Stadig flere stater vedtar lover som sikrer lhbtiq+personer likestilling og beskyttelse mot diskriminering og hatkriminalitet. Likevel er det i 2024 mange utfordringer som gjenstår før skeive kan leve trygge liv.  
Publisert: 5. jun 2024, kl. 14:16 | Sist oppdatert: 6. jun 2024, kl. 09:06

Stadig flere stater vedtar lover som sikrer lhbtiq+personer likestilling og beskyttelse mot diskriminering og hatkriminalitet. Likevel er det i 2024 mange utfordringer som gjenstår før skeive kan leve trygge liv.  

Samtidig som flere stater avkriminaliserer homofili, er det andre stater som vedtar lover som ikke bare begrenser mulighetene til positiv omtale av lhbtiq-personer, men som kriminaliserer aktivister som jobber for skeives rettigheter. Det legger omfattende begrensninger på innbyggernes ytrings- og forsamlingsfrihet. Det kan være lover som blir vedtatt for å «beskytte offentlig moral og religion», forbud mot seksualitetsundervisning, sensur av filmer som fremstiller skeive på en positiv måte, eller forbud mot bruk av lhbtiq-symboler i forbindelse med offentlige markeringer. Myndighetene skaper ofte et fiendebilde av skeive og skeive aktivister der de framstilles som en fare for rikets sikkerhet og en trussel mot verdiene samfunnet er bygget på.

Den autoritære vendingen

De siste årene har oppslutningen om autoritære ledere og såkalte "tradisjonelle" verdier økt verden over, også i våre egne nærområder. Den autoritære vendingen kjennetegnes av en politisering av religion, av kjønn og av kjønnsroller. Med det følger kritikk av mangfold og likestilling, angrep på rettighetene til lhbtiq+ personer, og en økning i hatkriminalitet.  

Autoritære ledere lærer av hverandre og bruker de samme metodene for å angripe lhbtiq+personer og aktivister som forsvarer deres rettigheter. Russland har siden 2013 hatt en anti-propaganda lov som forbyr positiv omtale av samkjønnede relasjoner. I Georgia er det nå lagt fram forslag om å vedta en tilsvarende lov mot positiv omtale av samkjønnede relasjoner. Også i Belarus har riksadvokaten lagt fram forslag til en slik lov.  

Samtidig ser vi også holdningsendringer og utviklingen til det bedre i enkelte land. Etter at Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina har folk i Ukraina i økende grad støttet opp om skeives rettigheter. Polen har etter valget i fjor høst fått en ny regjering som, i motsetning til den forrige, støtter likestilling og demokratiske verdier.   

Hva ønsker vi å oppnå?

Gjennom denne kampanjen skal vi synliggjøre konsekvensene av den autoritære vendingen for lhbtiq-personer i Russland, og vise solidaritet med skeive og skeive aktivister som nå lever i utrygghet og utsettes for forfølgelse.

Samtidig skal vi gi aktiv støtte til dem som fører skeiv rettighetskamp i Ukraina, der Russlands fullskala invasjon har bidratt til større åpenhet og aksept for lhbtiq-personer, og der det nå er lagt fram forslag til partnerskapslov som vil sikre skeive en ny trygghet.

Hva skal vi gjøre?

Vi skal informere!

Vi vil informere om hva kriminaliseringen av skeive aktivister i Russland fører til, og hvordan denne politikken har ringvirkninger utover Russlands grenser.  

På den andre siden vil vi også vise at det finnes land som Ukraina som har snudd en negativ utvikling, og der skeiv rettighetskamp nå gir konkrete resultater.    

Vi skal skape oppmerksomhet og engasjement!

Vi skal synliggjøre forfølgelsen av skeive i Russland, og kreve at Norge sørger for at utsatte skeive aktivister kan få visum, slik at de kan reise til land der de kan være trygge, møte internasjonale partnere og bygge nettverk.  

