Skriv solidaritetsbrev

Et solidaritetsbrev er et brev du skriver for å gi støtte og vise solidaritet med mennesker som kjemper en hard kamp for sine egne og andres rettigheter. Solidaritetsbrevene bidrar til å styrke og oppmuntre disse menneskene, og minne dem på at de ikke er alene i kampen for rettferdighet.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 26. okt 2018, kl. 11:36 | Sist oppdatert: 7. nov 2019, kl. 12:45
Fra Skriv for liv 2017.

Å sette seg ned og skrive et brev til en person du aldri har truffet kan kanskje virke litt rart. Hva skal man skrive til noen man aldri har truffet? Her er en liten liste over hva du bør tenke på når du skriver et solidaritetsbrev:

1. "DEAR..." – HUSK Å SKRIVE HVEM BREVET ER TIL!

Å åpne brevet ditt med en hilsen gjør ikke bare brevet ditt mer personlig, men i løpet av Skriv for liv-perioden kommer det mange brev til Amnesty. Skriver du hvem brevet er til, kan vi sørge for at det kommer frem til riktig person/sted.

2. HVORDAN FIKK DU HØRE OM PERSONEN OG SAKEN DERES?

Referer gjerne til Amnesty International i Norge. Nevn at dere har hatt et skolebesøk, eller at det har blitt arrangert et skriveverksted.

Skriv for liv brev 2017
Flere brev fra Skriv for liv 2017.

3. HUSK AT DU SKRIVER FOR Å VISE SOLIDARITET!

Å vise solidaritet handler om å vise støtte. Skriv noe oppmuntrende, hyggelig og fint.

4. DET ER BRA Å VÆRE PERSONLIG!

Traff saken deg? Ble du rørt? Da er det helt lov å fortelle om det. Brevet kan godt være personlig, selv om du aldri har møtt mottakeren.

5. FORTELL GJERNE LITT OM DEG SELV; HVEM DU ER, HVOR DU ER FRA OG HVOR GAMMEL DU ER!

Det er fint for mottakeren å få en liten idé om hvem du er. Det at et brev kommer helt fra Norge kan bety mye for den som får brevet.

6. SYNES DU DET ER VANSKELIG Å FINNE DE RETTE ORDENE?

Nedenfor finner du noen tips til hva hver enkelt mottaker er glad i.Hvis du synes det er vanskelig å skrive brev, er tegninger og kort også en fin måte å vise solidaritet på.

7. TIL SLUTT: HUSK Å SIGNERE BREVET DITT!

Avslutt gjerne med with love/ best regards/ all the best/ in solidarity.

8. SEND BREVET TIL OSS

Vår adresse er: Amnesty International, PB 702 Sentrum, 0106 Oslo.

Husk å merke konvolutten med navnet til den som skal få brevet.

Her er litt om hva personene i årets Skriv for liv liker, til inspirasjon til hva du kan skrive eller tegne i brevene til dem:

Ibrahim Ezz El-Din - Egypt
Bilde

Humoristiske Ibrahim elsker grafisk design og tegning, men han interesserer seg også for datavitenskap. Han følger mye med på fotball som fan av Giza-laget Zamalek Sporting Club. 15. november blir Ibrahim 27 år.

José Adrián- Mexico
Bilde

José Adrian liker å hjelpe faren med å selge blomster, henge ved kiosken med venner og dra på stranda. I tillegg er han glad i skrekkfilmer og -historier og mors spaghetti. Han ønsker å bli kokk og å bygge to hus til seg selv, et i Cancún og et hjemme i X-Can.

Yiliyasijiang “Elyas” Reheman - Kina
Bilde

Elyas er glad i fotball, og kona hans Marinisha elsker musikk. Du kan f.eks. fortelle om ditt favorittfotballag eller et band du er glad i. Døtrene deres er 2 og 3 år gamle og vil synes det er gøy med tegninger. Barna bor sammen med moren i Tyrkia. Siden vi ikke vet hvor Elyas er, er det kona, Mairinisha, som mottar brevene.

Forslag til melding: We are thinking of you and your husband Yiliyasijiang Reheman. We hope that he will be released soon.

Yasaman Aryani - Iran
Bilde

Yasaman er skuespiller og har spilt i flere teaterforestillinger og dubbet filmer til persisk i tillegg til å ha jobbet som programleder og produsent i radio. Hun er også glad i fjellklatring og å være ute i naturen.

Magai Matiop Ngong - Sør-Sudan
Bilde

Magai er glad i å løpe og synge, og når ting blir vanskelig i fengsel, pleier han å gå til fengselskirken og synge gospelsanger. Han pleier også å besøke skoleundervisningen i fengselet for å hjelpe innsatte som deltar i dette.

Sarah Mardini og Seán Binder - Hellas
Bilde

Sarah bor i Berlin og liker kunst, barn, og å holde appeller for å knuse myter om flyktninger. Seán bor i Dublin og liker surfing, metall- og tresløyd, miljøforskning, kjøre båt, og bøker om politisk teori.

Sarah og Seán vil at engasjement for dem også skal inkludere solidaritet med flyktninger, asylsøkere og migranter. Det er også viktig for dem at ikke å bli omtalt som helter da de mener at å hjelpe mennesker i nød er normalt, og ikke noe heltemodig eller eksepsjonelt.

NB: Sarah og Seán har selv uttrykt et ønske om at det prioriteres å jobbe med asylsøkere og migranter fremfor solidaritetsbrev til dem personlig. De oppfordrer derfor alle til heller å ha arrangementer som informerer om og støtter asylsøkere og deres situasjon i Europa. Les flere tips her.