Bilde

PRIDE 2020: Å elske er en menneskerett

Hvert år gjennomføres det Pride-markeringer over hele landet. Fra vår til høst, fra sør til nord feirer folk at det å elske er en menneskerett. Pridene uttrykker solidaritet med lesbiske, homofile, bifile og trans- (lhbt-) personer som hver eneste dag står i kampen for egne og andres rettigheter. Året 2020 blir annerledes på grunn av COVID-19-pandemien. I denne aksjonsveiledningen kan du lese mer om hvordan du kan bidra til å skape endring.
Bakgrunn

Det er over 50 år siden Stonewall-opprøret startet som en reaksjon på politiets stadige raids mot nattklubber for lesbiske, homofile, bifile og trans- (lhbt-) personer i New York. Etter en politirazzia 28. juni 1969 mot Stonewall Inn gjorde en gruppe lhbt- personer opprør. Paraden i etterkant av Stonewall startet som en protest, der festen ble tatt ut på gatene for å skape synlighet og bevisstgjøring. Stonewall endte som en omfattende nasjonal og etter hvert global mobilisering mot trakassering og diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet. I dag feires og markeres Pride-dagene over hele verden, og er både en fargerik parade og en tydelig protest.

Mennesker blir fortsatt angrepet på grunn av reell eller antatt seksuell orientering og kjønnsidentitet

Hver dag blir lhbt-personer utsatt for vold og trusler på grunn av sin kjærlighet, eller på grunn sin kjønnsidentitet eller sitt kjønnsuttrykk. Dette skjer til og med under Pride-markeringer. I noen land, som Tyrkia og Russland, har vi sett at lhbt-aktivister har blitt forhindret i å delta i Pride-markeringer. I Ukraina har politiet måttet være til stede for å beskytte Pride-deltakere mot trakassering og vold.

Amnesty International Norge har i flere år jobbet med å støtte utsatte lokale lhbt-organisasjoner som gjennomfører Pride-markeringer i land i Øst- og Sentral-Europa. Vi har bidratt med organisatorisk støtte, og vi har vært til stede for å stå skulder ved skulder med Pride-deltagerne. Vi har også mobilisert våre aktivister til å legge press på myndighetene slik at de skal garantere en trygg gjennomføring av Pride-markeringer. Amnesty er medarrangør for Barents Pride i Kirkenes, der vi har gitt russiske lhbt-aktivister et pusterom og en mulighet til å feire Pride utenfrykt for represalier.

Pride handler om menneskerettigheter. Pride-paradene er ikke bare feiring av ytringsfrihet og mangfold, men stiller krav om likestilling og rettferd, og fastslår at alle mennesker har de samme rettigheter, og ingen skal utsettes for diskriminering for sin kjærlighet, sin kjønnsidentitet eller sitt kjønnsuttrykk.

Pride-markeringene stanses ikke av covid-19

Covid-19-pandemien har ført til at de fleste land i verden har besluttet å begrense muligheten til å samles i det offentlige rom for å hindre smittespredning. European Pride Organisers Association (EPOA) anslår at over 22 millioner mennesker i Europa deltar på minst én Pride i året. I 2019 var det 450.000 mennesker som møtte opp for å delta i eller heie fram Oslo Pride. I 2020 er mer enn 200 Pride-markeringer i Norge allerede blitt avlyst. Store markeringer som Oslo Pride og Regnbuedagene i Bergen har annonsert at de ikke kan gjennomføres som planlagt, men jobber for med å tilby digitale alternativer. Globalt feires Pride digitalt den 27. juni.

Amnesty International vil som lhbt-bevegelsen oppfordre folk til å bruke alternative metoder og spesielt digitale plattformer til å fortsette å sette søkelyset på den viktige kampen for retten til å kunne elske den man vil og være den man er uten diskriminering og vold.

Amnesty International i Norge fokuserer hovedsakelig på én sak under årets Pride-markeringer:

Fengslet for en plakat - Polske myndigheter må droppe anklagene!
Bildet viser en tegning av Elżbieta Podleśna med regnbueglorie. Bildet er laget av Marta Frej.

