Skriv solidaritetsbrev

Et solidaritetsbrev er et brev du skriver for å gi støtte og vise solidaritet med mennesker som kjemper en hard kamp for sine egne og andres rettigheter. Solidaritetsbrevene bidrar til å styrke og oppmuntre disse menneskene, og minne dem på at de ikke er alene i kampen for rettferdighet.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 26. okt 2018, kl. 11:36 | Sist oppdatert: 19. Mar 2021, kl. 16:51
Fra Skriv for liv 2017.

Å sette seg ned og skrive et brev til en person du aldri har truffet kan kanskje virke litt rart. Hva skal man skrive til noen man aldri har truffet? Her er en liten liste over hva du bør tenke på når du skriver et solidaritetsbrev:

1. "DEAR..." – HUSK Å SKRIVE HVEM BREVET ER TIL!

Å åpne brevet ditt med en hilsen gjør ikke bare brevet ditt mer personlig, men i løpet av Skriv for liv-perioden kommer det mange brev til Amnesty. Skriver du hvem brevet er til, kan vi sørge for at det kommer frem til riktig person/sted.

2. HVORDAN FIKK DU HØRE OM PERSONEN OG SAKEN DERES?

Referer gjerne til Amnesty International i Norge. Nevn at dere har hatt Skriv for liv på skolen, eller at det har blitt arrangert et skriveverksted i nærheten av der du bor.

Skriv for liv brev 2017
Flere brev fra Skriv for liv 2017.

3. HUSK AT DU SKRIVER FOR Å VISE SOLIDARITET!

Å vise solidaritet handler om å vise støtte. Skriv noe oppmuntrende, hyggelig og fint.

4. DET ER BRA Å VÆRE PERSONLIG!

Traff saken deg? Ble du rørt? Da er det helt lov å fortelle om det. Brevet kan godt være personlig, selv om du aldri har møtt mottakeren.

5. FORTELL GJERNE LITT OM DEG SELV; HVEM DU ER, HVOR DU ER FRA OG HVOR GAMMEL DU ER!

Det er fint for mottakeren å få en liten idé om hvem du er. Det at et brev kommer helt fra Norge kan bety mye for den som får brevet.

6. SYNES DU DET ER VANSKELIG Å FINNE DE RETTE ORDENE?

Nedenfor finner du noen tips til hva hver enkelt mottaker er glad i. Hvis du synes det er vanskelig å skrive brev, er tegninger og kort også en fin måte å vise solidaritet på.

7. TIL SLUTT: HUSK Å SIGNERE BREVET DITT!

Avslutt gjerne med with love/ best regards/ all the best/ in solidarity.

8. SEND BREVET TIL OSS

Vår adresse er: Amnesty International, PB 702 Sentrum, 0106 Oslo.

Husk å merke konvolutten med navnet til den som skal få brevet. Hvis du deltar i Skriv for liv konkurransen med klassen din, merk konvolutten også med skole og klassenavn.

Her er litt om hva personene i årets Skriv for liv liker, til inspirasjon til hva du kan skrive eller tegne i brevene til dem:

Gustavo Gatica fra Chile
Bilde
Gustavo Gatica

Gustavo er hobbyfotograf, men denne hobbyen har han måttet legge på hylla ettersom han ble blind. Han elsker musikk, spesielt rock. Han spiller selv bass og litt gitar. Nå lærer han seg trommer og piano. Fotball er han også glad i, og da spesielt favorittlaget Colo-Colo. Han hører også mye på podkast og stand-up. Les mer om Gustavo her.

Nassima al-Sada fra Saudi-Arabia
Bilde
bilde av Nassima

Nassima har tre barn, blant dem en sønn som bor i Nederland som Amnesty er i tett kontakt med. Hun har grønne fingre og er veldig glad i hagearbeid. Hjemme har hun en fin hage, og selv i fengselet har hun klart å holde liv i en plante. Les mer om Nassima her.

Germain Rukuki fra Burundi
Bilde

Før Germain ble arrestert var det ingenting han likte bedre enn å leke med sønnene sine, nå seks og sju år gamle. Han elsket også musikk, og Bob Marleys "Redemption Song" var en favoritt. Les mer om Germain her.

Paing Phyo Min fra Myanmar
Bilde

Paing Phyo Min er veldig kunstnerisk og elsker musikk. Han både synger og spiller gitar. I tillegg er han glad i poesi og i å tegne. Faren var en tegneseriekunstner og har hatt stor innflytelse på sønnens interesse for å tegne. Les mer om Paing Phyo Min her.

Jani Silva fra Colombia
Bilde

Jani er født i Leticia, sør i Colombia, i hjertet av Amazonas-regnskogen. Siden hun var 12 år gammel har hun bodd i byen Puerto Asís i departementet Putumayo. Hun har 4 barn og 7 barnebarn. Naturlig nok er hun glad i natur og dyr. Les mer om Jani her.

Idris Khattak fra Pakistan
Bilde

Idris er veldig glad i hagearbeid og å lese bøker. Det er datteren hans Talia som vil ta imot solidaritetsmeldingene på hans vegne. Skriv en melding til ham på engelsk, urdu eller pashto, og fortell ham hva du har lært om situasjonen, forklar ham hvilke refleksjoner du gjør deg og at du støtter ham. Send gjerne dette med fine bilder av deg selv i naturen eller et bilde av en bokanbefaling til Idris. Les mer om Idris her.