Vi vil også sikre at Norges omfattende og langvarige støtte til Ukraina bidrar til at landet får på plass en partnerskapslov som vil gi nødvendig trygghet til samkjønnede par.  

Vi skal vise solidaritet!

Gjennom aksjoner der vi ber norske myndigheter sikre tryggere vilkår for skeive aktivister i Russland og bidra til likebehandling av skeive par i Ukraina vil vi bedre forholdene for skeive i våre nærområder.  

Vi skal delta i pride-parader og i pride-park, organisere paneldebatter under pride house, lage poster til sosiale medier og skrive leserinnlegg.  

Vi skal være synlige med et enkelt budskap: alle har rett til å være trygge, uansett seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk!

Aksjoner  

1. Russland

Etter at Russland startet sitt fullskala-angrep på Ukraina har Putin trappet opp hat-retorikken mot skeive, og sagt at «spesialoperasjonen» i Ukraina også er en kamp mot vestlig forfall og dekadanse. Putins taler er fulgt opp med nye lovendringer som gjør det farlig å arbeide for skeives rettigheter i Russland.

I november 2023 avgjorde russisk høyesterett at «den internasjonale lhbt-bevegelsen» er ekstremistisk, og i 23. mars 2024 ble denne også ført opp på terrorlisten til russiske myndigheter.Siden «ekstremist-” og “terror-bestemmelsene» er vidt definert, kan loven brukes til å slå vilkårlig ned på alt det myndighetene misliker.  

Regnbueflagg regnes nå som et utrykk for “ekstremisme”.Det finnes allerede eksempler på personer som er bøtelagt for å ha postet pride-flagg på sosiale medier og dømt til tre dagers fengsel for å ha gått med regnbuefargede øreringer. Blir du tatt for å gjøre det gjentatte ganger, risikerer du opptil fire års fengsel.

Russlands kriminalisering av skeive og aktivister som forsvarer skeives rettigheter gjør det viktigere enn noen gang å skape trygge møteplasser internasjonalt. Skeive aktivister i Russland trenger Schengenvisum for å kunne komme seg ut og samle krefter, bygge kompetanse og drive internasjonalt påvirkningsarbeid   

Vi ber derfor norske myndigheter om å protestere mot forfølgelsen av skeive og skeive aktivister i Russland i relevante internasjonale fora, og sikre utsatte skeive aktivister muligheten til å kunne få utstedt Schengen visum.

Signer aksjonen her:

2. Ukraina

Skeive kjemper på lik linje med andre ved fronten i Ukraina. Samtidig har deres partnere ikke samme rettigheter som gifte heterofile par. For å sikre at skeive par ikke bare skal ha samme plikter, men samme rettigheter når de kjemper ved fronten, har ukrainske sivilsamfunnsorganisasjoner jobbet for å få vedtatt en lov som anerkjenner sivilt partnerskap, også for personer av samme kjønn. Det vil sikre skeive par en større trygghet. Norge har en unik anledning til å kunne oppfordre ukrainske myndigheter til å gjøre mer for å sikre like rettigheter for alle.

Alina og Staysa  

Alina Shevchenko og Stanislava Petlytsia (Staysa) giftet seg i Kharkiv i Ukraina i august 2023. Bryllupet deres var symbolsk siden ekteskap mellom samme kjønn ikke anerkjennes i dagens Ukraina. Samtidig kjemper Alina ved fronten sammen med andre ukrainere. Stasya har likevel ikke samme rettigheter som andre partnere. Hvis Alina dør eller tas til fange, vil ikke Stasya ha rett til å etterlyse henne som forsvunnet. Hvis Alina blir såret og havner på sykehus, har ikke Stasya rett til å besøke henne på sykehuset, siden hun formelt ikke er pårørende.  

