Her kan du lese siste nytt om dødsstraff i verden.
Publisert: 1. jul 2020, kl. 08:55 | Sist oppdatert: 3. sep 2020, kl. 10:52
Pakistan

Mannen som ble dømt til døden i 2002 for drapet på Wall Street Journal journalist Daniel Pearl, har blitt frikjent. Dødsdommen mot britisk-fødte Ahmed Omar Saeed Sheikh ble i 2002 propagert av pakistanske myndighetene som bevis for deres innsats i krigen mot terror, men mange har stilt seg tvilende til at Sheikh faktisk deltok i drapet. Nå har en domstol i Pakistan fastslått at det ikke fantes noen bevis for at han var drapsmannen. Domstolen gjorde dødsdommen om til et 7 års fengselsstraff for Sheikhs deltakelse i bortføringen av Pearl og beordret hans løslatelse.

(Kilde: The Guardian 2.4.2020)

Høyesteretten i Lahore har omgjort dødsdommen mot en mindreårig lovbryter til livsvarig fengsel – etter 21 år på dødsselle. Mannen ble dømt til døden for drap i 1998, da han bare var 17 år gammel, til tross for at alderen hans var godt dokumentert. Nå har høyesteretten fastslått at dødsstraff for personer under 18 er i strid med både internasjonal og pakistansk rett og omgjort dødsdommen.

Kilde: Death Penalty News, 10. juni 2020)

Tsjad

Tsjad avskaffet dødsstraffen i 2014, men gjeninnførte denne straffen i 2015 for terrorhandlinger. Like etterpå ble 10 menn henrettet. Senere har det ikke forekommet henrettelser i Tsjad.

Nå har parlamentet enstemmig vedtatt å kvitte seg med dødsstraffen også for terrorhandlinger.

Loven vil tre i kraft hvis president Idriss Deby Itno.underskriver den.

(Kilde: World Coalition against the Death Penalty, 29/04/2020)

USA

Føderale dødsdommer

Straffelov og straffegjennomføring i USA er i all hovedsak overlatt de enkelte delstatene. Det finnes imidlertid også flere straffbare handlinger som kan medføre dødsstraff på føderalt nivå. Den siste henrettelsen av en fange på føderalt nivå ble gjennomført i 2003, under president George W. Bush.

Helt siden Donald Trump tok over som president har han etterlyst nye henrettelser på føderalt nivå. I fjor ble det satt dato for fire henrettelser i desember 2019 og januar 2020. Alle disse henrettelsene ble imidlertid utsatt på grunn av flere juridiske utfordringer. Nå har USAs justisminister kunngjort nye henrettelsesdatoer for de fire menn, i juli og august i år.

Forsvarsadvokatene arbeider iherdig for ytterligere utsettelser. (Kilde: Death Penalty Information Center 16.6.2020)

Korona

Mange henrettelser i USA er blitt utsatt i forbindelse med pandemien. Mye tydet på at det ikke ville bli flere henrettelser på lang tid, men 19. mai 2020 ble Walter Barton henrettet i Missouri.

(Kilde: Death Penalty Information Center, 21.5.2020) Ohio

Guvernør Mike Dewine har utsatt i alt 11 henrettelser som var planlagt i 2020. Dermed blir det ingen henrettelser i Ohio i år. Avgjørelsen er begrunnet med at det er vanskelig å skaffe medikamenter som brukes ved en henrettelse.

(Kilde: Death Penalty Information Center, 6.5.2020)

Oregon

Oregon Department of Corrections har kunngjort at de fleste av de dødsdømte fangene ikke lenger skal sitte isolert på dødscelle. De skal være sammen med de andre fangene, og skal behandles som dem.

Tilsvarende ordninger har det siste året blitt gjennomført også i Virginia, South Carolina, Oklahoma og Pennsylvania. Oregon har nå 29 dødsdømte fanger.

(Kilde: Death Penalty Information Center, 19.5.2020) Rase og dødsstraff i USA

Det har vært mye snakk om behandlingen av afrikansk-amerikanere i USA. Av de som er henrettet i USA siden 1976, er 34% afrikansk-amerikanere, mens andelen afrikansk-amerikanere i befolkningen er 13%.

Statistikken viser også at sannsynligheten for en dødsdom i en drapssak er betydelig større når gjerningsmannen var svart og offeret hvit enn omvendt.

(Kilde: Death Penalty Information Center)

Jon Trana

Gerald Folkvord

FÅ NYHETER OM DØDSSTRAFF I DIN INNBOKS

Bli oppdatert fem ganger i året

Ca. fem ganger i året publiserer vi "Nytt om dødsstraff" på amnesty.no, som er oppdateringer om dødsstraff verden over. Vi sender også ut ulike aksjonsoppfordringer på e-post. Ønsker du å motta oppdateringene og aksjonene? Send en e-post til [email protected] markert med "Dødsstraffbulletin".


Tidligere oppdateringer:

2021:

Nr. 1


2020:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1

2019:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1

2018:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1


For tidligere oppdateringer, søk på dødsstraffbulletin i søkefeltet.