Årets pridekampanje handler om at alle skal kjenne seg trygge – uansett hvem du er eller hvem du elsker.
Viktig informasjon

Dette er en aksjonsveiledning, en hjelp til deg som aktivist til å jobbe med denne kampanjen.

Veiledningen er et hjelpemiddel, og ikke en oppskrift dere må følge til punkt og prikke, og vi oppdaterer den ved behov. Er du usikker på hva som er innafor eller mulig å gjennomføre? Ta en prat med din regionleder.

Amnesty jobber for at alle, uansett seksuell orientering, kjønnsuttrykk eller kjønnsidentitet skal være trygge.

Under årets kampanje har vi tre fokus:

  • Vi krever at skeive i Russland er trygge fra forfølgelse og kriminalisering.
  • Vi krever at likekjønna par i Ukraina skal få statens trygghet i ryggen gjennom en partnerskapslov.
  • Vi krever at skeive i Norge og alle steder skal være fri fra diskriminering, hets og vold.

Under kan du lese mer og lære om hver del av kampanjen, og så finner du forslag til hva du kan gjøre med denne kampanjen som aktivist.

Innholdsfortegnelse

1. Årets tema:
- Kampanjesiden
- Aksjon: Russland
- Aksjon: Ukraina

2. Hvordan kan du bidra?
- Delta i pride der du bor
- Delta i parade
- Lag et arrangement
- Lokalavisa og SoMe
- Spre informasjon og forståelse for tematikken på sosiale medier
- Bli digitale superhelter

3. Begrepsbruk og fakta

4. Ta kontakt

Hvordan kan du bidra?

Det er mange måter å engasjere seg i Pride. Her kan du lese om ulike måter du kan du bidra.

Delta i Pride der du bor

Pride-arrangement kan ta mange ulike former, det kan være parader, fester, konserter, debatter, filmvisninger og kunstutstillinger – så lenge det synliggjør og feirer lhbtiq-personer! Det er mange kreative måter å markere pride på, her er noen:

Delta i Parade

Hvis din pride har parade, så kan gruppa lage sin egen seksjon. De fleste prideparader krever en påmelding, så sjekk det først og les nøye gjennom reglementet hvis det finnes. Der vil det stå hva som er tillatt og hva som kreves for å få lov til å delta.

Forberedelser:
-Meld gruppa på paraden med "Amnesty International (Gruppenavn)".
-Planlegg deltagelse i paraden, banner, plakater, lyd og spillelister, vann (bil).

Lag arrangement

Årets kampanje åpner for mange ulike samtaler og debatter som kan arrangeres. Du kan delta i samtalen selv eller lede den.

Det er alltid lurt å ta kontakt med de skeive organisasjonene som din lokale pride arrangør, FRI, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og PKI for å høre om de vil delta i en samtale.

Husk at når vi har slike arrangement så vil det oppleves personlig for mange, og det er derfor et behov for å skape tryggere. Et enkelt grep er å starte med å si nettopp det. Hvis det åpnes for spørsmål fra salen kan man også si at man ønsker en respektfull tone, og hvis noen da bryter med dette kan man si fra om at det ikke er greit.

Her er fire ulike konsepter for arrangementer

Etter at Russland startet sitt fullskala angrep på Ukraina har Putin trappet opp hatretorikken mot skeive og sagt at «spesialoperasjonen» i Ukraina også er en kamp mot vestlig dekadanse. Retorikken er fulgt opp med nye lovendringer som gjør det farlig å arbeide for likeverd og mangfold i Russland.

I november 2023 fastslo russisk høyesterett at den såkalte «internasjonale lhbt-bevegelsen» var ekstremistisk. I mars 2024 ble «den internasjonale lhbt-bevegelsen» også lagt til russiske myndigheters terrorliste.

Myndighetene går nå ikke bare etter skeive aktivister, men er også ute etter dem som skaper trygge møtesteder for skeive. Allerede kvelden etter høyesterettsavgjørelsen meldte Al Jazeera at russiske sikkerhetsstyrker raidet flere skeive klubber og barer i Moskva. Folk som blir funnet skyldig i å være en del av «den internasjonale lhbt-bevegelsen» kan få opptil 10 års fengsel.