Et lovforslag som anerkjenner likeverdig sivilt partnerskap, er nå fremmet i Ukraina. Selv om opinionen er mer positivt innstilt til lhbtiq+-personer møter lovforslaget motstand hos enkelte religiøse og konservative grupper. Det er viktig at parlamentarikere i Ukraina nå sørger for at skeive partnere får de samme rettigheter som andre. Her kan norske parlamentarikere spille en viktig rolle.  

Vi ber derfor Utenrikskomiteen på Stortinget å oppfordre sine kolleger i Ukraina om å sikre skeive par i Ukraina trygghet, ved å stemme gjennom loven om sivilt partnerskap.  

Tilbakeslag av skeives rettigheter

Anti-propagandaloven i Russland

Forfølgelsen av skeive i Russland har vart i mange år. Allerede i 2013 ble det vedtatt en lov som forbød «propaganda av ikke-tradisjonelle seksuelle forhold overfor mindreårige». Denne loven ble i 2022 utvidet til å også gjelde positiv omtale av samkjønnede relasjoner overfor voksne. Loven har ført til at lærere har mistet jobben, bøker har blitt fjernet fra bibliotekene og at TV-serier og filmer er blitt sensurert. Loven har bidratt til økt diskriminering og hatkriminalitet rettet mot lhbtiq+-personer.

Georgia følger etter

Andre land i regionen lar seg påvirke av retorikken til Russland. Myndighetene i Georgia i Sør-Kaukasus la i slutten av mars 2024 fram et lovforslag som forbyr offentlige uttrykk og markeringer som fremmer forhold mellom mennesker samme kjønn. Forslaget er i strid med den georgiske grunnloven.I 2023 gjennomførte høyreekstreme og ultranasjonalister en voldelig protest mot Tbilisi Pride. De gikk også til fysisk angrep på bygninger som tilhørte organisasjoner som støttet Pride-arrangementet.  

Russland er samlingssted for høyreradikale krefter i andre land

Russiske myndigheter jobber ikke bare for å innskrenke rettighetene til skeive og skeive aktivister, men undergraver også skeives rettigheter internasjonalt. Nylig samlet flere nasjonalistiske og høyreekstreme grupper seg til en stor konferanse i Russland. Forsamlingen besto av representanter fra det globale sør, nasjonal-bolsjeviker og europeiske neo-fascister som fant sammen mot det som ble betegnet som “det ledende vestlige verdifellesskapet”. Det er ikke nytt at Russland arrangerer møter der høyreekstreme krefter deltar. Det som er nytt er at flere representanter fra russiske myndigheter deltok denne gangen, blant annet utenriksminister Sergei Lavrov og Kremls pressetalskvinne Maria Zakharova.  

Fremgang for skeives rettigheter

Polen

Amnesty har tidligere fokusert på hvordan angrepene på skeive i Polen har økt i takt med den hatefulle retorikken fra blant annet ledende regjeringsmedlemmer. Etter at valget i Polen i høst er tonen i den offentlige debatten blitt en annen. Den nye regjeringen ønsker en tilnærming til EU og økt respekt for sårbare grupper.Den nye justisministeren er kjent for å stå opp for rettighetene til ulike sårbare grupper og arbeidet mot diskriminering av skeive som gruppe da han selv var ombudsmann under den tidligere regjerningen.  

Ukraina

Krigen pågår for fullt. Angrepene som rettes mot ukrainsk sivilbefolkning og infrastruktur har blitt intensivert de siste månedene og gjør at ingen som oppholder seg i Ukraina kan føle seg trygge. Amnesty har fordømt Russlands oppskalering av angrepene mot sivile mål på det sterkeste.  

Mens russiske myndigheter kriminaliserer skeive aktivister ved å stemple dem som terrorister og ekstremister har det etter Russlands fullskala krig på Ukraina skjedd en holdningsendring i nabolandet der flere nå er mer positive til skeive og deres rettigheter.

Det skyldes blant annet at flere som har vervet seg frivillig til militærtjeneste har stått åpent fram med sin seksuelle orientering.