Bilde
AKSJON: Gaza

Stopp angrepene på sivile!

Aksjonen er avsluttet

Tusen takk til alle som har signert! Vi fortsetter å holde presset oppe overfor amerikanske myndigheter.

Del    
USA sitter på nøkkelen for å stoppe den eskalerende volden mot sivile i Gaza-konflikten. Krev at de amerikanske myndighetene kommer på banen NÅ!
Publisert: 19. Mai 2021, kl. 14:55 | Sist oppdatert: 8. nov 2021, kl. 10:52

Oppdatering: Natt til 21. mai ble partene i konflikten enig om våpenhvile. Amnesty følger utviklingen.

Det internasjonale samfunnet må ikke glemme konflikten. Så lenge den ekstreme nøden i Gaza, undertrykkelsen av palestinere i alle de okkuperte områdene og angrep av palestinske grupper mot sivile israelere fortsetter, er det bare et spørsmål om tid før bombingen starter igjen. Nå må Den internasjonale straffedomstolen etterforske mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som både Israels forsvar og palestinske grupper har begått. Overgrepene må få konsekvenser.

Hva mener Amnesty OM KONFLIKTEN?

Har du spørsmål om hva Amnesty mener om Israel-Palestina-konflikten?

Klikk her for å se svar på ofte stilte spørsmål.

Sivile har dødd eller mistet alt de eier, både på De okkuperte palestinske områdene og i Israel. De er ofre for en fastlåst konflikt der begge sider viser forakt for internasjonale regler.

Myndighetene i USA holder nøkkelen for å stoppe volden. Signer aksjonen og krev at de kommer på banen nå.

Det internasjonale samfunnet, spesielt Israels nære allierte som USA, har et ansvar. De må legge press på Israel for å få slutt på menneskerettighetsbruddene.

Dødelige luftangrep

Vold og sivile lidelser eskalerer igjen, etter det samme grufulle mønsteret vi husker så altfor godt fra Gaza-krigene i 2008, 2012 og 2014.

Dødelige rakettangrep fra Gaza mot sivile mål i Israel har blitt besvart med massive israelske luftangrep som har ført til omfattende ødeleggelser og kostet mange sivile liv.

Mens israelske myndigheter prøver å fortelle både sin egen befolkning og resten av verden at de prøver å unngå å drepe sivile, er realiteten på bakken en helt annen.

Det er lite som tyder på at Israels luftangrep skiller mellom sivile og militære mål, og etter alt å dømme er flertallet av de som blir drept og skadet av israelske bomber og raketter sivile, inkludert mange barn.

Krigsforbrytelser mot sivile

Hensynsløsheten som preger Israels angrep mot Gaza er heller ikke noen overraskelse.

Den israelske hæren har et langt rulleblad med illegale drap og lemlestelser av tusenvis av sivile palestinere, i tillegg til ødeleggelser av tusenvis av sivile hjem, forretninger og infrastruktur. Mange av disse overgrepene er krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten.

Også palestinske grupper begår krigsforbrytelser når de angriper sivile mål i Israel. Akkurat som sine israelske motparter, gjør de det med nesten garantert straffefrihet.

Roten til konflikten

Det som ligger i bunn for volden vi ser i dag er den systematiske undertrykkelsen og diskrimineringen av store deler av den palestinske befolkningen. I flere uker har palestinere i det okkuperte Øst-Jerusalem protestert mot tvangsutkastelser – og blitt møtt med uforholdsmessig og brutal vold av israelske sikkerhetsstyrker.

På den palestinske Vestbredden blir familier frarøvet land og vann til fordel for israelske bosettinger som opprettes i strid med folkeretten. I Gaza driver Israel med kollektiv avstraffelse av hele befolkningen på 2 millioner gjennom en illegal blokade av området som har vart i 14 år.

Israels allierte må på banen

Israelske myndigheters utallige brud på folkeretten overfor palestinerne har bare vært mulig fordi de har blitt støttet av mektige venner internasjonalt, og spesielt USA.

Nå er det på tide at president Joe Biden kommer på banen. USA må kreve at Israel følger internasjonale regler og respekterer palestinernes rettigheter.

Det er den eneste veien for å sikre både palestinere og israelere en fremtid i trygghet og uten frykt.

Amnesty krever at USA:

  • kommer på banen både overfor israelske myndigheter og i FNs sikkerhetsråd for å stoppe den dødelige sirkelen av overgrep og straffefrihet i Israel og de okkuperte palestinske områdene.
  • fordømmer offentlig krigsforbrytelser og andre folkerettsbrudd som begås både av israelske styrker og palestinske grupper.
  • krever en umiddelbar stopp av utvidelsen av illegale israelske bosettinger på de okkuperte områdene, blokaden av Gaza og tvangsutkastelser av palestinere.
Menneskerettigheter
Disse rettighetene blir brutt i denne saken:
  • Mennesker som er rammet av en væpnet konflikt beskyttes både av menneskerettighetene og av internasjonal humanitær rett. Det siste er bestemmelser i folkeretten, blant annet Genévekonvensjonene, som gjelder spesielt for konfliktsituasjoner.
  • Alle parter i en væpnet konflikt er– enten de er regjeringsstyrker eller ikke –er forpliktet til å respektere internasjonal humanitær rett. Dette inkluderer bestemmelsene som forbyr angrep mot sivile.
  • Alle parter i konflikten er forpliktet til å skille tydelig mellom militære mål og sivile mål og strukturer. Målrettede angrep på sivile mål og strukturer – private boliger, sykehus, skoler og regjeringsbygninger som ikke brukes til militære formål – er forbudt og utgjør krigsforbrytelser. Vilkårlige og uforholdsmessige angrep (hvor antallet sivile dødsfall eller sårede eller skaden på sivil eiendom ikke står i forhold til den forventede militære fordelen) er også forbudt.

Du kan lese mer her.

Viktig informasjon
Om konflikten:

Siden 6. mai har volden blusset opp mellom Israel og de palestinske områdene. Det har vært kraftige luftangrep fra begge sider. Flere personer har mistet livet eller blitt skadet. Jøder og palestinske israelere har også gått til angrep på hverandre.

Medlemmene i FNs sikkerhetsråd møttes senest 18. mai, uten at det ble vedtatt noen uttalelser om våpenhvile.

– Vi mener ikke at en offentlig uttalelse nå vil bidra til å de-eskalere, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield på det lukkede møtet, opplyser en diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Natt til 21. mai ble partene i konflikten enig om våpenhvile.

Kilde: NRK

The Honorable Antony Blinken
Secretary of State
c/o U.S. Embassy Oslo
PO Box 4075 AMB
0244 Oslo

Dear Secretary of State Blinken,

I am writing to you to express my concern about the escalating violence in the Occupied Palestinian Territories, including in East Jerusalem and Gaza.

In this recent wave of conflict, we are reminded of similar horrific hostilities from 2008, 2012 and 2014. Civilians bear the brunt of suffering through massive death and destruction.

Israel has a deplorable record of unlawfully killing and injuring thousands of civilians, displacing tens of thousands and destroying homes, businesses and infrastructure. These violations include war crimes and crimes against humanity. Palestinian armed groups have committed violations of international humanitarian law, including war crimes, with impunity.

The USA must intervene bilaterally and as a UN Security Council member to end the cycle of impunity and violations in Israel and the occupied Palestinian territories by publicly denouncing war crimes and other serious violations including illegal settlement expansion, the blockade of Gaza, and dispossession of Palestinians such as those in Sheikh Jarrah.

I urge you to act now and help end the cycle of violations and injustice.

Thank you,