Bilde
AKSJON: Saudi-Arabia

Saudiske kvinneaktivister fengslet

Signer aksjonen

Signer aksjonen og krev at kvinneaktivistene løslates nå!Se brevet vi sender

26 501 har signert

Slik behandler vi dine personopplysninger

DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Flere fremtredende kvinneaktivister som har kjempet frem kvinners rett til å kjøre bil i Saudi-Arabia er fengslet og utsatt for tortur - krev at de løslates umiddelbart!
Publisert: 28. Mai 2018, kl. 13:47 | Sist oppdatert: 19. nov 2019, kl. 13:18

Den 15. mai 2018 ble de tre ledende kvinneaktivistene Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef arrestert og fengslet. Alle tre har vært ledende i kampen for kvinnelig bilkjøring og mot vergesysteme som underlegger saudiske kvinner en mannlig verges kontroll. Arrestasjonene skjedde bare uker før kjøreforbudet for kvinner opphørte i Saudi-Arabia. De risikerer mange års fengsel dersom de blir dømt.

Se utviklingen her:

Den "reformvennlige prinsen"

Kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammad bin Salman, hadde nylig vært på turne i Vesten og brukt milliardbeløp på PR-tjenester for å fremstå som en reformator. Mange vestlige medier, statsledere og kjente personer hyllet hans reformvennlighet og jublet da han offentliggjorde at kvinner endelig skulle få kjøre bil i Saudi-Arabia. Kjøreforbudet for kvinner ble opphevet i juni 2018, men bak i kulissene blir aktivistene som har kjempet frem denne retten arrestert.

Stemplet som forrædere

Til sammen har minst 11 kvinneaktivister blitt arrestert siden 15. mai 2018. Med hjelp fra flere statsvennlige medier har saudiske myndigheter startet en svertekampanje mot de fengslede aktivistene og stemlet dem som forrædere. De er blandt annet anklaget for "mistenkelig kontakt med utenlandske enheter".

Risikerte å bli dømt som terrorister

Saudiske myndigheter planla å stille kvinneaktivistene for en terrordomstol, men bare timer før rettsprosessen startet, ble rettssaken overført til en vanlig straffedomstol.

Amnesty krever at:

 • De fenglsede kvinneaktivistene blir løslatt umiddelbart og uten betingelser.
 • De fengslede aktivistene beskyttes mot tortur og annen mishandling.
 • Det i påvente av løslatelse får tilgang til familiene sine og advokat etter eget ønske.

Signaturene sendes til Kong Salman ​bin Abdul Aziz Al Saud med kopi til ambassaden i Oslo.

Oppdateringer

Nye signaturer levert under demonstrasjonen

Fredag 1. november var vi på plass foran den saudiarabiske ambassaden for en ny demonstrasjon mot kneblingen av ytringsfriheten i landet.

Ambassaden fikk overlevert 2416 nye signaturer. Disse er også sendt i kopi til Kong Salman.

Til sammen har nærmere 30 000 personer signert vår aksjon for de fengslede kvinneaktivistene. Tusen takk til alle sammen.

Blir bedt om å lyve for å slippe fri

Aktivistene som sitter fengslet i Saudi-Arabia har ikke bare blitt pisket, utsatt for elektrosjokk og seksuelle overgrep. Nå har myndighetene bedt Loujain om å fornekte det som har skjedd offentlig, mot at hun skal få sin frihet.

Nå kan kvinner søke om pass uten tillatelse

Den 1. august offentliggjorde saudiske myndigheter at kongen har beordret en rekke endringer i regelverket knyttet til vergesystemet. Blant andre endringer skal kvinner nå kunne søke pass uten først å få tillatelse fra en mannlig verge. Les mer her.

Mange av kvinneaktivistene som har kjempet for disse rettighetene sitter fortsatt fengslet.

Loujains bror i Norge

Walid al-Hathloul, broren til Loujain, var en av talerne under Oslo Freedom Forum (OFF) 2019. Han var også gjest hos NRK Urix der han fortalte om situasjonen til søsteren.

Trykk her for å se innslaget på Urix fra 28.mai om Saudi-Arabia og Loujain.

365 dager siden fengslingen

Rettsprosessen mot kvinneaktivistene er utsatt på ubestemt tid uvisst av hvilken grunn.

