Bilde
AKSJON: Iran:

Løslat britisk småbarnsmor umiddelbart!

Aksjonen er avsluttet

Hurra!

Over 5 år etter at hun ble pågrepet og fengslet, ble Nazanin omsider løslatt. Hun er nå gjenforent med mann og barn i England.

Tusen takk til alle som har engasjert seg - det nytter!

Del    
Britisk-iranske Nazanin er uskyldig dømt til fem års fengsel i Iran. Nå har hun oppdaget kuler i brystet, men nektes legehjelp. Hjelp oss å kreve rettferdighet for Nazanin!
Publisert: 14. Jan 2019, kl. 12:57 | Sist oppdatert: 24. Mar 2022, kl. 16:12

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (40) og den ett år gamle datteren hennes var på besøk hos foreldrene i Irans hovedstad Teheran. Da de skulle fly tilbake til London, ble Nazanin ført bort fra datteren og arrestert.

Til tross for at iranske myndigheter ikke hadde bevis mot henne, ble Nazanin dømt for å "tilhøre en ulovlig gruppe". Nå har hun tilbrakt mer enn 1000 dager i fengsel.

Sultestreiker i desperasjon

Nazanin ble dømt til fem års fengsel i 2016. Både fengselsforholdene og seperasjonen fra datteren har gjort Nazanin deprimert og fortvilet. Nå har hun oppdaget kuler i brystet, og er engstelig for at det kan være kreft. Hun trenger behandling fra en legespesialist, men ledelsen i fengselet nekter henne dette. I desperasjon har Nazanin startet en sultestreik.

Iranske myndigheter er kjent for å straffe fanger, og spesielt politiske fanger, ved å nekte dem medisinsk hjelp i fengsel.

Arrestert sammen med sin ett år gamle datter

Nazanin jobber for en britisk hjelpeorganisasjon og bor egentlig i London med ektemannen Richard og datteren Gabriella. I april 2016, da Gabriella bare var ett år gammel, var Nazanin på besøk hos foreldrene sine i Teheran sammen med datteren. Da de skulle gå ombord i flyet for å reise hjem til London, ble Nazanin arrestert av revolusjonsgarden og fengslet. Gabriella ble tatt hånd om av besteforeldrene.

Nazanin ble holdt i isolasjon i 45 dager uten å vite hvorfor hun var arrestert og uten at hun fikk treffe datteren sin. Hun fikk først utnevnt advokat tre dager før rettssaken. I september 2016 ble hun dømt til fem års fengsel i en urettferdig rettssak. Som straff for sultestreiken har fengselsmyndighetene nå inndratt den ukentlige telefonsamtalen med ektemannen Richard.

Gjør oss en stemme sterkere og signer aksjonen for å få Nanzanin Zaghari-Ratcliffe løslatt.

Amnesty krever at iranske myndigheter:

  • løslater Nanzanin Zaghari-Ratcliffe umiddelbart og uten betingelser, og at hun i påvente av løslatelse får tilgang til medisinsk spesialist utenfor fengselet.

Signaturene sendes til Irans president, Hassan Rouhani.

Oppdatering

Løslatt, men står overfor nye anklager

Nazanin har sittet i husarrest med fotlenke siden mars i fjor. Nå er hun endelig kvitt fotlenken og offisielt løslatt! Likevel har iranske myndigheter nå rettet nye anklager mot henne. Søndag 14. mars måtte hun møte opp til en ny høring, som varte i 20 minutter. En avgjørelse i saken vil være klar i løpet av den nærmeste tiden.

Direktør for Amnesty i Storbritannia, Kate Allen, har uttalt:

"Dette er ikke over før Nazanin får sitt britiske pass tilbake og er på et fly hjem til Storbritannia».

Permisjon i 14 dager grunnet koronafrykt i fengselet

I går ble Nazanin midlertidig løslatt i 14 dager grunnet frykt for at hun kan ha blitt smittet med koronaviruset i Evin-fengselet. Ifølge ektemannen Richard er betingelsene for løslatelsen at hun har på fotlenke og holder seg innen 300 meter av foreldrenes bolig.

Nå er det viktig at Nazanin får ordentlig helsehjelp og blir testet for korona. Ektemannen Richard har lenge vært bekymret for at hun kan være smittet og hun har lenge slitt med ulike helseplager.

Vi fortsetter å jobbe for at Nazanin skal bli permanent løslat og at hun får reise hjem til Richard og datteren Gabriella i England.

Iran har de siste ukene midlertidig løslatt mange tusen fanger for å begrense koronasmitte i fengslene. De løslatte har enten sittet i varetekt eller soner dommer på mindre enn fem år. Les mer her.

Fanger som har sonet dommer på under fem år og som er dømt for sikkerhetsrelaterte forbrytelser har i tillegg blitt benådet og skal ikke returnere til videre soning. Se pressemelding her.

Datteren reist tilbake til England

Nazanins datter Gabriella har bodd hos slektninger i Iran siden moren ble arrestert for tre og et halvt år siden. Den 10. oktober reiste hun tilbake til faren sin i England. Det var et gledelig gjensyn mellom far og datter, men for Nazanin vil fengslingen bli enda mer tyngende i tiden fremover.

Nazanin forteller at hun har holdt motet oppe med de ukentlige møtene hun har hatt med datteren. Hver søndag formiddag har hun hatt besøk av Gabriella i Evin fengselet. Nå vet hun ikke når hun får se datteren igjen.

I et brev fra fengsel skriver Nazanin:

Kanskje det å børste håret til datteren din virker som en alminnelig hverdagsrutine. For meg har det, de siste tre og et halvt årene, vært en lengselsfull drøm.