En lov fra 2013 som forbyr «propaganda av ikke-tradisjonelle seksuelle forhold overfor mindreårige» ble i 2022 utvidet til å gjelde all positiv omtale av skeive. Loven har ført til at lærere har mistet jobben, bøker har blitt fjernet fra bibliotekene, og TV-serier og filmer er blitt sensurert. Loven legger ikke bare omfattende begrensninger på befolkingens ytringsfrihet, men bidrar også til økt diskriminering og hatkriminalitet rettet mot lhbtiq-personer.

Hva slags overlevelsesstrategier bruker skeive i Russland for å holde ut dette institusjonaliserte hatet? Er det fremdeles mulig å være skeiv aktivist i Russland? Og hvordan kan vi bidra til å skape trygge møteplasser der skeive aktivister og andre som forsvarer skeives rettigheter i Russland kan komme sammen for å bygge kompetanse og nettverk, samle krefter, og drive påvirkningsarbeid rettet mot nasjonale og internasjonale myndigheter?

Forslag til deltagere:
Din Amnesty-gruppe, lokal pridearrangør, skeive organisasjoner, skeive folk, representanter fra ulike politiske partier i kommunen.

Forslag til oppsett:
Gå sammen med din lokale skeive organisasjon og inviter representanter fra din by eller kommune til å snakke om

Hvordan dere kan støtte russiske aktivister lokalt

Gå frem for å oppfordre Russland til å stanse forfølgelsen av skeive og respektere retten til forsamlingsfrihet for alle.

Påvirke myndighetene slik at utsatte russiske skeive aktivister får mulighet til å få visum og kan møtes under trygge forhold utenfor Russland.

Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022 har hatt en dramatisk innvirkning på livene til millioner av mennesker, men har også ført til at folk i større grad verdsetter respekt for mangfold og likestilling. Likevel står lhbtiq-personer i Ukraina overfor mange utfordringer som gjør dem sårbare for stigma og diskriminering. Skeive har fremdeles ikke rett til å gifte seg eller til å registrere sivilt partnerskap. Det har store konsekvenser for lhbtiq-personer som tjenestegjør i militæret og for deres partnere.

Hva må gjøres for å ivareta rettighetene til lhbtiq-personer i Ukraina? Hvordan kan Norge styrke arbeidet for skeives rettigheter? Og hvordan kan vi alle vise solidaritet med dem som nå står fremst i denne rettighetskampen i Ukraina?

Forslag til deltagere:
Din Amnesty-gruppe, skeive organisasjoner, skeive eller andre som har flyktet fra Ukraina, fagpersoner innen juss og ekteskapsrett, folk med kompetanse på Ukraina.

Forslag til oppsett:
Presenter situasjonen i Ukraina og dagens lov, hvor folk av samme kjønn ikke kan gifte seg. Samtalen kan handle om hvilke utfordringer dette medfører og hvordan vi kan påvirke.

Vi som bærer regnbuens farger, må tørre å stå opp for hverandre og skape trygge møteplasser hvor vi kan møte hverandre med åpenhet og nysgjerrighet.

Dersom kommunen allerede er gode på noe av de􏰁e, trenger ikke det kreves. Dersom dere vet de er ekstra dårlige på noe, kan det fremheves spesielt. Se punkt 4 over.

Forsamlingsfrihet er en menneskerettighet.

  • Den gjelder alle. Staten (kommunen) en særskilt plikt til å tilrettelegge for forsamlingsfriheten for grupper som er utsatt for diskriminering.
  • Myndighetene er forpliktet til dette gjennom internasjonale konvensjoner som art. 11 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og art. 21 i Konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (SP). Disse er begge tatt inn i Menneskerettsloven. Denne skal ha forrang over andre lover om de strider mot hverandre. Det samme gjelder Grunnlovens bestemmelser, og også her er forsamlingsfriheten nedfelt (§ 101). Altså står forsamlingsfriheten svært sterkt i norsk rett.
  • Kommunen bærer statens ansvar for å sikre retten til forsamlingsfrihet lokalt.
    • Flere bestemmelser i Høyesterett er tydelige på at «statens ansvar» skal
      tolkes bredt, og omfatter kommunene.
    • Lokalt er det kommunen som er staten, de er statens lokale førstelinje.