Den 15. mai er det ett år siden de første kvinneaktivistene ble fengslet i Saudi-Arabia. Samar Badawi er en av kvinnene som fortsatt er fengslet.

Flere løslatelser - flere fortsatt fengslet

I går kveld ble flere kvinneaktivister løslatt:

 • Amal al-Harbi
 • Dr Hatoon al-Fassi
 • Dr Abir al-Namankani
 • Maysaa al-Mane’a

Som betingelse for løslatelsene skal de ha skrevet under på en erklæring om at de ikke skal snakke offentlig om fengslingen.

Ingen av de løslate kvinneaktivistene har blitt frikjent.

Loujain al-Hathloul, Maya’a al-Zahrani, Nouf Abdulaziz og Shadan al-Anezi er fortsatt fengslet.

Samar Badawi og Nassima al-Sada holdes også fengslet. Mot disse to kvinnene er det fortsatt ikke tatt ut tiltale.

Sønnen til Aziza arrestert

Minst syv personer er arrestert i Saudi-Arabia i en ny arrestasjonsbølge. Salah al-Haidar, sønnen til Aziza al-Yousef er blant de arresterte.

De arresterte er blant 13 journalister, forfattere og akademikere som har hatt reiseforbud siden februar 2019. Det er foreløpig ukjent hvor de holdes fengslet og hva de er anklaget for. Amnesty er bekymret for sikkerheten deres og ser med bekymring på denne siste bølgen av arrestasjoner.

Tre kvinneaktivister løslatt

Vi har fått gode nyheter fra Saudi-Arabia. Tre kvinneaktivister har blitt midlertidig løslatt fra fengsel. Aziza al-Yousef, Iman al-Nafjan og Ruqayyah al-Mhareb.

Det skal være planlagt flere løslatelser de nærmeste dagene.

Anklagene mot de tre kvinnene er ikke droppet.

Ført for retten og siktet

Den 11. mars ble elleve kvinneaktivister ført for kriminaldomstolen og tiltalt for følgende:

 • For å ha kontaktet internasjonale organisasjoner (inkludert Amnesty International), utenlandsk media og andre aktivister.
 • Flere ble også siktet for å ha fremmet kvinners rettigheter og for å ha tatt til orde for å avvikle vergessystemet.

Høringen gikk for lukkede dører og journalister og diplomater fikk ikke tilgang. Ingen av de tiltalte har hatt tilgang til advokatene sine mens de har vært fengslet.

De tiltalte er:

 • Loujain al-Hathloul
 • Iman al-Nafjan
 • Aziza al-Yousef
 • Amal al-Harbi
 • Dr. Ruqayyah al-Mharib
 • Nouf Abdulaziz
 • Maya’a al-Zahrani
 • Shadan al-Anezi
 • Dr. Abir Namankni
 • Dr. Hatoon al-Fassi

Norge krever løslatelse av kvinneaktivistene

Etter å ha vært tause lenge krevde Norge i går løslatelse av de saudiske kvinneaktivistene i FNs Menneskerettighetsråd.

Vil bli offisielt siktet

Fredag meldte saudiarabiske myndigheter at etterforskningen er over og at "en gruppe aktivister” vil bli offisiell tiltale for "koordinerte og organiserte aktiviteter som har hatt mål om å undergrave sikkerhet, stabilitet, sosial orden og nasjonalt samhold i kongeriket".

I uttalelsen er ingen navngitt og det er heller ikke nevnt hvilken domstol sakene vil bli overført til. Det er likevel grunn til å tro at det gjelder alle kvinneaktivistene som er fengslet etter mai 2018 og at de vil bli tiltalt under terrorloven.

Leverte signaturer til ambassaden

Under dagens demonstrasjon utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo leverte vi 1166 nye signaturer til ambassadør Esam A. Abid Althagaf. Totalt har vi levert 27 333 signaturerer i aksjonen for de fengslede kvinnene. Tusen takk til alle som har signert.

Bildet er fra Amnestys markering utenfor den saudiarabiske ambassaden 1. februar 2019. Foto: Amnesty International.

Utsettes for tortur i fengselet

I november 2018 kom Amnesty med en rapport om at flere av de fengslede kvinneaktivistene hadde blitt utsatt for tortur og seksuelle overgrep i fengsel.

