Skriv solidaritetsbrev

Et solidaritetsbrev er et brev du skriver for å gi støtte og vise solidaritet med mennesker som kjemper en hard kamp for sine egne og andres rettigheter. Solidaritetsbrevene bidrar til å styrke og oppmuntre disse menneskene, og minne dem på at de ikke er alene i kampen for rettferdighet.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 26. okt 2018, kl. 11:36 | Sist oppdatert: 8. nov 2018, kl. 15:40
Fra Skriv for liv 2017.

Å sette seg ned og skrive et brev til en person du aldri har truffet kan kanskje virke litt rart. Hva skal man skrive til noen man aldri har truffet? Her er en liten liste over hva du bør tenke på når du skriver et solidaritetsbrev:

1. "DEAR..." – HUSK Å SKRIVE HVEM BREVET ER TIL!

Å åpne brevet ditt med en hilsen gjør ikke bare brevet ditt mer personlig, men i løpet av Skriv for liv-perioden kommer det mange brev til Amnesty. Skriver du hvem brevet er til, kan vi sørge for at det kommer frem til riktig person/sted.

2. HVORDAN FIKK DU HØRE OM PERSONEN OG SAKEN DERES?

Referer gjerne til Amnesty International i Norge. Nevn at dere har hatt et skolebesøk, eller at det har blitt arrangert et skriveverksted.

Skriv for liv brev 2017
Flere brev fra Skriv for liv 2017.

3. HUSK AT DU SKRIVER FOR Å VISE SOLIDARITET!

Å vise solidaritet handler om å vise støtte. Skriv noe oppmuntrende, hyggelig og fint.

4. DET ER BRA Å VÆRE PERSONLIG!

Traff saken deg? Ble du rørt? Da er det helt lov å fortelle om det. Brevet kan godt være personlig, selv om du aldri har møtt mottakeren.

5. FORTELL GJERNE LITT OM DEG SELV; HVEM DU ER, HVOR DU ER FRA OG HVOR GAMMEL DU ER!

Det er fint for mottakeren å få en liten idé om hvem du er. Det at et brev kommer helt fra Norge kan bety mye for den som får brevet.

6. SYNES DU DET ER VANSKELIG Å FINNE DE RETTE ORDENE?

Hvis du synes det er vanskelig å skrive brev, er tegninger og kort også en fin måte å vise solidaritet på.

7. TIL SLUTT: HUSK Å SIGNERE BREVET DITT!

Avslutt gjerne med with love/ best regards/ all the best/ in solidarity.

Her er litt om hva personene i årets Skriv for liv liker, til inspirasjon til hva du kan skrive eller tegne i brevene til dem:

Atena Daemi - Iran
Bilde
Atena

Atena elsker naturen, og er spesielt glad i å reise til naturskjønne steder. Hun vil gjerne skrive en bok når hun slipper ut av fengselet.

Vitalina Koval - Ukraina
Bilde

Vitalina er glad i kunst og håndarbeid. Regnbue-flagget er også et viktig symbol for henne, ettersom hun kjemper for LHBT-rettigheter.

Geraldine Chacón - Venezuela
Bilde
Geraldine

Geraldine er glad i å lese. Favoritt boken hennes er Tilværelsens uutholdelige letthet av Milan Kundera, og favoritt-filmen hennes er Pan’s Labyrint.

Pavitri Manjhi - India
Bilde

Naturen er en viktig del av livet til Pavitri. Send gjerne solidaritesmeldinger på kort eller brev med naturmotiver.

Nonhle Mbuthuma - Sør-Afrika
Bilde

"Amandla, Ngawethu!”, er en viktig hilsen du kan skrive til Nonhle. Det betyr “Makt, makt til folket”. En leder vil rope «Amandla» og folket vil svare «Ngawethu». På den måten blir det et slagord som skal gi styrke i folkets kamp mot urett.