Ideer for spesifikke aktiviteter for de enkelte Skriv for liv-sakene 2019

Ønsker du eller din aktivistgruppe å gjøre noe spesielt for en av sakene i årets Skriv for liv-kampanje? Følg tipsene her eller ta litt inspirasjon til å finne på noe enda bedre!
Publisert: 16. okt 2019, kl. 17:06 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:19

Her har du noen konkrete ideer til aksjoner, aktiviteter og sosiale medier-poster for hver av personene vi engasjerer oss for i Skriv for liv 2019. Nederst finner du også tips om hvordan du bør dele dem i sosiale medier.

Yasaman Aryani (Iran)

Les om Yasaman her.

Yasaman er selv skuespiller og ble nektet av iranske myndigheter å spille i et teater pga. hennes aktivisme. Norske teatergrupper kan nok relatere seg til hvordan det ville vært å oppleve det samme, og de vil kanskje være med å støtte en medskuespiller i Iran som kjemper for viktige rettigheter og friheter. Du kan kontakte en teatergruppe nær deg og få dem til å bli med på et stunt eller en aktivitet. (NB: Er det flere aktivistgrupper der du bor? Ta kontakt med din regionleder og sjekk at ingen har kontaktet dem allerede).

Hva kan du gjøre? En enkel ting du kan gjøre er å ta bilder til sosiale medier hvor dere holder skjerf (eller lignende) i hendene, for å symbolisere retten til å velge å ta av/på hijab selv. Bildene kan gjerne tas på scenen eller utenfor teaterbygningen. Si gjerne "Alle har rett til å kle seg som man vil uten å bli straffet", og bruk gjerne emneknaggen #FreeYasaman for denne saken i tillegg til de generelle (se nedenfor). Dere kan også avtale å være tilstede under forestilling og samle signaturer og/eller solidaritetsbrev i forkant av og/eller under pausen i forestillingen.

Hvordan kontakter du dem? Vet du om et lokalt teater eller teatergruppe nær deg? Gå inn på nettsiden deres finn gjerne en epostadresse å kontakte dem på (typisk under en "om oss" eller "kontakt oss"-side, eller helt nederst på siden). Send en hyggelig og saklig epost hvor du kort forklarer saken du engasjerer deg for, og foreslå gjerne en konkret ting du håper de kan bidra med - f.eks. å lage et bilde eller være til stede under en forestilling, som foreslått ovenfor, for å spre oppmerksomhet om saken.

Yiliyasijiang "Elyas" Reheman (Kina)

Les om Elyas her.

NRK har en god dokumentar på nettsidene sine om undertrykkelsen uigurer som Elyas blir møtt med i Kina. Du kan arrangere en en filmkveld eller vise filmen i forbindelse med et arrangement dere har. Filmen finner du her ("Overvåket og forfulgt", tilgjengelig fra 03.10.2019 til 31.03.2020). NB: Vi får kun lov til å vise den for ikke-kommersielle arrangementer, så du må ikke ta inngangspenger eller på andre måter tjene økonomisk på vise denne filmen.

Til sosiale medier: Elyas er en student som ble tvangsflyttet tilbake til Kina og så forsvunnet. Dette kan du symbolisere ved å ta bilder av tomme student-stoler eller lignende, og marker med "Missing". Ta bilder og del i sosiale medier, eller trykk på plakat og bruk på stand. Si gjerne "Ingen vet hvor Elyas er. Hjelp hans kone Mairinisha å få ham hjem, og hjelp dattera hans å se sin far for første gang etter at han ble tvangsreturnert til Kina". Bruk også gjerne emneknaggen med navnet hans #YiliyasijiangReheman og den kinesiske provinsen han var i #Xinjiang i tillegg til de generelle foreslått nedenfor. Skriver dere i protest, kan dere også tagge kinesiske myndigheter, mens solidaritetsmeldinger bør rettes til kona hans Mairinisha - se mer i bakgrunnsinformasjonen.

Ibrahim Ezz El-Din (Egypt)

Les om Ibrahim her.

Ingen vet hvor Ibrahim er etter at han ble arrestert av egyptisk politi. Du kan lage "missing"-plakater til et stunt eller stand, med bilde av Ibrahim under tittelen "missing" i stor skrift, og lim inn kort forklaring av saken nederst. Ibrahim etterlot blant annet sin pleietrengende mor. Du kan derfor også ta bilde av en tom stol ved middagsbordet hjemme og gjøre det samme og dele som et sosiale medier-stunt. Ibrahim har også bursdag 15. november - en god anledning til å ha en tom stol rundt ballonger og bursdagspynt, og skrive "Ingen vet hvor Ibrahim er. Hjelp moren hans å få sønnen sin hjem, signer aksjonen" som et sosiale medier-stunt. Bruk gjerne emneknaggene #whereisibrahim og #ibrahimezzeldin for denne saken i tillegg til de generelle (se nedenfor).

