Her kan du lese siste nytt om dødsstraff i verden.
Publisert: 1. jul 2020, kl. 08:55 | Sist oppdatert: 16. okt 2020, kl. 16:13

Hviterussland

I juni opphevde høyesteretten i Hviterussland dødsdommen mot Viktar Skrundzik og sendte saken tilbake til en lavere rettsinstans for ny behandling. Hviterussland er det eneste landet i Europa som fortsatt bruker dødsstraff, og det er svært sjeldent at landets høyesterett omgjør dødsdommer.

Viktar Skrundzik ble dømt for drap og ran på to eldre personer, men han hevde under rettssaken at politiet hadde tvunget ham til en tilståelse.

(Kilde: Radio Free Europe, 1.7. 2020)

Iran

I første halvdel av 2020 registrerte organisasjonen Iran Human Rights 123 henrettelser i Iran. Dette er en økning på 10% i forhold til samme tidsrom i fjor. Bare 36 av disse henrettelsene ble offentliggjort av myndighetene.

(Kilde: Iran Human Rights 9.7.2020)

I juli rapporterte Iran Human Rights om en mann som hadde blitt henrettet etter at han seks ganger hadde blitt observert mens han drakk alkohol.

Iransk straffelov åpner for dødsstraff mot personer som har blitt tatt for å ha drukket alkohol tre ganger.

(Kilde: Iran Human Rights 9.7.2020)

Sudan

Som del av en større reform av straffeloven fjernet Sudan dødsstraff for apostasi, altså «frafall» fra islam, og for seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn.

Relasjoner mellom personer av samme kjønn kommer fortsatt til å være forbudt i Sudan, og kan i verste tilfelle straffes med livstid i fengsel.

(Kilde: Al Jazeera og Reuters, 16.7.2020)

Tsjad

Tsjad har avskaffet dødsstraff for alle forbrytelser!

Landet avskaffet dødsstraffen i 2014, men gjeninnførte den for terrorhandlinger i 2015. I det samme året ble 10 menn henrettet. Senere har det ikke forekommet henrettelser i Tsjad.

I april vedtok landets parlament enstemmig å kvitte seg med dødsstraff også for terrorhandlinger. Den 20. mai godkjente president Idriss Deby Itno denne lovendringen.

(Kilde: United Nations Office on Drugs and Crime, 20.5. 2020)

USA

Dødsdommer og korona

Det ser ut til at det blir få dødsdommer i 2020. I første halvdel av året har bare 13 personer blitt dømt til døden. Det lave tallet skyldes nok først og fremst COVID-19-epidemien.

I 1999 var det en topp med 279 dødsdommer i USA. Senere har det blitt stadig færre. i 2019 ble 35 personer dømt til døden, og 22 ble henrettet.

(Kilde: Death Penalty Information Center 2.7.2020)

Føderale henrettelser

Fem menn som var dømt til døden ved føderale domstoler i USA, ble henrettet i juli og august 2020.

I tillegg til straffeloven til de fleste amerikanske delstatene åpner også USAs føderale straffelov for bruk av dødsstraff. I de siste tiårene har dette imidlertid nesten aldri blitt brukt.

Da han ble USAs president, lovet Donald Trump at han ville gjenoppta føderale henrettelser. Det viste seg imidlertid at det var en rekke juridiske og praktiske hindringer for å gjennomføre slike henrettelser, først og fremst knyttet til spørsmål om hvor de skulle gjennomføres og om henrettelser gjennom giftsprøyter ikke er i strid med den amerikanske grunnloven. Trump la imidlertid press på sin administrasjon for at henrettelsene han hadde lovet skulle gjennomføres så fort som mulig.

Den 14. juli 2020 ble Daniel Lewis Lee henrettet – den første henrettelsen på føderalt nivå siden 2003. Til siste øyeblikk var det tvil om gjennomføringen av henrettelsen var lovlig. Da Lee ble bunnet fast på sengen der han skulle drepes med en dødelig injeksjon, fikk myndighetene beskjed om at en domstol hadde beordret at prosedyren skulle stanses. Myndighetene anket mot denne beslutningen, og Lee måtte vente i fire timer, bundet fast på henrettelsessengen, til det kom en ny beskjed om at han kunne drepes allikevel.

Fem av de syv personer som president Trump ville få henrettet før presidentvalget er nå døde. Henrettelsesdatoene for de siste to er satt for september:

22. september: William Emmett LeCroy

24.september: Christopher Andre Vialva

(Kilde: Death Penalty Information Center og Amnesty, juli/august 2020)

FÅ NYHETER OM DØDSSTRAFF I DIN INNBOKS

Bli oppdatert fem ganger i året

Ca. fem ganger i året publiserer vi "Nytt om dødsstraff" på amnesty.no, som er oppdateringer om dødsstraff verden over. Vi sender også ut ulike aksjonsoppfordringer på e-post. Ønsker du å motta oppdateringene og aksjonene? Send en e-post til [email protected] markert med "Dødsstraffbulletin".


Tidligere oppdateringer:

2021:

Nr. 1


2020:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1

2019:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1

2018:

Nr. 5
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 1


For tidligere oppdateringer, søk på dødsstraffbulletin i søkefeltet.