Bilde

Kina

Dødsstraff, overvåking og sensur. Det går stadig verre for menneskerettighetene i Kina.

Her er seks måter kinesiske myndigheter systematisk bryter menneskerettighetene og kontrollerer sin egen befolkning.


1.Henretter flest i verden

Hvert år henretter Kina flere mennesker enn resten av verden til sammen. Informasjon om bruk av dødsstraff behandles som statshemmelighet, og myndighetene fortsetter å skjule omfanget av bruken av dødsstraff.

2. Overvåker befolkningen

Kina er en ledende utvikler av teknologi til overvåking og sensur. Hundrevis av nettsider har blitt blokkert eller forbudt i Kina, inkludert Facebook, Instagram og Twitter.

3. Ytringsfriheten angripes

Ytringsfriheten er under press på flere områder i Kina.

Overvåkingen og sensuren bidrar til at få tør å uttale seg. Søkeresultater blir filtrert. Nettsider som inneholder ord som ”frihet”, ”menneskerettigheter”, ”Tibet” og ”Amnesty International” blir sensurert. Sosiale medier, blogger og annen informasjonsutveksling på internett blir strengt kontrollert.

Kinas nye lov om digital sikkerhet forplikter alle internettleverandører til å samarbeide fullt ut med myndighetene og utlevere sine brukere når de blir bedt om det.

Samtidig slås det hardt ned på de som oppfordrer til diskusjon om demokrati eller avslører maktmisbruk.

4. Fengsler enkeltpersoner

Kinas myndigheter har de siste årene trappet opp jakten på advokater, menneskerettighetsforkjempere og folk som krever bedre rettigheter på arbeidsplassen. Mange hundre har blitt arrestert og delvis torturert. Ofte blir også familiene deres straffet.

5. Diskriminerer minoriteter

Myndighetene forfølger personer som utøver sin religion eller sitt livssyn utenom de statskontrollerte, offisielle trossamfunn. Mange sitter fengslet i såkalte "interneringsleirer".

Fanget i kinesiske interneringsleirer

Kinesiske myndigheter har lenge drevet en systematisk undertrykking av landets uigurske minoritet. I dag sitter over en million fanget i leirer i Xinjiang-regionen.

Sayragul ble tvunget til å jobbe i en av leirene. Les hennes historie her.


6. Svekker FN

Kina bruker sin store innflytelse i FN til å undergrave vernet om menneskerettigheter. Det er Kinas mål å erstatte FNs arbeid for å kritisere og stoppe menneskerettighetsbrudd med et system av samarbeid mellom stater «til gjensidig nytte», uten at stemmer til uavhengige organisasjoner skal bli hørt.

Vil du gjøre noe?

For at endring skal skje i Kina er det viktig at sannheten kommer frem. Derfor jobber Amnesty med å etterforske og dokumentere overgrepene på innsiden av Kina. Funnene legger vi frem gjennom rapporter for resten av verden.

Amnestys etterforskningsarbeid mottar ikke statsstøtte. Det gjør at vi er uavhengige av myndigheter og kan si sannheten om enhver makthaver. Derfor er vi økonomisk avhengige av mennesker som deg.

Støtt vårt arbeid i dag og bidra til arbeidet for et mer åpent og rettferdig Kina.


Du kan også signere våre siste aksjoner:

Les Amnestys siste rapport om Kina:

Opp mot én million mennesker fra etniske minoriteter holdes innesperret i omskoleringsleire uten tiltale eller dom. Amnesty krever at myndighetene stenger leirene og lar familiene gjenforenes!