Den 6. mai 2019 ble hjemmet til den polske menneskerettighets-aktivisten Elżbieta Podleśna sitt raidet av politiet. Elzbieta ble arrestert og holdt i varetekt i flere timer. Grunnen var at Elżbieta var i besittelse av plakater der jomfru Maria er avbildet med en glorie i fargene til regnbueflagget - et flagg som brukes som et symbol på rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og trans- (lhbt-) personer.

Nå etterforskes Elżbieta for å ha "fornærmet religiøs tro". Hun risikerer inntil to års fengsel.

Les mer og saken og gi tydelig beskjed til Polens innenriksminister om at anklagene mot henne må droppes. Del gjerne saken i sosiale medier.

15. juni - aksjonsdag for Elżbieta!

Denne dagen mobiliserer vi gjennom sosiale medier og e-post for å gi polske myndigheter, spesifikt innenriksminister Mariusz Kamiński, en klar beskjed om å stanse trakasseringen av og droppe anklagene mot Elżbieta.

Skriv et innlegg på Facebook-siden din - eks: "Dear @Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji #ElżbietaPodleśna has committed no crime, but is criminalized for using her freedom of expression. The Polish government must secure her right to defend human rights in safety and without interference. Drop all charges now! #SupportElzbieta

Skriv til innenriksministeren på Twitter - eks: "Dear @MariuszKaminsk, #ElżbietaPodleśna has committed no crime, but is criminalized for using her freedom of expression. The Polish government must secure her right to defend human rights in safety and without interference. Drop all charges now! #SupportElzbieta"

Sørg også for at du følger @amnesty_norge på Instagram og abonnér på vårt nyhetsbrev for andre handlingsalternativer.

Vil du sende en solidaritetshilsen til Elżbieta?

Regnbueflagg i vinduet

Vi ønsker å vise Elżbieta at vi står sammen med henne. Du kan f.eks. skrive et solidaritetsbrev og gjerne legge ved en fin tegning til henne. Vi vet at slike handlinger betyr mye. Send brevet ditt til "Kampanjeavdelingen, Elzbieta, Postboks: 702 Sentrum, 0106 Oslo", så skal vi sørge for at brevet ditt kommer frem.

Du kan også sende en solidaritetshilsen via sosiale medier. Ta et fint bilde av deg selv, gjerne med et solidaritetsbudskap i bildet (tegning, regnbueflagg, e.l.), og del det på Instagram med emneknaggene #ElżbietaPodleśna og #SupportElzbieta (husk at du må ha åpen profil for at alle skal kunne se det).

Signer og del våre aktuelle LHBT-aksjoner.

Signer aksjonene ovenfor, og del dem i sosiale medier slik at familie, venner og bekjente kan gjøre det samme. I tillegg til aksjonene ovenfor har vi også aksjoner på LHBT-saker i Russland,Tyrkia og Ungarn som du kan signere og dele.

Skap regnbuer rundt deg under den globale Pride-markeringen 27. juni

Når så mange Pride-arrangementer verden over kanselleres på grunn av covid-19 skal vi bruke kreativiteten vår og teknologien for å skape entusiasme, fellesskap og håp!

Den globale Pride-markeringen er 27. juni. Da ønsker vi at du skal bruke din kreativitet til å pynte rundt deg i regnbuens farger. Kan du tegne en flott regnbue og henge den i vinduet med budskapet "Å elske er en menneskerett"? Eller, kanskje du kan lage en regnbue av fargene på klesplaggene på klessnora? Kjøp kritt og dekorer gaten der du bor med en flott regnbue. Kanskje bare heng ut et regnbueflagg om du har det. Bruk kreativiteten din og vis hva du står for. Ta noen gode bilder av det, og del det på Instagram ved å bruke emneknaggene #ÅElskeErEnMenneskerett #LoveIsaHumanRight #LGBT? #TheFirstPrideWasARiot.

Bestill et regnbuearmbånd!

