Sammen gjorde vi 2022 lysere

Her kan du lese om lyspunktene vi bidro til sammen i 2022.

2022 har vært preget av mange tunge hendelser - fra Russlands krigføring i Ukraina som startet i februar, det historiske tilbakeskrittet for kvinners rettigheter i USA i juni, skytingen under Oslo Pride, til demonstrasjonene i Iran, som ble utløst etter at Jina Amini døde i varetekt i september.

Når verden ser så mørk ut, er det helt nødvendig å stå opp for menneskerettighetene.

Takket være engasjementet til mennesker som deg har Amnesty bidratt til at personer som satt urettmessig fengslet ble løslatt, til at urettferdige lover har blitt endret og til å stille maktmisbrukere til ansvar.

Husk: Det skjer fortsatt fantastiske ting! Her kan du lese om noen av lyspunktene du bidro til i 2022.

Dødsdommen opphevet!

22 år gamle Mahan er en av flere demonstranter som ble dømt til døden i Iran. Han risikerte å bli henrettet når som helst i desember. Den 21. desember kom nyheten om at han skal få en ny rettssak, som betyr at dødsdommen er opphevet.

Tusen takk til alle som står opp mot dødsdommene i Iran. Vi fortsetter kampen for at Mahan ikke skal bli dømt igjen!

Endelig løslatt

I løpet av 2022 har hundrevis av personer som satt urettferdig fengslet fått friheten tilbake.

Én av dem var Nazanin, som her går ut av flyet.

Hun satt uskyldig fengslet i Iran i over seks år.

Lyd av
Pause
00:00

«Er det mamma?” spurte syv år gamle Gabriella da britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe gikk ut av flyet på flyplassen i Oxfordshire.

Sekunder senere løp jenta for å klemme moren sin – som hun ikke hadde sett på flere år.

Fengslet i årevis - endelig løslatt

Nazanin sammen med datteren og ektemannen på flyplassen.

Nazanin jobbet for en britisk hjelpeorganisasjon og bodde i London med ektemannen Richard og datteren. I 2016 var hun på besøk hos foreldrene sine i Teheran sammen med datteren, som bare var ett år gammel.

Da de skulle fly tilbake til London, ble Nazanin ført bort fra datteren og arrestert. Til tross for at iranske myndigheter ikke hadde bevis mot henne, ble Nazanin dømt for å "tilhøre en ulovlig gruppe". I årevis måtte familien holde motet oppe. Amnesty har arbeidet for å legge press på iranske myndigheter, for å få henne løslatt.

Nå er familien endelig gjenforent. Tusen takk til alle som har bidratt og stått opp for Nazanins frihet.

Løslatt i Sør-Sudan

En annen person som ble løslatt, var Magai Matiop Ngong fra Sør-Sudan. Han var bare 15 år gammel da han ble dømt til døden i Sør-Sudan.

I 2022 fikk han endelig friheten tilbake. Hele 765.000 mennesker verden over signerte Amnestys aksjon for å stoppe dødsdommen mot Magai.

Takk for at dere reddet livet mitt. Rettferdigheten seiret til slutt.

Magai

Løslatt i Guatemala

En familiefar som endelig fikk klemme familien sin igjen var 49 år gamle Bernardo Caal Xol.

Han tilhører mayafolket i Guatemala. Han motarbeidet myndighetenes planer om å bygge vannkraftverk på en elv som har stor betydning for mayafolket. For dette ble han dømt til syv år i fengsel.

Folk over hele verden bidro til Amnestys arbeid for at Bernardo måtte løslates.24. mars 2022 ble Bernardo endelig løslatt.

Jeg er nå med familien min, med døtrene mine, med kona mi. Moren min har allerede grått av lykke for å se meg fri. Takk til hver og en av dere.

Bernardo

Du har bidratt til å avsløre brudd på menneskerettighetene verden over:

Når krig og konflikt bryter ut, rammes ofte sivile hardest. Fra Ukraina til Afghanistan, Myanmar til Den demokratiske republikk Kongo, Etiopia til Iran, har det vært nødvendig å stå opp for rettighetene til sivile.

