22 år gamle Mahan ble dømt til døden i november, og risikerte å bli henrettet når som helst. Nå får han ny rettssak, som betyr at dødsdommen er opphevet. Vi fortsetter kampen for at han ikke skal bli dømt igjen!
Publisert: 22. des 2022, kl. 11:24 | Sist oppdatert: 22. des 2022, kl. 11:42

Den 21. desember kunngjorde iranske statlige medier tilknyttet rettsvesenet at Høyesterett hadde akseptert Mahan Sadrat (Sedarat) Madanis anmodning om domstolsprøving.

22 år gamle Mahan ble dømt til døden. Nå får han ny rettssak.

Dette betyr at domfellelsen og dødsdommen hans er opphevet og saken hans vil bli sendt tilbake til underretten for ny behandling. Tusen takk til alle som har stått opp for å stanse dødsdommen hans!

Under den nye rettssaken er det mulig at han kan bli dømt til døden igjen. Derfor er det viktig at vi fortsetter kampanjen for ham. Du kan signere aksjonen mot dødsdommene i Iran her, eller lese mer om kampanjen for de dødsdømte her.

Hvorfor ble han dømt til døden?

Irans myndigheter forberedet seg på å henrette demonstranten Mahan bare en måned etter at han gjennomgikk en grovt urettferdig rettssak for en revolusjonsdomstol i Teheran 3. november.

Han ble overført fra Greater Teheran Penitentiary til Raja'ai Shahr-fengselet i Karaj, Alborz-provinsen 10. desember, noe som vekket bekymring for at henrettelsen hans kunne bli utført når som helst.

Mahan var anklaget for å ha brukt en kniv til å angripe en person, tenne på en motorsykkel og ødelegge en mobiltelefon, noe som retten mente utgjorde «fiendskap mot Gud». Han benektet gjentatte ganger i retten anklagene knyttet til å ha angrepet noen med kniv.

Mahan dødsdom var et brudd på internasjonal lov, som forbyr bruk av dødsstraff for forbrytelser som ikke involverer forsettlig drap.

Den 3. november rapporterte statlige medier, som siterer rettsvesenets nyhetsbyrå, at Mahan var tiltalt for avdeling 26 i Revolusjonsdomstolen.

Mizan Online har gitt ut et CCTV-opptak hvor det hevdes at Mahan angriper en annen mann med en kniv og setter fyr på en motorsykkel. Amnesty International har gjennomgått videoopptakene, som er kornete og av lav kvalitet, noe som gjør det vanskelig å identifisere noen person med rimelig sikkerhet. Ingen kniv er synlig i videoopptakene.