

Trygg hos meg
Om kampanjen:
Sleivete kommentarer, nedsettende bemerkninger, mikroaggresjoner. Netthets, trusler, hat, vold. Masseskyting. Dette oppleves av skeive i Norge i dag.
- Over dobbelt så mange skeive har opplevd diskriminering (43,1 %) det siste året, sammenlignet med øvrig befolkning (2020). Transpersoner opplever det langt oftere enn andre.
- Ca 15 % av skeive har opplevd hatkriminalitet det siste året (i motsetning til 3 % av øvrig befolkning) (2020).
- Over én tredjedel har blitt utsatt for nedsettende kommentarer i løpet av det siste året (2019).
- 19 % er negative til at to menn kysser på offentlig sted (2022).
Alt dette gjør hverdagen utrygg. Mange små stikk blir til sammen smertefulle. Mange er på vakt. Hele tiden.
Vis andre at du er en trygghet
Vi er mange som støtter Pride og kampen for skeives rettigheter. Nå må det bli slutt på den tause støtten. Vi må vise hvor vi står, og ikke la skeive stå i stormen alene.
Vi har alle et ansvar for at det skal være trygt å være den man er i 2023.
Vi skaper trygghet ved å vise synlig støtte: Å bære et regnbuearmbånd, å stå opp mot trakassering og diskriminering, å motsi netthets er viktige bidrag. De gir støtte og trygghet. De betyr mer enn du tror.
Vis verden hva du står for – det kan bety mer enn du tror
Slik jobber vi for lhbt-personers rettigheter
Trygge prides over hele landet!
Pride markeres i mange kommuner over hele Norge. Men mange føler seg ikke trygge nok til å bli med. Kommunene må bli gjort oppmerksomme på sitt ansvar for å sikre forsamlingsfriheten lokalt.
Avslører diskriminering verden over
Vår etterforskning har ved flere anledninger avslørt hvordan mennesker blir utsatt for forfølgelse og diskriminering på bakgrunn av sin seksuelle orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
I tillegg dokumenterer vi menneskerettighetsbrudd, som for eksempel gjennom observasjon av pridemarkeringer i Polen.
Påvirker og endrer lover som diskriminerer
Amnesty jobber internasjonalt med å endre og fjerne lover som diskriminerer lhbt+-personer.
- I Norge ble loven om endring av juridisk kjønn vedtatt i 2016, etter at Amnesty, sammen med flere andre organisasjoner, krevde at norske myndigheter måtte etablere en rask, tilgjengelig og åpen prosedyre for å kunne endre juridisk kjønn. Loven gir transpersoner muligheten til en juridisk anerkjennelse av sitt kjønn som er i samsvar med den enkeltes oppfatning av egen kjønnsidentitet.
Aksjonerer for enkeltmennesker
Sammen med våre støttespillere og aktivister starter vi globale underskriftskampanjer for enkeltpersoner som opplever urett. Dette kan være personer som har blitt fengslet eller risikerer dødsstraff for å være antatt homofil, eller personer som blir systematisk diskriminert av staten på bakgrunn av sin seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller sitt kjønnsuttrykk.