Teodora del Carmen Vasquez ble i februar i år satt fri etter massivt press fra blant annet Amnesty.
Hver dag opplever mennesker å bli fratatt rettighetene sine. Sammen med støttespillere fra hele verden, står vi opp for at de skal få livet sitt tilbake.
Bli med å beskytte mennesker fra urett.

Når personers liv står i fare, handler vi raskt:

  • Vårt globale nettverk kan samle hundretusener av mennesker på et døgn.
  • Vi starter hasteaksjoner og underskriftskampanjer, som både aktivister og vanlige personer som deg stiller seg bak.
  • Denne mobiliseringen legger et enormt press på maktutøvere, som mottar krav om endring fra hele verden.
Teodora Vasquez klemmer niesen sin etter å ha blitt løslatt fra fengsel. Hun smiler og gråter gledestårer. Pressen tar bilder av henne og familien.
Teodora Vasquez fra El Salvador ble dømt til 30 år i fengsel etter en dødfødsel. Amnesty startet en verdensomspennende aksjon for henne, og sørget for at verdenspressen fulgte nøye med på den nye rettssaken hennes. Den enorme internasjonale oppmerksomheten førte til at myndighetene løslot henne. Teodora fikk friheten tilbake etter 10 år bak murene. Her klemmer hun familien sin utenfor fengselet.

Hvorfor arbeider Amnesty for enkeltpersoner?

Det startet med å forsvare menneskene som ble urettferdig fengslet. I dag forsvarer Amnesty mennesker over hele verden.

Menneskerettighetene skal gjelde for alle. Derfor sørger vi for å løfte frem historiene til vanlige mennesker som blir utsatt for urett.

Innsatsen vår forandrer liv - både når vi jobber for store lovendringer, og når vi aksjonerer for én person - for eksempel for å stanse en henrettelse.

Vi feirer de små seirene og de store øyeblikkene. Fordi vi vet at hvert skritt som vår verden tar bort fra urettferdighet, er et skritt nærmere en verden der menneskerettighetene kan nytes av alle.

FENGSLET SOM TREÅRING
Bilde
Carlos fra Mellom-Amerika ligger på gulvet og smiler til kameraet.
Carlos satt to år i fengsel med moren sin, Lorena. Han lærte å snakke mens han satt inne.

Carlos fikk friheten tilbake

Han var bare tre år gammel da han og moren ble fengslet, etter å ha flyktet over grensen fra Mexico. Nå er Carlos fri - og har fått et nytt liv i USA.

Hver dag legger familier fra latin-amerikanske land ut på farlige reiser. Sammen med barna sine, flykter de fra vold, trusler og fattigdom. Ønsket om å komme over grensen til USA og starte et nytt liv for de små, holder motivasjonen oppe på reisen.

Carlos flyktet fra Honduras sammen med moren sin, Lorena. Etter 27 dager på flukt, bar hun ham i armene sine over grensen fra Mexico til USA. Men da de endelig kom frem, ble begge arrestert og fengslet. De fikk ikke vite hvor lenge de måtte bli i fengselet, eller om de noen gang kom til å bli løslatt.

Sammen med tre andre familier, satt Carlos og moren hans fengslet i Berks County Residential Center, som i USA blir omtalt som en av tre “babyjails”, i over 700 dager. Carlos kunne ikke snakke ennå, og måtte lære seg det mens han satt bak murene.

Slik aksjonerte vi for Carlos og de andre familiene:

  • Vårt kampanjeteam jobbet tett med ALDEA, en amerikansk frivillig organisasjon som bistår flyktninger med gratis juridisk hjelp. Familiene fikk dermed hjelp av advokater som arbeidet for deres løslatelse.
  • Vi spredte familienes historier gjennom presse og sosiale medier. Dette førte til at mennesker fra hele verden signerte aksjonen som krevde at familiene skulle løslates.
  • Vi presset amerikanske myndigheter fra flere hold; 80.000 handlinger ble gjennomført på sosiale medier, og Amnestys aktivister sto for mer enn 1600 telefonsamtaler til politikere.
  • Vi ga vanlige personer muligheten til å sende brev til familiene for å vise sin solidaritet og støtte. Mange sendte også e-poster og brev til president Trump og kongressmedlemmer.

...og vi seiret!

Fra august 2017 og utover kom endelig de gode nyhetene. Carlos og de andre familiene var blitt løslatt.

Carlos og Lorena bor nå trygt og lovlig i USA. Carlos har blitt 5 år, snakker flytende amerikansk, og trives i barnehagen. Nå ønsker at han at andre barn skal få den samme hjelpen som ham.

Vi fortsetter kampen

Slik kan vi hjelpe flere:

Når vi kombinerer mobilisering av vanlige mennesker med vårt lobbyarbeid, kan vi utgjøre en livsviktig forskjell for barn som Carlos. Med støtte fra personer som deg, oppnår vi den største gjennomslagskraften. Bli med å endre liv!

Støtt arbeidet

Familier blir fortsatt arrestert og fengslet når de flykter fra Sør- og Mellom-Amerika over grensen til USA. Amnesty fortsetter arbeidet med å rapportere fra grensen mellom Mexico og USA, og dokumenterer fengslinger på begge sider av grensen. Å søke asyl er en menneskerett - derfor fortsetter vi arbeidet for familiene som flykter fra vold, trusler og farlige forhold i hjemlandene sine, slik at de kan få sin sak prøvd i trygge omgivelser.