Bilde
AKSJON: Mexico

14-åring banket opp av politiet

Aksjonen er avsluttet

21 113 signerte denne aksjonen

Tusen takk til alle som har engasjert seg for José Adrian!

I et møte med Amnesty har lokale myndigheter uttalte seg positivt til kravet om at José Adrián må få en offentlig beklagelse - et godt skritt i riktig retning.

Vi fortsetter å jobbe for at José Adrian skal få full oppreisning.

Signer flere aksjoner her

José Adrián var bare 14 år da han ble arrestert på vei hjem fra skolen. Politiet banket ham opp og tvang ham til å tilstå hærverk. Barn skal ikke utsettes for tortur!

Publisert: 10. okt 2019, kl. 11:55 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:08

En dag på vei hjem fra skolen gikk José Adrián forbi et område der flere ungdommer nettopp hadde slåss. Da politiet kom, begynte noen å kaste stein mot politibilen. José Adrián forteller at flere politibetjenter banket ham opp og dro ham inn i en politibil. Inni bilen trampet en politibetjent ham på hodet slik at han fikk nakkeskader. Han ble deretter tatt med til politistasjonen, hvor politiet fortsatte å torturere ham til han tilsto.

I ettertid har José Adrián blitt trakassert i nærmiljøet på grunn av hendelsen. Han føler seg fortsatt utrygg fordi de som skulle beskytte ham i stedet har angrepet ham.

Politiet skal ikke bruke vold og tortur mot barn. Krev at meksikanske myndigheter tar ansvar, og at José Adrián får erstatning av myndighetene.


Hengt opp etter veggen

Politiet hevdet at José Adrián hadde vandalisert politibilen. Selv sier han at han bare gikk forbi og var på feil sted til feil tid.

I politiarrest ble José Adrián bundet, hengt opp etter veggen og etterlatt i over tre timer. Han ble presset til å tilstå at han skadet politibilen. Politiet hevdet også at de hadde funnet marijuana i sekken hans, men de kunne ikke legge frem noe bevis for det.

Han ble først løslatt da familien inngikk en avtale om å betale for skadene på politibilen. De hadde ikke råd til å betale regningen på 3,200 pesos (omtrent 1,600 norske kroner), og måtte betale det i avdrag.

Torturerer for å få en tilståelse

José Adrián er av Mayafolket og bor i en småby som er preget av fattigdom og vold mellom ulike grupperinger.

Politiet i Mexico er kjent for å bruke tilfeldige arrestasjoner, fengsling og tortur for å få personer til å "tilstå" forbrytelser. Politiet er ofte mer opptatt av å få en rask tilståelse enn å finne den som faktisk er skyldig.

Mennesker som tilhører marginaliserte grupper, og i særlig grad unge menn som lever i fattigdom, er spesielt utsatt for politiets overgrep.

Vil ikke at andre skal oppleve det samme

Ved hjelp av en lokal menneskerettighetsorganisasjon, leverte José Adriáns familie en klage til menneskerettighetskommisjonen i delstaten Yucatán. Etterforskningen går sakte og tar ikke hensyn til lang reisevei for José Adrián og familien når de blir innkalt til møter i regionhovedstaden.

Politimyndighetene anerkjenner ikke at José Adrián ble utsatt for tortur, og nekter å komme med en offentlig beklagelse til familien.

Jeg vil at de gjør politiet bedre. Jeg vil ikke at det som har skjedd med meg skal skje med andre unge.

José Adrián

Amnesty International krever at:

  • myndighetene i Mexico og delstaten Yucatán gir José Adrián og hans familie full oppreisning, inkludert en offentlig beklagelse fra politistyrkene i Yucatán.
  • myndighetene går gjennom politiets rutiner for arrest og avhør av mistenkte for å hindre at personer blir utsatt for vilkårlig fengsling og tortur.

Signaturene sendes til guvernøren i Yucatán, Lic. Mauricio Vila Dosal, og bidrar til å legge press på myndighetene.

