Bilde
AKSJON: Kina

Wang må løslates!

Aksjonen er avsluttet

Wang ble løslatt fra fengsel 5. april 2020 og gjennforent med familien sin tre uker senere. Les mer her.

Tusen takk til alle som signerte!

Støtt vårt arbeid

 

Del    
Advokaten Wang Quanzhang forsvant for snart tre år siden under myndighetenes massearrestasjon av advokater. Familien frykter at han blir torturert. Krev at han løslates og beskyttes mot tortur!
Publisert: 3. jul 2018, kl. 15:14 | Sist oppdatert: 17. jun 2020, kl. 21:28

Wang Quanzhang er menneskerettighetsadvokat. I årevis har han risikert egen sikkerhet for å forsvare mennesker som har fått sine rettigheter brutt.

En dag for snart tre år siden ble han tatt av kinesiske myndigheter. Det tok nesten tre år før kona hans og sønnen, på snart fem år, fikk vite at han fortsatt var i live. Nå kjemper de for å få ham trygt hjem igjen.

Wang har Kinas farligste yrke

Wang har vært borte siden sommeren 2015. Den gang arresterte kinesiske myndigheter nærmere 250 advokater som jobbet med såkalte "sensitive saker". Wang Quanzhang har blant annet engasjert seg mot fengslingen av Falun Gong-tilhengere og har gitt juridisk hjelp til aktivister som avdekker statlig korrupsjon.

Som advokat hadde Wang et av Kinas farligste yrker. Myndighetene har stemplet Wang Quanzhang som en "uromaker" og anklager ham for å sette rikets sikkerhet i fare. Det er stor fare for at han blir utsatt for tortur og mishandling.

Myndighetene plager familien hans

Wangs kone Li Wenzu gjør alt hun kan for å få ektemannen trygt hjem igjen. I april 2018 startet hun en 100 km marsj fra Beijing til Tianji, som er byen der hun tror mannen holdes fengslet. Marsjen var ment å markere at det var 1000 dager siden Wang forsvant. Myndighetene stanset marsjen og fraktet henne hjem igjen. I tiden etterpå ble hun forfulgt av ukjente mennesker når hun gikk ut av døren hjemme. De samme menneskene fortsatte å stå utenfor huset hennes da hun lukket døren bak seg. Dette er myndighetenes forsøk på å skremme henne fra å jobbe for Wangs frihet. Denne type behandling er dessverre ikke nytt for Li Wenzu og den fem år gamle sønnen. De har jevnlig blitt utsatt for trakassering fra myndighetene etter at far og ektemann Wang Quanzhang forsvant.

Trakassering av familier og venner av kritiske røster er dessverre en utbredt metode som benyttes av kinesiske myndigheter for å skremme befolkningen fra å uttale seg kritisk om landets myndigheter.

Signer aksjonen og støtt opp om Li Wenzus kamp for å få ektemannen Wang Quanzhang hjem igjen.

Amnesty krever at:

  • Wang Quanzhang løslates umiddelbart og uten betingelser, med mindre det legges frem tilstrekkelig bevis, som ikke har fremkommet under tortur eller annen mishandling​, som knytter ham til en kriminell handling. I så fall må ha få en ny og rettferdig rettssak.
  • Wang Quanzhang beskyttes mot tortur og annen mishandling mens han holdes fengslet.
  • Kinesiske myndigheter påser at Wang Quanzhang får ha jevnlig kontakt med familien sin og at han får tilgang til en advokat han selv har valgt.
Signaturene sendes til Zhao Kezhi som er minister for nasjonal sikkerhet.

Oppdateringer

Løslatt og gjenforent med familien

Wang ble løslatt fra fengsel 5. april. Han ble holdt i karantene i tre uker før han omsider fikk reiser hjem til familien sin i Beijing.

Wangs kone Li Wenzu tvitret dette bildet i forbindelse med gjenforeningen. Les mer her.