Kommunene må sikre:

  • Aktiv tilrettelegging av forsamlingsfriheten, og særlig for pride fordi den markeres av en gruppe som fremdeles er utsatt for omfattende diskriminering. Kommunens aktive tilrettelegging bidrar til at flere føler seg trygge nok til å delta. Dette kan for eksempel innebære omdirigering av trafikk eller sperring av veien.
  • At pridemarkeringen er synlig. Kommunen må la paraden gå der arrangørene ønsker. Dette er en del av forsamlingsfriheten: at markeringen skal kunne synes og høres for sitt publikum. Dette gjelder også andre priderelaterte arrangementer i kommunen.
  • Pridedeltakernes trygghet: Prider er mulige mål for terrorhandlinger. Derfor trengs gode sikkerhetstiltak. Alle deltakere og arrangører skal være trygge under selve arrangementet, men også på vei til og fra, under planlegginga og under etterarbeidet. I praksis vil politet ta mye av dette ansvaret, men kommunen må sikre at det skjer på forsvarlig vis. Kommunen bør også ha god dialog med arrangørene, slik at de kan ha tillit til at sikkerhetstltakene er gode nok.
  • God dialog: Å sette seg inn i hvem som har ansvar for hva i kommunen kan være utfordrende for arrangørene. Kommunen må sikre god kommunikasjon mellom pridearrangøren og alle offentlige instanser som er involvert, og bør ta en koordinerende rolle dersom det er behov for det.
  • Svært høy terskel for å begrense eller avlyse en Pride. I for ble det sendt en nasjonal anbefaling om å utsette alle priderelaterte arrangementer. Amnesty mener

Denne generelle anbefalingen var i strid med retten til forsamlingsfrihet. Dersom det skjer et terrorangrep eller andre alvorlige trusler mot nasjonal sikkerhet eller offentlig trygghet må det gjøres individuelle vurderinger for hvert enkelt arrangement, og terskelen for begrensning eller avlysning av politiske arrangementer skal være svært høy. Dette må kommunen ta innover seg i forkant av sin Pride i år.

Dette er et uttrykk som mange kanskje ikke kjenner, så her kan man bruke litt tid på å utforske uttrykkene gjennom å snakke om egne opplevelser og hvordan man håndterer det.

Her er noen ressurser om mikroaggresjoner:
Ordliste: Mikroaggresjoner (balansemerket.no)
How microaggresions are like mosquito bites: https://youtu.be/hDd3bzA7450

Her er noen ressurser om minoritetsstress:
Ordliste: Minoritetsstress (balansemerket.no)
Minoritetsstress - Tverrfaglige tema - NDLA

Forslag til deltagere: Skeive og andre som opplever mikroaggresjoner og minoritetsstress.

Forslag til oppsett:
Start med å definere uttrykkene gjennom å snakke om egne erfaringer. Man kan snakke om forskjellen mellom mikroaggresjoner og direkte hets.

Lokalavisa og SoMe

Noe av det viktigste vi gjør er å skape oppmerksomhet om de sakene vi arbeider med! Det kan man gjøre ved å skrive leserinnlegg, invitere lokalavisa til et arrangement eller å møte dere på stand, og å poste ting på SoMe.

Hvordan er det egentlig å markere pride der du bor? Kjennes det trygt, bidrar kommunen og lokale aktører til at det blir gode markeringer?
Å markere pride er også et politisk arrangement, og det er kommunen som har ansvar for å tilrettelegge for at man skal kunne bruke ytringsfriheten sin i trygge rammer.

Tips til hvordan du får plass i avisa


Leserinnlegg er også en nyttig måte å få oppmerksomhet på i lokalavisa. Under følger tips til deg som skal skrive leserinnlegg, samt forslag og tips til tekst for denne kampanjen og et eksempel fra mai 2024. Fride Firskergård, leder i Ålesund-gruppa, skrev om at skolene i kommunen ikke skulle heise regnbueflagget:

Tips til leserinnlegg

Spre informasjon og forståelse for tematikken på sosiale medier

Vi kan bruke sosiale medier for å spre informasjon om dette temaet. Under er noen ideer til some-poster du kan lage, men bruk gjerne kreativiten og lag dine helt egne. Bruk gjerne #Trygghosmeg

  • Lag en explainer som forklarer problematikken. Bruk tall og fakta fra aksjonsveiledningen og forklar problemet med dine ord. Dette kan egne seg fint i en bildekarusell.
  • Personlige historier: kanskje noen vil dele en personlig historie om hvordan denne utryggheten oppleves? Husk at man bare skal dele egne opplevelser dersom man har lyst. Ingen skal presses til å fortelle offentlig dersom de ikke selv ønsker det. Dette kan være en fin ting å gjøre på video.
  • Gjør lobbyarbeidet på some: tagg dine lokale partier og politikere og forklar hva du ber de om gjennom en post (omskrives når jeg vet mer om hva lobbyarbeidet er).
  • Post bilde av dere i gruppa med regnbuearmebånd på og #Trygghosmeg.