Sarah Mardini og Seán Binder (Hellas)

Les om Sarah og Seán her.

Sare og Seán er tiltalt for såkalt "menneskesmugling" kun fordi de har reddet mennesker som har holdt på å drukne i Middelhavet. Greske myndigheter forsøker altså å kriminalisere solidaritet.

Du kan f.eks. bruke redningsvester eller sko og legge ut tomme på en plass ved en demonstrasjon eller stand hvor dere signaturer, eller på en strand eller brygge for bilder til sosiale medier-stunt. På demonstrasjonen/standen kan du bruke plakater, og i sosiale medier kan du legge til teksten: "Ville du reddet disse livene fra å drukne? I Hellas risikerer du 25 års fengsel for å redde liv. Redd Sarah og Seán fra denne skjebnen." Bruk gjerne emneknaggene som instruert nederst på siden.

Magai Matiop Ngong (Sør-Sudan)

Les om Magai her.

Magai ble fengslet og dømt til døden som barn. Dette er sett på som forkastelig av alle land i verden og noe som det bør markeres tydelig motstand mot.

Du kan f.eks. stå på stand eller ha en markering med (bilde av) et rep for å synliggjøre at unge som Magai blir dømt til dødsstraff ved henging av i Sør-Sudan, og si "Alle barn fortjener å vokse opp. Stopp dødsstraff av barn i Sør-Sudan!". Du kan også spørre aktivister under 18 år og deres foreldre, eller andre som ser tydelig unge ut, om de er villige til å ha plakater som sier "I Sør-Sudan kan jeg/barn bli dømt til døden ved henging", for å tydeligere absurditeten og brutaliteten i Magais livssituasjon - enten på stand eller i bilde på sosiale medier. Bruk gjerne emneknaggen #stopchildexecutions i tillegg til de generelle (se nedenfor).

José Adrián (Mexico)

Les om José her.

José ble utsatt for politivold og tortur som et tilfeldige offer og barn. Han sier selv at han elsker memes og han trenger støtte og solidaritet. Del gjerne støttende memes i sosiale medier og bruk emneknaggene foreslått nedenfor i tillegg til å tagge oss, så kan vi dele videre.

Hvordan dele i sosiale medier

Sånn deler du det i sosiale medier

1. Ta bilde

Gjør som i tipsene ovenfor og ta gode bilder. Sørg for at alle som er med i bilde har samtykket om at bildet kan deles offentlig.

2. Solidaritet eller protest?

Tenk gjennom om posten skal være i solidaritet og støtte til personen som er urettferdig behandlet, eller om posten skal være i protest til de som har behandlet dem urettferdig.

Om det er i solidaritet, bør den sendes til eller tagge personen vi engasjerer oss for, eller støttepersoner de har om de selv ikke er tilgjengelige (f.eks. Ibrahim og Elyas som er forsvunnet). Du finner tips til mottager og henvendelsesmåte i bakgrunnsinformasjonen om hver sak (i det gule feltet til høyre), som du kan laste ned fra denne ressurssiden. Se også tips til solidaritetsmeldinger og -brev her.

Om det er i protest, bør den henvendes til de relevante myndighetene og gjøres tydelig hva som er vårt krav. Du finner mottagere og forslag til tekster i bakgrunnsinnformasjonen om hver sak, som du også kan laste ned fra denne ressurssiden.

3. Legg til emneknagger og tagg mottakere og Amnesty

Både for å nå enda flere, for at vi kan se og dele videre, og for at publikum kan lese om alle sakene i årets Skriv for liv, bør du bruke emneknagger (hashtags).

Den generelle emneknaggen i Norge er #Skrivforliv. Internasjonalt kalles kampenjen #WriteForRights, og da kan du også bruke den korte versjonen #W4R19. Du kan også bruke emneknagger som er spesifikke for hver enkelt sak, om det er aktuelt. De finner du både i forslagstekstene ovenfor og i bakgrunnsinformasjonen.

Nevn gjerne oss på Twitter og Instagram med @amnesty_norge og på Facebook med @Amnesty International Norway, så kan vi like og dele posten din. I tillegg muliggjør det for oss å telle alle postene dine. Da kan vi vise hvor mange som engasjerer seg for disse sakene og er med på å skape en endring.

4. Dele!

Del posten på Facebook, Instagram og Twitter!