Nylig har det kommer nye detaljer som bekrefter Amnestys rapport. Flere av kvinnene skal ha blitt pisket, kledd nakne, utsatt for elektrosjokk og truet. En av de hovedmistenkte bak Khashoggi-drapet skal ha ledet avhørene og torturen.

Amnesty ber nå norske myndigheter om å si tydelig ifra til saudiarabiske myndigheter om at kvinnene må løslates umiddelbart og betingelsesløst.

Enda to kvinner fengslet

I slutten av juli ble enda to kvinneaktivister arrestert og fengslet, Samar Badawi og Nassima al-Sada. Begge kvinnene har flere ganger tidligere blitt arrestert og trakassert for sitt menneskerettighetsarbeid. Les mer her.

Samar Badawi er søsteren til Raif Badawi.

Sendt brev til Kong Salman

Sammen med 30 andre menneskerettighetsorganisasjoner har Amnesty sendt et brev til Kong Salman med krav om at kvinneaktivistene må løslates. Les mer her.

Utenriksminster stilte spørsmål om endringene

Amnesty i Norge har hatt et møte med utenriksminister Ine Eriksen Søreide om menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. I en NTB-melding 4. juni refereres det til at utenriksministeren har stilt spørsmål vedrørende hvor dypt endringen i Saudi-Arabia strekker seg. Se pressemeldingen her.

EU parlamentet har vedtatt med stort flertall en resolusjon med krav om at de fengslede kvinneaktivistene og alle fengslede menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia løslates. Les mer her.

Leverte signaturer til ambassaden

I dag leverte vi 14 835 signaturer til Den saudiarabiske ambassaden i Oslo. Vi hadde også en kjøreaksjon utenfor ambassaden for å protestere mot fengslingen av kjøreaktivistene. Se video fra aksjonen her.

Bakgrunn

Dette er de arresterte kvinneaktivistene:

Loujain al-Hathloul ble arrestert første gang i 2014 da hun kjørte bil i protest fra De forente arabiske emirater til grensen mot Saudi-Arabia. Hun ble ført for terrordomstolen for denne "forbrytelsen" men ble løslatt etter 10 uker.

Iman al-Nafjan er en profilert blogger og aktivist som har vært ledende i kampen for at kvinner skal få lov til å kjøre bil.

Aziza al-Yousef har også ledet an i kampen mot kjøreforbudet og mot vergesystemet som underlegger saudiske kvinner en mannlig verges kontroll. Den pensjonerte universitetsprofessoren har også vært aktiv i å hjelpe kvinner som har flyktet fra voldelige hjem.

Dr. Ibrahim al-Modeimigh, Mohammad al-Rabea, Samar Badawi og Nassima al-Sada er også blandt de arresterte.

Les mer: Saudi Arabia: Release Women's Human Rights Defenders Immediately!

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
 • Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).
 • Retten til å være like for loven, og retten til samme beskyttelse av loven uten diskriminiering (...) (artikkel 7).
 • Retten til menings- og ytringsfrihet (...) (artikkel 19).
Land
Saudi-Arabia

Om du vil lese mer om Saudi-Arabia og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.

Bli med å samle underskrifter!

His Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud 
The Custodian of the two Holy Mosques 
Office of His Majesty the King 
Royal Court, Riyadh 
Kingdom of Saudi Arabia 

Your Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud,


Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Amal al-Harbi, Dr. Ruqayyah al-Mharib, Nouf Abdulaziz, Maya’a al-Zahrani, Shadan al-Anezi, Dr. Abir Namankni, Dr. Hatoon al-Fassi and another woman are among a group of Saudi Arabian activists who were detained following a sweeping wave of arrests since May 2018. Many of the women activists brought to trial have campaigned against the long-standing ban on women driving in Saudi Arabia, and for the end of the male guardianship system. On 13 March 2019, several of the women activists were charged with contacting international organizations, including Amnesty International, journalists and other activists.

Up until the first trial session on 13 March, the women activists remained in detention without charge. They were detained incommunicado with no access to their families or lawyers during the first three months of their detention. Several women were subjected to sexual violence and other forms of torture and ill-treatment.


I urge you to drop all charges against all 11 women activists, and to release them immediately and unconditionally, as they are prisoners of conscience, solely detained for peacefully exercising their right to freedom of expression, assembly and association. I also urge you to allow all those detained to access their lawyers, and to allow independent monitors into the prisons to investigate allegations of torture and other ill-treatment including sexual abuse.


Yours sincerely