprettholdt høyesteretten sin kjennelse. «Hvordan kan vi henge en kvinne utelukkende basert på et falskt vitnemål» uttalte en av dommerne. Aasia Bibi ble løslatt, men umiddelbart tatt i varetekt på et hemmelig sted, i følge myndighetene for å beskytte henne, Flere land har tilbudt henne asyl, blant annet Canada, der døtrene hennes har fått tilflukt.

USA

California

Den nyvalgte guvernøren,Gavin Newsom, har erklært et moratorium på henrettelser.

Colorado, Oregon og Pennsylvania har også stoppet alle henrettelser.

Newsom har i tillegg stengt delstatens henrettelsesanlegg på det beryktete San Quentin-fengselet.

Det er nå 737 fanger på dødscelle i California. Ingen andre delstater har så mange.

Den siste henrettelsen i delstaten skjedde i 2006.

Ohio

Guvernør Mike DeWine har stoppet alle henrettelser i Ohio. Dette begrunnes med at den nåværende prosedyre ved henrettelser trolig fører til store lidelser for den dødsdømte fangen.

I Ohio har bedøvelsesmiddelet midazolam vært brukt for å få fangen til å miste bevisstheten. Under obduksjoner av mange av de som ble henrettet med midazolam ble det påvist ansamling av veske i lungene, noe som innebærer at de opplevde døden som en langsom drukning. Dette er is trid med forbudet mot grusom og uvanlig straff i USAs grunnlov.

Det var opprinnelig planlagt 6 henrettelser i Ohio i 2019, og ytterligere 23 henrettelser fram til 2023.

(Kilde: Death Penalty Information Center 21. februar 2019)

FÅ NYHETER OM DØDSSTRAFF I DIN INNBOKS

Bli oppdatert fem ganger i året

Ca. fem ganger i året publiserer vi "Nytt om dødsstraff" på amnesty.no, som er oppdateringer om dødsstraff verden over. Vi sender også ut ulike aksjonsoppfordringer på e-post. Ønsker du å motta oppdateringene og aksjonene? Send en e-post til [email protected] markert med "Dødsstraffbulletin".


Tidligere oppdateringer:

2021:

Nr. 1


2020:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1

2019:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1

2018:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1


For tidligere oppdateringer, søk på dødsstraffbulletin i søkefeltet.