Sammen gjorde vi 2022 lysere
2022 har vært preget av mange tunge hendelser - fra Russlands krigføring i Ukraina som startet i februar, det historiske tilbakeskrittet for kvinners rettigheter i USA i juni, skytingen under Oslo Pride, til demonstrasjonene i Iran, som ble utløst etter at Jina Amini døde i varetekt i september.
Når verden ser så mørk ut, er det helt nødvendig å stå opp for menneskerettighetene.
Takket være engasjementet til mennesker som deg har Amnesty bidratt til at personer som satt urettmessig fengslet ble løslatt, til at urettferdige lover har blitt endret og til å stille maktmisbrukere til ansvar.
Husk: Det skjer fortsatt fantastiske ting! Her kan du lese om noen av lyspunktene du bidro til i 2022.


«Er det mamma?” spurte syv år gamle Gabriella da britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe gikk ut av flyet på flyplassen i Oxfordshire.
Sekunder senere løp jenta for å klemme moren sin – som hun ikke hadde sett på flere år.
Fengslet i årevis - endelig løslatt
Nazanin jobbet for en britisk hjelpeorganisasjon og bodde i London med ektemannen Richard og datteren. I 2016 var hun på besøk hos foreldrene sine i Teheran sammen med datteren, som bare var ett år gammel.
Da de skulle fly tilbake til London, ble Nazanin ført bort fra datteren og arrestert. Til tross for at iranske myndigheter ikke hadde bevis mot henne, ble Nazanin dømt for å "tilhøre en ulovlig gruppe". I årevis måtte familien holde motet oppe. Amnesty har arbeidet for å legge press på iranske myndigheter, for å få henne løslatt.
Nå er familien endelig gjenforent. Tusen takk til alle som har bidratt og stått opp for Nazanins frihet.


Du har bidratt til å avsløre brudd på menneskerettighetene verden over:
Når krig og konflikt bryter ut, rammes ofte sivile hardest. Fra Ukraina til Afghanistan, Myanmar til Den demokratiske republikk Kongo, Etiopia til Iran, har det vært nødvendig å stå opp for rettighetene til sivile.
Amnesty International har blant annet dokumentert:
- vilkårlige drap av sivile
- massiv fordrivelse
- målrettede angrep på menneskerettighetsforkjempere
- overgrep på journalister og brutale nedbrytninger av protester og ytringsfrihet
Mens det russiske militæret fører sin krig mot Ukraina, har våre etterforskere på bakken og Amnestys Crisis Evidence Lab levert rapporter og digitale undersøkelser for å sikre bevis på ødeleggelsene i byer som Izium, Mariupol, Kiev og Lviv.
Kort tid etter at kurdisk-iranske Jina (Mahsa) Amini ble drept i Iran, tok folk til gatene for å demonstrere. Myndighetene svarte med brutal vold. Mange er drept. Amnesty dokumenterer hva som skjer på innsiden av Iran, og samler bevis på drapene ved å snakke med vitner, samt analysere videoer og bilder.
I Myanmar har Amnesty dokumentert hvordan militæret har lagt miner i massiv skala og nådeløst angrepet landsbyer, drept og skadet sivile, og ødelagt hjem, skoler, sykehus og religiøse bygninger på etniske minoritetsområder.
Kampen for endring starter med å få fakta frem i lyset. Takket være støttespillere som deg kan våre rapporter være helt frie for statlig innflytelse.