    Husk at vi har en egen canvakonto for Amnestygrupper hvor du kan lage masse kult innhold. Kontakt organisasjonsmedarbeider i din region for å få innloggingen dersom du ikke har den.
    I dokumentet under finnes det en rekke tips og triks for hvordan du kan bruke din Amnestykonto på sosiale medier.

Slik kan din Amnestygruppe bruke sosiale medier

super-aktivister på Pride stand

Bli digitale superhelter!

Vi vet at det er mye hets rettet mot skeive i kommentarfelt på nett. Disse kommentarene kan vi ikke la stå ubesvart. Likevel vet vi at de det rammer ofte ikke orker å stå i dette selv. Vær med å ta kampen i kommentarfeltet! Under har vi noen forslag til svar til kjipe kommentarer du ser på nettet, samt tips til deg som vil ta en kamp i kommentarfelt. Bruk disse, eller finn på noe selv! På denne måten kan vi skape trygghet også på nett.

Vil du vite mer om begrepsbruk og situasjonen for skeive i Norge? Les her:

Visste du dette?
Begrepsbruk

Usikker på hvilke ord du kan bruke i pridearbeidet? En liten oversikt over ord og formuleringer vi bruker i Amnesty:

  • Skeive: Fellesbetegnelse på alle som ikke identifiserer seg som heterofil og cis-kjønnet. Du kan også bruke lhbt+-personer eller lhbtiq-personer.
  • Amnesty jobber for retten til å være den man er og elske dem man vil. Dette understreker at vi ikke begrenser oss til seksuell orientering, men jobber for hele regnbuen, inkludert alle som har et annet kjønnsuttrykk eller en annen kjønnsidentitet enn det kjønnet man ble tildelt ved fødsel.
  • Markering: Ofte snakkes det om å feire Pride, men vi vil heller si «markere». Dette understreker at arrangementet er politisk viktig.
  • Netthets: ytringer som er truende, hatefulle, diskriminerende, nedverdigende eller på annen måte trakasserende på nett.
  • Hatefulle ytringer: selv om mange utsagn kan oppleves som hatefulle, er vi forsiktige med å bruke denne betegnelsen, med mindre utsagnet vil kunne omfattes av straffelovens § 185 om Hatefulle ytringer.

Skeiv Ungdom har en god og omfattende ordliste: Skeiv fra A-Å - Skeivungdom

Menneskerettigheter
Om å være skeiv i Norge

Tall fra Bufdir viser at:

  • Ca 15% av skeive har opplevd hatkriminalitet det siste året (2020).
  • Ca dobbelt så mange skeive som heterofile har opplevd diskriminering det siste året (56,9%) (2020)
  • 35,9% har blitt utsatt for nedsettende kommentarer det siste året (2019).
  • 26-30% av transpersoner har blitt overfalt ila de siste 5 årene (2020).
  • Flertallet (57%) av bifile kvinner har blitt presset til seksuelle handlinger (2020).
  • Lhbt+personer har dårligere psykisk helse enn øvrig befolkning. Over 60% av transpersoner har hatt symptomer på angst og depresjon de siste 14 dagene. Blant bifile kvinner er dette tallet 78% (2020)
  • Skeive er mindre tilfreds med livet og mindre optimistiske om fremtiden.

Holdninger til lhbt+personer blir mer positive. Men:

  • Nesten en tredjedel mener Pride tar for stor plass (2022).
  • 19% er negative til at to menn kysser i offentligheten (2022).

Flere tall: bufdir.no

Av

Takk for at du engasjerer deg!

Har du spørsmål til denne veiledningen, hva du kan gjøre som aktivist eller med gruppa di, eller tematikken før øvrig? Ta kontakt!

Vi gleder oss til å feire mangfoldet og kjærligheten med dere! Happy pride!

Bilde

Yonas Bennour

Regionleder øst
Tlf
default image

Ane Tusvik Bonde

Politisk rådgiver