Wangs seks år gamle sønn trakassert

Bare fire dager etter at QuanQuan, sønnen til Wang, startet i førsteklasse kom kinesisk politi til skolen hans og fortalte moren at hun måtte finne en annen skole til sønnen. Amnesty er kjent med at kinesiske myndigheter rutinemessig trakasserer familiene til personer som har uttalt seg kritisk om myndighetene, eller familiemedlemmer som forsøker å få sine kjære løslatt.

Dette er ikke første gangen familien til Wang opplever dette. I 2016 beordret politiet alle førskolene i distriktet til å nekte gutten adgang. Les mer her

Bekymret etter møte med Wang

Wangs kone Li Wenzu fikk til slutt besøke Wang i 30 minutter i slutten av juni. Hun forteller at Wang nesten ikke er til å kjenne igjen, noe som er svært bekymringsfullt og som forsterker frykter for at han blir utsatt for tvangsmedisinering. Han virker mekanisk, engstelig og irritabel og har gått ned mange kilo.

Det er nå 4 år siden Wang ble bortført og fengslet.

Du kan støtte Wang ved å tvitre følgende meslding:

4 years since #709crackdown. #WangQuanZhang is one of the lawyers still in jail with limited access to his family. The Chinese government needs to release him immediately and unconditionally.#FreeTheLawyers

Bekymring for at Wang blir tvangsmedisinert

For noen dager siden forsøkte Wangs kone, Li Wenzu, å besøke ham i fengselet. Hun ble avvist med beskjed om at alle besøksrom er under oppussing.

Da hun fortsatte å insistere på å få treffe ham fikk hun til slutt se en tre minutters lang video som bekymret henne. Wang var tydelig sløvet på videoen og hadde trege bevegelser og treg tale. Kona forteller at det var hjerteskjærende å se på. Bekymringene hennes forsterkes av brevene hun har mottatt og de åpenbare forsøkene på å hindre henne i å besøke ham.

Ifølge advokaten skal Wang ha blitt diagnostisert med høyt blodtrykk av fengselsleger. Tidligere politiske fanger har fortalt hvordan denne diagnosen har blitt brukt til å tvangsmedisinere innsatte. Bivirkningene av tvangsmedisineringen skal være tåkesyn, hodepine og følelsen av at insekter kravler over huden.

Familien hindres i å besøke ham

Familien til Wang har fått beskjed om at han har blitt flyttet til et annet fengsel. Kona hans, Li Wenzu, forsøkte forgjeves å ringe fengselet etter at hun mottok denne informasjonen, men hver gang ble linjen brutt etter noen sekunder.

I følge fengselets egne bestemmelsene har de insatte rett på å motta ett besøk i måneden fra familie. Wangs kone har imidlertid fått beskjed om at hun ikke kan besøke ham denne måneden da alle besøksrommene er under oppussing.

I tillegg har hun mottatt to brev som angivelig skal være fra Wang der han innrømmer skyld og ber henne om å ikke besøke ham før etter 20. juni grunnet oppussingen. Det er flere ting som tyder på at brevene ikke er skrevet av ham, men at de er konstruert for å holde familien unna.

Wang dømt til 4 1/2 års fengsel

Rettssaken mot Wang startet i slutten av desember. Da hadde han sittet i varetekt i over tre år. I slutten av januar i år ble han funnet skyldig i å "undergrave staten" og dømt til fire og et halvt års fengsel.

Da saken var oppe i retten sørget kinesiske myndigheter for at Wangs kone, Li Wenzu, ikke kunne delta. Dette gjorde de ved å hindret henne fra å forlate leilighten sin.

-Dommen mot Wang er grovt urettferdig. Det er skandaløst at Wang Quanzhang blir straffet for at han på fredelig vis har stått opp for menneskerettigheter i Kina. Han må umiddelbart og betingelsesløst løslates, sier Amnestys Kina-etterforsker Doriane Lau.

Livstegn fra Wang

Omsider, etter mer enn 1000 dager i fangenskap, har det kommet livstegn fra Wang Quanzhang. Han har endelig fått tilgang til en advokat etter eget ønske. Advokaten har vært i kontakt med kona til Wang for å informere henne om at Wang er i live. Advokaten forteller at Wang virket veldig skremt da de møttes, noe som styrker mistanken om tortur.

