Når krig eller konflikt bryter ut i et land kan maktutøverne forsøke å skjule hva som egentlig skjer. Derfor sender vi våre egne etterforskere ut i felt.

Uavhengig etterforskning verden over

Amnestys etterforskere er der det skjer - i krigssoner, i fangeleirer og andre steder hvor personer er utsatt. De møter menneskene som er berørt, og dokumenterer hva som har skjedd - ofte mens krigen fortsatt herjer rundt dem.

  • Hvert år sender Amnesty ut etterforskningsteam over hele verden

  • Teamene lanserer hundrevis av rapporter fra ulike felt

  • Det siste året har oppdragene funnet sted i land som Afghanistan, Ukraina, Iran og Etiopia.

Amnestys dokumentasjon gjør det mulig å holde myndigheter og militære ledere ansvarlige for menneskerettighetsbrudd under krig eller konflikt. Vi publiserer funnene og kravene i våre rapporter, som tas i bruk av FN og andre internasjonale organer, men også av verdenspressen.

Amnestys dokumentasjon gjør det mulig å holde myndigheter og militære leder ansvarlige for menneskerettighetsbrudd under krig eller konflikt.
Satelittbilde som viser hvordan et område ser ut før og etter et bombeangrep.
I krigssoner bruker Amnestys etterforskere satelittbilder for å undersøke hvordan bomber har rammet sivile. Dette bildet viser hvordan huset til en syrisk familie ble ødelagt av et amerikansk bombeangrep 28. juni 2017. Fem barn døde av angrepet.

Kilde: Amnestys rapport ‘War of annihilation’: Devastating toll on civilians, Raqqa – Syria

Det siste året har vi etterforsket i mange land. Her er noen utvalgte:

Hvert år sender vi ut etterforskningsteam til ulike land over hele verden. Under kan du møte fire etterforskere som jobber med å dokumentere menneskerettighetsbrudd.

BLI MED I FELT

Donatella i Syria:

Avslørte sannheten om sivile tap i Raqqa

Ifølge amerikanske og syriske styrker var den væpnede angrepet mot IS i Raqqa ”historiens mest presise luftangrep”. Men etter å ha besøkt byen, kunne Amnestys etterforsker Donatella bevise at dette ikke stemte i det hele tatt.

Amnestys etterforsker Donatella snakker med en kvinne og et barn i et krigsrammet område.
Etterforsker Donatella Rovera i Syria, hvor hun dokumenterer opplevelsene til sivilbefolkningen. Mange har blitt hardt rammet av krigen.

Krigen i Syria har pågått siden borgerkrigen startet i 2011. Amnesty har overvåket krigen fra flere hold, og har blant annet dokumentert forholdene i de krigsrammede byene, og avslørt bruk av torturfengsler. I 2018 dro Donatella til Raqqa, som tidligere ble omtalt som hovedstaden til IS, for å utforske hvorvidt byen var blitt rammet av luftangrepene mellom IS og den amerikansk-syriske koalisjonen.

Slik foregikk etterforskningen:

  • Feltundersøkelser av 42 krigsrammede områder
  • Intervju av 112 sivile, inkludert vitner og overlevende. Teamet intervjuet også medisinsk og humanitært personell, medlemmer av militæret og sikkerhetsstyrken, internasjonalt militære, sikkerhetseksperter og journalister som arbeider i og rundt Raqqa.
  • Analyser av satellittbilder og annet offentlig tilgjengelig materiale, som viste hvor bombene hadde truffet.

Dette resulterte etterforskningen i:

Etterforskningen ga umiddelbare bevis på at koalisjonen mislyktes i å holde sivilbefolkningen trygg, og at hundrevis av mennesker ble drept under luftangrepene.

Dette ble lagt frem i rapporten ‘War of annihilation’: Devastating toll on civilians, Raqqa – Syria, som Donatella og hennes team publiserte etter oppdraget i Raqqa. Bare timer etter at rapporten ble publisert, utstedte koalisjonen en erklæring som avviste funnene.

Én ting til du må vite om Amnestys etterforskningsarbeid…

Etterforskningsarbeidet er kjernen i Amnestys arbeid. Det er en tidkrevende prosess, og det løfter frem historier som både er viktige og vonde å ta innover seg. Uten Amnestys økonomiske bidragsytere, kunne ikke disse historiene ha blitt fortalt. Ved å støtte vårt arbeid i kriser som disse, bidrar du til at sannheten aldri forblir skjult.

Støtt arbeidet

Hva skjer videre?

Amnesty har oppfordret regjeringene som er del av koalisjonen til å svare på hvor og når luftangrepene skjedde og hvilke tiltak som ble gjort for unngå sivile tap. Arbeidet fortsetter til ofrene for den militære operasjonen i Raqqa får rettferdig behandling.

Andre historier fra felt:

Tirana i Ungarn:

Familier på flukt ble skilt av tåregass

På grensen til Ungarn ble familier på flukt separert av tåregass og politimakt. Tirana Hassan, sjef for kriseetterforskning i Amnesty International, forteller historien om hvordan teamet hennes jobbet på spreng for å sikre at familiene ble gjenforent.

Mustafa i Qatar:

Fotball-VMs moderne slavearbeid

I 2015 reiste etterforsker Mustafa Qadri til Qatar for å undersøke arbeidsforholdene til innvandrere. Her møtte han Ramesh, en nepalsk arbeidstaker, som var blitt fratatt passet sitt og var tvunget til å arbeide under elendige forhold.

William i Kina:

Kinas store utfordring

Amnestys etterforsker William Nee forteller om utfordringene med å jobbe for menneskerettighetene i Kina. Han trekker frem Pu Zhiqiang, en av Kinas største menneskerettighetsadvokater, som ble fengslet i 2014.