Flere gode nyheter

Ifølge Amnesty Mexico er José Adrian og familien hans bare få skritt unna å signere en avtale om oppreisning med myndighetene i Yucatán. Dette er veldig positive nyheter.

Positive signaler fra politimyndighetene

Amnesty Mexico hadde nylig et møte med de lokale myndighetene med ansvar for politiet som mishandlet José Adrian. I møtet uttrykte ordføreren seg positivt til at José Adrian skulle få en offentlig beklagelse. Dette er en positiv utvikling.

Aksjonen er nå avsluttet, og vi har sendt avgårde 23.233 protestbrev og signaturer til guvernøren i Yucatán.

Dere har også sendt inn nærmere 950 solidaritetsbrev til José Adrián og familien hans i løpet av Skriv for liv-kampanjen. Brevene er nå sendt videre til familie. Tusen takk til alle!

Amnesty fortsetter å følge saken og jobber videre for at José Adrián og hans familie skal få oppreisning.

Vil du gjøre mer?
José Adrián er glad i å lage mat og drømmer om å bli kokk. ©Amnesty International

Skriv et solidaritetsbrev til José Adrián

Det er godt for José Adrián og familien hans å vite at de ikke står alene i kampen for rettferdighet. Ved å sende er solidaritetsbrev er du med på å vise dem at folk fra hele verden kjenner til saken og støtter dem i kampen.

José Adrián liker å hjelpe faren med å selge blomster, henge ved kiosken med venner og dra på stranda. I tillegg er han glad i skrekkfilmer - og mors spaghetti. Han ønsker å bli kokk og vil bygge to hus, et i Cancún og et hjemme i X-Can.

Forslag til hilsen: José Adrián, your fight for justice will help ensure that what you experienced never happens to anyone else. You are an inspiration! From Norway with love.

Send brevet til: Amnesty International, Postboks 702 Sentrum, 0106 Oslo. Merk konvolutten med: José Adrián

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt:

Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har et hvert menneske rett til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3) og skal beskyttes mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5).

Ingen må utsettes for vilkårlig arrest eller fengsling (artikkel 9).

Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven (artikkel 11).

Land
Mexico:

Bruken av vilkårlige fengslinger er utbredt i Mexico og fører ofte til nye menneskerettighetsbrudd som tvungen forsvinning, tortur eller utenomrettslige henrettelser.

I mange tilfeller planter politiet bevismateriell som våpen eller narkotika. Politirapportene er ofte fulle av fabrikkert informasjon og vesentlige feil.

Personer med minoritetsbakgrunn, migranter og i særlig grad unge menn som lever i fattigdom, er spesielt utsatt for vilkårlige arrestasjoner.

Det er i praksis nesten straffefrihet for myndighetspersoner som bidrar til disse menneskerettighetsbruddene.

Les mer om Mexico her.

Hjelp oss å samle underskrifter!

Lic. Mauricio Vila Dosal
Governor of Yucatán State
Palacio de Gobierno Calle 61 x 60 y 62 
Col. Centro, C.P. 97000
Mérida, Yucatán
México

Dear Governor

Allow me to draw your attention to the case of José Adrián, an Indigenous Mayan teenager from the community of X-Can. In February 2016, when he was just 14 years old, José Adrián was stopped by police on the way home from school and accused of damaging a police car. He was beaten, and one of the police officers stepped on his head, causing a neck injury.

José Adrián was then taken to the police post in Chemax, where he was tortured to force him to incriminate himself. He was only released when his parents agreed to paying for the damages of the car and a fine.

I appeal to you to make sure José Adrián and his family receive prompt and adequate reparations for the human rights violation he was subjected to. Furthermore, I ask you to make sure that the abuses against José Adrián are investigated and those responsible brought to justice.

Finally, I urge you to improve detention practices of municipal police in the state of Yucatán to avoid arbitrary detentions and torture.

Yours sincerely