Amnesty International har blant annet dokumentert:

- vilkårlige drap av sivile

- massiv fordrivelse

- målrettede angrep på menneskerettighetsforkjempere

- overgrep på journalister og brutale nedbrytninger av protester og ytringsfrihet

Lyd av
Pause
00:00

Mens det russiske militæret fører sin krig mot Ukraina, har våre etterforskere på bakken og Amnestys Crisis Evidence Lab levert rapporter og digitale undersøkelser for å sikre bevis på ødeleggelsene i byer som Izium, Mariupol, Kiev og Lviv.

Kort tid etter at kurdisk-iranske Jina (Mahsa) Amini ble drept i Iran, tok folk til gatene for å demonstrere. Myndighetene svarte med brutal vold. Mange er drept. Amnesty dokumenterer hva som skjer på innsiden av Iran, og samler bevis på drapene ved å snakke med vitner, samt analysere videoer og bilder.

I Myanmar har Amnesty dokumentert hvordan militæret har lagt miner i massiv skala og nådeløst angrepet landsbyer, drept og skadet sivile, og ødelagt hjem, skoler, sykehus og religiøse bygninger på etniske minoritetsområder.

Kampen for endring starter med å få fakta frem i lyset. Takket være støttespillere som deg kan våre rapporter være helt frie for statlig innflytelse.

Du har tatt verden et skritt i riktig retning

Takket være støttespillere som deg har Amnesty vært til stede over hele verden for å stoppe urettferdige lover og beskytte rettighetene til befolkningen.

Colombia avkriminaliserte abort

Etter en langsiktig kampanje fra Amnesty og andre organisasjoner, avkriminaliserte Colombia abort i løpet av de første 24 ukene av et svangerskap.

Dette fremskrittet økte ytterligere momentumet bak bevegelsen for seksuelle og reproduktive rettigheter over hele Latin-Amerika, etter legaliseringen av abort i Argentina i 2020 og avkriminaliseringen av abort i Mexico 2021.

Foto: Getty Images / Reuters

Fotball-VM i Qatar

Diskusjonen om VM handlet i stor grad om migrantarbeidernes rettigheter:

I 2022 har Amnestys arbeid mot sportsvasking skapt stor oppmerksomhet rundt fotball-VM i Qatar. Hele året var preget av store diskusjoner rundt Qatar og situasjonen for migrantarbeidere i landet.

Tusenvis av nordmenn stilte seg bak Amnestys krav til FIFA og Qatar om å kompensere migrantarbeiderne og deres familier.

Vi lover å fortsette kampen mot sportsvasking og for migrantarbeiderne nå som flomlysene er slått av i Qatar.

Kampen mot dødsstraff går fremover
  • Avskaffelsen av dødsstraff for alle forbrytelser i Kasakhstan trådte i kraft – en betydelig seier for Amnestys kampanje for global avskaffelse av straffen. Kasakhstan ble det 109. landet der dødsstraff er fullstendig avskaffet.

  • En dag etter lanseringen av Amnesty Internationals årlige dødsstraffrapport kunngjorde Zambias president at landet ville begynne prosessen med å avskaffe dødsstraffen.

  • Malaysias regjering kunngjorde i 2022 at den ville starte prosessen med å avskaffe den obligatoriske dødsdommen som for tiden eksisterer for 11 lovbrudd.
Polen skal fjerne fire «lhbt-ideologi-frie» soner

En polsk ankedomstol avgjorde i juni at fire kommuner må oppheve tidligere vedtak om å etablere kommunen som en «lhbt-frie sone. Skeive aktivister kaller avgjørelsen for en seier for menneskerettigheter og demokrati.

En rekke lokale myndigheter i Polen vedtok i 2019 resolusjoner der de erklærte sine kommuner til å være fri for såkalt «lhbt-ideologi». Dette har bidratt til økt hatkriminalitet og mindre beskyttelse mot diskriminering. Polens menneskerettighetsombud stevnet ni av disse kommunene for retten.

Nå har ankedomstolen avgjort at vedtakene om å etablere «lhbt-frie soner» er lovstridig og må oppheves i fire av kommunene.

Amnesty fortsetter å følge situasjonen, og krever at hele Polen skal ivareta retten til å være seg selv og elske den man elsker.

Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet.

Bli med å ta verden et skritt i riktig retning i dag.

© Getty Images

STØTT ETTERFORSKNINGEN VÅR NÅ!

Velg skjema
Indicates required field

Ditt viktige bidrag gjør Amnestys etterforskning i Gaza mulig.

Beløp

Slik behandler vi dine personopplysninger