Denne uken kunne QuanQuan (6) sitte i armkroken til pappaen sin igjen. Pappa ble bortført og fengslet av kinesiske myndigheter for over fire år siden. Nå er de sammen igjen.
Publisert: 29. Apr 2020, kl. 09:28 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:17

Advokaten Wang Quanzhang er endelig gjenforent med kona Li Wenzu og sønnen QuanQuan (6). Dette bildet la kona ut på Twitter etter at ektemannen var kommet hjem. Foto: Privat

Wang Quanzhang er menneskerettighetsadvokat. Sommeren 2015 ble han bortført og fengslet av kinesiske myndigheter for sitt arbeid. I tre år visste ikke familien hans om han var i live. Mandag 27. april ble de endelig gjennforent.

I Norge signerte over 14.000 personer aksjonen for å få ham løslatt. Kona til Wang, Li Wenzu, takker alle som har bidratt til å få løslatt mannen hennes.

Fengslet for sitt arbeid som advokat

Wang Quanzhang har sittet fengslet i fire og et halvt år på grunn av sitt arbeid som menneskerettighetsadvokat. Han jobbet med det kinesiske myndigheter omtalte som "sensitive saker" og ble stemplet som "uromaker" og anklaget for å sette rikets sikkerhet i fare.

Wang Quanzhang har blant annet engasjert seg mot fengslingen av Falun Gong-tilhengere og har gitt juridisk hjelp til aktivister som avdekker statlig korrupsjon.

Sommeren 2015 ble han tatt av kinesiske myndigheter. Familien fikk ikke vite hva som hadde skjedd med ham og det tok nesten tre år før kona og sønnen fikk vite at han fortsatt var i live.

Under fengslingen har familien i lange perioder ikke kunnet møte eller få kontakt med Wang.

Måtte oppholde seg 400 km unna familien

Da Wang først ble løslatt 5. april, fikk han ikke dra hjem til Beijing der familien hans bor. I stedet måtte han oppholde seg i Ji’nan, som er 400 km unna Beijing.

Et par uker senere ble kona, Li Wenzu, sendt til sykehus med magesmerter. Da Wang mottok nyheten søkte han umiddelbart om tillatelse til å få returnere til Beijing for å være sammen med henne. Dette fikk han innvilget og lokalt politi fulgte ham til boligen hans i Beijing.

Gleden var stor da familien endelig ble gjenforent.

Amnesty fortsetter å følge saken

Selv om Wang er løslatt og har fått reise hjem til familien, blir han fortsatt tett overvåket av kinesiske myndigheter. Dette skjer veldig ofte med løslatte menneskerettighetsforkjempere i landet.

Det er fortsatt noe uklart om Wang får bli værende i Beijing. I tillegg er friheten hans fortsatt begrenset da han blir tatt i "karantene" dersom han forlater hjemmet sitt. Han kan for eksempel ikke bli med kona til legen.

Amnesty fortsetter å følge situasjonen nøye.

Slo hardt ned på 250 adovakter

Wang Quanzhang var en av nærmere 250 advokater som sommeren 2015 ble arrestert i et forsøk fra kinesiske myndigheters om å kneble ytringsfrihet i landet.

Wang engasjerte seg blant annet i fengslingen av Falun Gong-tilhengere og ga juridisk hjelp til aktivister som avdekker statlig korrupsjon.

Under fengslingen av Wang var det stor bekymring for at han ville bli utsatt for tortur og tvangsmedisinering. Familien hans har også vært utsatt for trakassering.

Du kan lese mer om aksjonen for Wang Quanzhang her.