Bilde
AKSJON: Sør-Sudan

Dømt til døden som 15-åring

Aksjonen er avsluttet

Hurra! Henrettelsen ble stanset!

Tusen takk til alle som har engasjert seg for Magai.

LES OM SEIEREN HER

Del    
Magai var bare 15 år gammel da han ble dømt til døden. Krev at myndighetene dropper dødsstraffen mot ham. Signer aksjonen nå!
Publisert: 14. okt 2019, kl. 10:13 | Sist oppdatert: 13. Jan 2021, kl. 11:05

Magai Matiop Ngong er en ungdom som alle andre. Han liker å løpe og synge. Han trives på skolen og drømmer om å bli president i landet slik at han han kan hjelpe menneskene som bor der. Men en tragisk hendelse har gjort livet hans til et mareritt.

Slåsskamp førte til dødsfall

I mai 2017 havnet Magai i en slåsskamp med naboen sin. Til slutt løp begge og hentet skytevåpen. Fetteren til Magai prøvde å gripe inn. Da Magai fyrte av skudd i bakken for å skremme ham bort, sprang en av kulene opp igjen og traff fetteren. Fetteren døde av skadene.

Fikk ikke advokathjelp

Magai ble arrestert og tiltalt for å ha drept fetteren sin. Under rettssaken fikk han ikke tilgang på advokat. Han fortalte dommeren at han bare var 15 år og at fetterens dødsfall var en ulykke, men dommeren tok ikke hensyn til forklaringen eller alderen hans. Den 14. november 2017 ble Magai dømt til døden ved henging, til tross for at både Sør-Sudans grunnlov og FNs barnekonvensjon forbyr dødsstraff for mindreårige lovbrytere.

Etter at dommen var avsagt ble Magai overført til et statlig fengsel. Først der kom han i kontakt med en advokat, som hjalp ham med å anke dommen.

Jeg håper jeg kan slippe ut av fengsel og fortsette på skolen.

Magai Matiop Ngong

Magai sitter nå i fengsel i hovedstaden Juba og venter på at anken hans skal behandles. Hans mor er flyktning i Uganda, og han har ingen nære slektninger rundt seg.

Gir ikke opp drømmen

I fengselet prøver Magai å fortsette med ting han brenner for. Han har klart å få adgang til en viss form for skolegang og tilbringer mye tid med å synge gospelsanger i fengselskirken. Han har ikke gitt opp drømmen om å bli fri igjen og kunne jobbe for at andre skal få et bedre liv.

Sør-Sudan er et av verstingslandene i Afrika sør for Sahara når det gjelder bruk av dødsstraff. Sør-Sudan er også blant de ytterst få landene i verden som henretter personer for forbrytelser de har begått mens de fortsatt var barn.

Amnesty krever at myndighetene i Sør-Sudan:

  • Gjør om dødsdommen mot Magai Matiop Ngong.
  • Forplikter seg til at dødsstraff ikke skal brukes mot straffedømte som var under 18 år i gjerningsøyeblikket, i tråd med Sør-Sudans lover og internasjonal rett.
  • Øyeblikkelig innfører en midlertidig stans av alle henrettelser.

Signaturene sendes til President Salva Kiir Mayardit.

Oppdateringer

Ambassaden ville ikke møte oss - 26,000+ signaturer er på vei

I begynnelsen av februar ba vi om et møte med Sør-Sudans ambassade i Oslo. Vår henvendelse har ikke blitt besvart.

I dag har vi sendt 26,071 protestbrev og signaturer til ambassadøren og tvitret til presidenten. Tusen takk til alle som har signert og skrevet brev. Hver eneste signatur gjøre vår stemme sterkere.

Aksjonen er nå stengt for signering, men Amnesty fortsetter å jobbe for at dødsdommen mot Magai skal oppheves.

Vil du gjøre mer?

Du kan sende et solidaritetsbrev til Magai

Det er en påkjenning for Magai å sitte på dødscelle.

Det er en fryktelig påkjenning å sitte i fengsel med en dødsdom hengende over seg. 17 år gamle Magai har ikke nær familie i nærheten som kan støtte ham. Å sende ham en hilsen med oppmuntringer er derfor ekstra viktig.

Magai er glad i å løpe og synge, og når ting blir vanskelig i fengsel, pleier han å gå i fengselskirken og synge gospelsanger. Han deltar også i skoleundervisningen for å være sosial.

Skriv et brev eller lag en tegning til Magai og send det til: Amnesty International, PB 702 Sentrum, 0106 Oslo. Merk konvolutten med: Magai.

Protester mot dødsdommen på Twitter:

Du kan hjelpe Magai ved å vise din protest på Twitter. Forslag til melding:

Magai Matiop Ngong has been sentenced to death for a crime committed at 15. @PresSalva, commute his sentence! #Stopchildexecutions

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt:

Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har et hvert menneske rett til beskyttelse fra tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5).

En hver har også rett til å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol (artikkel 10).

I følge FNs barnekonvensjon er det et totalforbud mot dødsstraff for lovbrytere under 18 år.

Land
Sør-Sudan:

Sør-Sudan er et av de verste landene i Afrika sør for Sahara når det gjelder bruk av dødsstraff. I 2018 ble minst 7 personer henrettet.

Ved utgangen av 2018 satt minst 345 personer på dødscelle i Sør-Sudan.

Landet er også blant de ytterst få landene i verden som henretter personer for forbrytelser de har begått mens de fortsatt var barn.

Du kan lese mer om situasjonen for menneskerettigheter i Sør-Sudan her.

Hjelp oss å samle underskrifter.

President Salva Kiir Mayardit
c/o Permanent Mission of the Republic of South Sudan to the United Nations
336 East 45th Street
5th Floor
New York
NY 10017
USA

Dear President,

I am deeply concerned about the death sentence against Magai Matiop Ngong, a 17 years old youth currently held at Juba Central Prison. Magai Matinop Ngong was 15 years old when he was convicted of the murder of his cousin and sentenced to death by hanging in November 2017. During his trial, he told the judge that he was only 15 years old at the time of the crime and that his cousin’s death had been an accident. Magai Matinop Ngong did not have access to a lawyer during his trial.

The imposition of capital punishment for offences committed by persons below eighteen years of age is prohibited both by the Transitional Constitution of the Republic of South Sudan (Section 21.2) and the United Nations Convention on the Rights of the Child (Article 37 a.), to which South Sudan is a party.

I appeal to you to commute the death sentence against Magai Matinop Ngong and to make sure that no further death sentences are passed in South Sudan for crimes committed by people under 18 years of age.

Furthermore, I appeal to you to introduce a moratorium on the use of death penalty in South Sudan with a view to abolishing this cruel and inhuman punishment.

Yours sincerely,