Denne våren mistet vi alle noe vi har tatt for gitt: Friheten til å ha fysisk nærkontakt med de vi er glade i. Savnet har vært stort, nesten ikke til å holde ut. Men tenk da på dette: Akkurat sånn er livet for alle lhbt-personer i 68 land hvor homofili er forbudt. Og til forskjell fra oss kan de ikke trøste seg med at restriksjonene snart går over. Retten til å elske forblir dermed bare en drøm – helt til vi klarer å samle mange nok bak kravet om lovendringer. Dette er innfallsvinkelen til årets lhbt-kampanje fra Amnesty, med en klar oppfordring til hver og en om å vise verden hva de står for ved å bære regnbuearmbånd. Og uten Pride til å sette Norge på hodet og saken på agendaen, blir din digitale stemme viktigere enn noen gang. Støtt arbeidet for mangfold og kjærlighet ved å bære et regnbuearmbånd. Klikk her for å bestille.

Skriv leserinnlegg

Synlighet i lokale medier er ekstra viktig når muligheten til å samles fysisk ikke er til stede. Å skrive leserinnlegg er en god måte å uttrykke seg på, skape refleksjon og uttrykke solidaritet. I år er det viktigere enn noen gang at du plukker opp PCn og skriver til din lokalavis. Her finner du noen punkter som kan brukes til å utforme et leserinnlegg vinklet mot årets Pride. I verktøykassa for grupper finner du flere generelle punkter til hvordan du kan skrive leserinnlegg og hvordan du kan gå fram for å få det på trykk i din lokalavis.

Bli med på Pride der du bor (eller alle andre steder du har lyst)

Vi tar forbehold om at flere Pride-markeringer kan bli avlyst, utsatt eller digitalisert pga. Covid-19-pandemien, men under finner du en oversikt over mange av Pride-markeringene i Norge hvor Amnesty pleier å være involvert.

Mangler Pride-paraden der du bor? Gi oss beskjed, så legger vi den inn i oversikten.

Tentativ oversikt over årets Pride-markeringer

Regnbuedagene i Bergen

Regnbuedagene gjennomfører en digital markering av årets Pride. Sjekk den ut her.

Klikk på bildet for å lese mer om Bergen-Pride.

Oslo Pride

Årets Oslo Pride avlyses i sin fysiske form. Det planlegges likevel alternative markeringer for å vise styrken i fellesskapet. Det blir livestreaming av events, debatter som viser bredden i bevegelsen, og mangfoldet i samfunnet vårt. Se mer: www.oslopride.no/

Tønsberg-Pride (digital)

Tønsberg-Pride ble markert for første gang i 2019, og i år skal de gjennomføre en digital Pride. Se mer: https://www.facebook.com/events/209234190193861

Drammen Pride

Elvebyen feirer Pride 14-16. august. Les mer her.

Klikk på bildet for mer informasjon om Skeive sørlandsdager.

Fredrikstad Pride

Fredrikstad Pride arrangeres i 2020 for tredje gang på rad mellom 17. og 23. august! Hold av datoene og bli med på Østfolds vakreste og mest fargerike eventyr. Se mer: www.fredrikstadpride.com/

Skeive sørlandsdager

Skeive sørlandsdager arrangeres i Kristiansand mellom 20.-25. august. Se mer: www.skeivesorlandsdager.no/

Stavanger på skeivå

Stavanger på skeivå-paraden gjennomføres 5. september. Se mer her: https://www.skeiva.no/

Trondheim Pride

Trondheim Pride går av stabelen 04. september og varer helt frem til 13. september. Se mer: https://www.trondheimpride.no/

BarentsPride

Norske og russiske aktivister feirer mangfoldet i tidenes nordligste Pride mellom 24. og 27. september, og dette vil skje i digital form i år.

Arctic Pride

Årets siste store Pride feires i Tromsø fra 9. - 15. november.

Bilde

Frank Conde Tangberg

Prosjektleder
default image

Patricia Kaatee

Politisk rådgiver