Wangs kone, Li Wenzu, forteller at støtten fra Amnesty har bidratt til å beskytte familien mot trakassering. Hun er også takknemlig for at den vedvarende internasjonale oppmerksomheten rundt saken hans nå endelig har ført til en positiv utvikling.

Sendt signaturer

I dag har vi sendt 14 137 signaturer til kinesiske myndigheter. Tusen takk til alle som har signert aksjonen!

Bekrefter at Wang lever

Wang Quanzhang lever! I forrige uke mottok kona hans gledelig og pålitelig informasjon fra en advokat som hadde vært i kontakt med Wang. Advokaten kunne bekrefte at Wang Quanzhang lever. Det er svært godt for familien å endelig få bekreftet at han er i live.

Samtidig hadde advokaten også urovekkende informasjon som gir grunn til å frykte at Wang blir tvangsmedisinert med medisiner som kan gi svært ubehagelige bivirkninger.

Bakgrunn

Sommeren 2015 startet kinesiske myndigheter en omfattende jakt på advokater som var engasjert i menneskerettighetsarbeid. Nærmere 250 advokater ble arrestert, mange ble hentet ut av sine hjem med tvang og flere forsvant sporløst. Kinesiske myndigheter omtalte de arresterte som «en kriminell gjeng» og satte i gang en svertekampanje som skulle rettferdiggjøre arrestasjonene.

Nå, tre år senere, har flere blitt dømt til fengsel eller blitt satt under streng overvåking. Mange har også blitt fratatt retten til å jobbe som advokat. Frem til juli 2018 ble Wang Quanzhang holdt på ukjent sted og familien visste ikke om han fortsatt var i live. Les mer her.

Flere av advokatene som ble arrestert i 2015 har fortalt hvordan de ble torturert og mishandlet mens de var fengslet.

Familiene til de arresterte advokatene har også blitt overvåket og trakassert av myndighetene. Dette gjelder også kona, sønnen og foreldrene til Wang Quanzhang.


Les brevet Amnesty og 23 andre organisasjoner har sendt til EU om Wang Quanzhang og flere andre samvittighetsfanger i Kina.

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
  • Retten til ikke å bli utsatt for tortur (...) (artikkel 5).
  • Retten til menings- og ytringsfrihet (artikkel 19).
  • Retten til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner (artikkel 20.1).
Land
Kina og covid-19:
  • De første tilfellene av koronaviruset ble rapportert i byen Wuhan i Hubei-provinsen i desember 2019.
  • Kinesiske myndigheter praktiserer streng sensur av nyheter og informasjon om koronaviruset og konsekvensene det har for folkehelsa. Siden utbruddet av covid-19 i Kina, har mange artikler om viruset blitt sensurert, både de skrevet av grasrotjournalister, men også de publisert i tradisjonelle medier. I tillegg har innlegg i sosiale medier, inkludert emneknagger knyttet til covid-19 og krav om ytringsfrihet blitt fortløpende slettet eller sensurert.
  • Les mer om Kinas sensur av informasjon om koronaviruset her.

Bli med å samle underskrifter!

Dear Minister Zhao Kezhi,

I am writing to express my grave concern regarding the detention of human rights lawyer Wang Quanzhang in China.

Wang Quanzhang is the only lawyer still detained after the Chinese government’s mass crackdown in 2015 when nearly 250 lawyers and activists were targeted.

Since August 2015, Wang Quanzhang has been unable to meet any family members or lawyers of his choice. Without any reliable communication, his family is unsure whether he is still alive.

His family has also faced constant harassment and surveillance since Wang Quanzhang was detained.

Therefore, I urge you to:

• Release Wang Quanzhang immediately and unconditionally, unless there is sufficient credible and admissible evidence that he has committed an internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards
• Pending his release, ensure that he is protected from torture and other ill-treatment
• Ensure that he has unrestricted access to family, lawyers of his choice, and medical care on request or as necessary.

Yours sincerely,