Kanskje det å ikke få holde barnet ditt er helt utenkelig for deg. Det er en forestilling jeg forsøker å rømme unna selv etter alle disse årene. For meg er det den aller verste torturen.

Overført til psykiatrisk avdeling

Det er knyttet stor bekymring til nyheten om at Nazanin har blitt overført til et psykiatrisk sykehus uten at familien har vært informert. I følge Nazanins ektemann Richard, har revolusjonsgarden nektet familien å kontakte henne.

Det er grunn til å frykte at motivet til iranske myndigheter er å skape press på britiske myndigheter heller enn å sørge for medisinsk oppfølging av Nazanin.

Det er kjent fra tidligere at fengselsmyndigheter i Iran benytter ulike teknikker i forsøk på å tvinge frem tilståelser, straffe innsatte ytterligere eller bruker innsatte som brkker i politiske spill.

Nazanine og Richard avslutter sultestreik

Nazanin har i dag avsluttet en 15 dager lang sultestreik i Evin-fengselet. Ektemannen hennes, Richard Ratcliffe, har vist solidaritet med sin kone ved å sultestreike utenfor den iranske ambassaden i London i samme periode.

Sammen startet de sultestreiken rett etter femårsdagen til datteren Gabriella.

Tusenvis av signaturer på vei

I dag har vi sendt 21 218 signaturer til iranske myndigheter med kopi til den iranske ambassaden i Oslo.

Tusen takk til alle som har signert!

Nazanins historie:

Den lille familien har blitt splittet

Richard Ratcliffe er gift med Nazanin. Fra London gjør han alt han kan for å få henne løslatt og trygt hjem igjen.

Datteren Gabriella har blitt tre år gammel. Hun bor fortsatt hos besteforeldrene i Iran slik at hun kan besøke moren sin i fengselet to ganger i uken.

Hvorfor er Nazanin dømt?

Nazanin er dømt på bakgrunn av veldig vage anklager om at hun tilhører en "forbudt gruppe". Dette knyttes til at hun jobber for den britiske hjelpeorganisasjonen Thomson Reuters Foundation, og til en tidligere jobb for den britiske fjernsynskanalen BBC. For flere år siden jobbet Nazanin som prosjektassistent i et BBC-prosjekt som drev opplæring av unge journalister i Afghanistan og Iran.

Etter arrestasjonen hevdet statsdrevne medier at Nazanin var en slags spion som forsøkte å "fremme vestlige ideer og bidra til å svekke lokale tradisjoner og kultur".

Tvunget til å "velge bort" tid med datteren

Nazanin har fortalt mannen sin at hun i november 2016 fikk valget mellom å flytte datteren inn i fengselet sammen med henne i opp til tre dager i uken, eller å underskrive et dokument der hun frasa seg retten til å være sammen med barnet sitt. Nazanin ønsker ikke at datteren skal bo i fengsel og undertegnet dokumentet.

Fortvilelsen er tydelig i dette brevet hun skrev til datteren fra fengsel:

“Min kjære Gisou, min nydelige datter….Tilgi meg for avstanden og for stundene med ensomhet som vi begge, eller rettere sagt, vi alle tre må holde ut. Tilgi meg for alle nettene jeg ikke har vært ved din side for å holde de små varme hendene dine til du sovner...Gjennom disse ti siste månedene har jeg våknet hver morgen med håp om å få komme hjem til deg og holde deg inntil hjertet mitt og jeg har lagt meg hver kveld med drømmen om frihet neste morgen… Det er en flamme inni meg som tennes hver natt med håp om å puste inn den varme pusten din...

Utdrag fra et brev Nazanin skrev til datteren fra fengselet

Sultestreik sammen med Narges Mohammadi

Nazanin er fengslet i Evin-fengselet der den kjente menneskerettighetsforkjemperen Narges Mohammadi også soner sin dom. Fengselslegen har henvist begge kvinnene til legespesialist utenfor fengselet, men fengselsledelsen forhindrer dette. I sin desperasjon har de to kvinnene gått sammen om en sultestreik og skriver dette i et brev fra fengselet:

I protest mot den ulovlige og inhumane behandlingen, og for å uttrykke vår dype bekymring for liv og helse når vi nektes spesialistbehandling...vil vi sultestreike fra 14.01.2019 til 16.01.2019. …Dersom myndighetene fremdeles ikke adressere problemet og fortsetter å sette livene våre i fare, vil vi gjennomføre ytterligere tiltak.

Nazanin Zaghari-Radcliffe og Narges Mohammadi

H. E. President Hassan Rouhani
C/o Permanent Mission of Iran to the UN
Chemin du Petit-Saconnex 28
1209 Geneva
Switzerland

Your Excellency

I am writing to you in concern for the British-Iranian charity worker Nazanin Zaghari-Ratcliffe who was sentenced to five years in prison in September 2016 in connection with her work for BBC Media Action and Thomson Reuters Foundation.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe was sentenced following an unfair trial held before a Revolutionary Court in Tehran.

In March 2020 she was released on a temporary furlough basis after fears that coronavirus could infect large numbers of people held in Iran’s overcrowded jails. After being allowed out of Tehran’s Evin Prison, she has been required to wear an ankle device limiting her to within 300 metres of her parents’ home in the capital, which has prevented her accessing the healthcare she needs.

I call on you to:

- End Nazanin’s ordeal and finally allow her to return to her family in the UK as soon as she’s well enough to travel and as soon as any coronavirus travel restrictions allow.

- Drop all charges against Nazanin Zaghari-Ratcliffe as she is a prisoner of conscience.

Sincerely,