Bilde
AKSJON: Iran

Få slutt på volden mot demonstrantene i Iran

Aksjonen er avsluttet

28. oktober overleverte vi 46,250 signaturer til norske myndigheter til støtte for etableringen av en uavhengig FN-mekanisme for å etterforske brudd på internasjonal rett i Iran og stille de ansvarlige til ansvar. Tusen takk til alle som har engasjert seg i saken! 

Del    
Etter at den 22 år gamle kvinnen Jina (Mahsa) Amini døde i varetekt i Iran, har det oppstått landsomfattende protester. Dette blir brutalt slått ned på av iranske myndigheter. Det internasjonale samfunnet må ta grep nå!
Publisert: 24. sep 2022, kl. 09:08 | Sist oppdatert: 1. nov 2022, kl. 10:13

Den 13. september 2022 ble den kurdiske kvinnen Jina (Mahsa) Amini arrestert i Teheran av Irans moralpoliti.

Øyenvitner fortalte at de så henne bli banket opp i en politibil. I løpet av timer ble hun fraktet til et sykehus i koma.

Tre dager senere døde 22-åringen.

Dødelig politivold

Det iranske moralpolitiet utsetter rutinemessig kvinner og jenter for vilkårlig internering, tortur og annen mishandling for å ikke overholde Irans diskriminerende og nedverdigende lover som pålegger kvinner å dekke til håret.

Aminis død utløste omfattende protester over hele Iran. Protestene har blitt møtt med omfattende og dødelig politivold.

Sikkerhetsstyrker har skutt med skarp ammunisjon, skutt metallkuler mot demonstranter på nært hold, misbrukt tåregass og vannkanoner og slått folk hardt med batonger.

Flere titalls dødsfall

Siden Aminis død har Amnesty registrert dødsfallene til flere titalls menn, kvinner og barn. Hundrevis andre har fått smertefulle og alvorlige skader. Minst to har blitt blinde på ett eller begge øyne.

De fleste søker ikke sykehusbehandling fordi de er redde for å bli arrestert. Dette øker risikoen for infeksjoner og andre helsekomplikasjoner. Iranske myndigheter stenger internett for å skjule sine forbrytelser.

Disse forbrytelsene har nå straffefrihet i Iran, noe som har oppmuntret iranske myndigheter til å drepe hundrevis av demonstranter, i tillegg til å torturere og mishandle tusenvis de siste årene, uten frykt for konsekvenser.

Det er på tide at stater engasjerer seg i FNs menneskerettighetsråd for å takle straffefrihet for alvorlige forbrytelser i Iran.

Signer oppropet og oppfordre verdens stater til å etablere en uavhengig FN-mekanisme for å etterforske brudd på internasjonal rett i Iran og stille de ansvarlige til ansvar!

Signaturene sendes til utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Land
Iran
  • Det blir stadig vanskeligere å stå opp mot myndighetene i Iran. Kvinner tvinges til å bruke hodeplagg, ytringsfriheten innskrenkes og mindreårige dømmes til døden.
  • Irans moralpoliti går langt for å kontrollere kvinner og jenter, og slår hardt ned på "feil" bruk av hodeplagg og andre klesplagg.
  • Mange blir utsatt for tortur og annen mishandling, som pisking, amputasjoner og andre nedverdigende straffer.

Les mer om Iran her.

Visste du at...
Jina Mahsa Amini
  • Mahsa Amini sitt egentlige navn er Jina Amini. Foreldrene bruker hennes kurdiske navn Jina. Det iranske regimet tillater ikke kurdiske navn i offisielle dokumenter. Kurdere i dag utgjør rundt 10 prosent av Irans befolkning på totalt 84 millioner mennesker.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt
Utenriksdepartementet
Postboks 8114 Dep.
NO-0032 OSLO

Kjære utenriksminister,

Den 13. september 2022 ble den kurdiske kvinnen Jina (Mahsa) Amini arrestert i Teheran av Irans moralpoliti. Øyenvitner fortalte at de så henne bli slått i en politibil. I løpet av timer ble hun fraktet til et sykehus i koma. Tre dager senere døde 22-åringen.

Det iranske moralpolitiet utsetter rutinemessig kvinner og jenter for vilkårlig internering, tortur og annen mishandling for å ikke overholde Irans diskriminerende og nedverdigende lover som pålegger kvinner å dekke til håret. Aminis død utløste omfattende protester over hele Iran. Protestene har blitt møtt med omfattende og dødelig politivold.

Sikkerhetsstyrker har skutt med skarp ammunisjon, skutt metallkuler mot demonstranter på nært hold, misbrukt tåregass og vannkanoner og slått folk hardt med batonger. Siden Aminis død har vi registrert dødsfallene til flere titalls menn, kvinner og barn. Hundrevis andre har fått smertefulle og alvorlige skader. Minst to har blitt blinde på ett eller begge øyne. De fleste søker ikke sykehusbehandling fordi de er redde for å bli arrestert. Dette øker risikoen for infeksjoner og andre helsekomplikasjoner. Iranske myndigheter stenger internett for å skjule sine forbrytelser.

Slike forbrytelser har nå straffefrihet i Iran, noe som har oppmuntret iranske myndigheter til å drepe hundrevis av demonstranter, i tillegg til å torturere og mishandle tusenvis de siste årene, uten frykt for konsekvenser. Det er på tide at FNs menneskerettighetsråd kommer på banen for å takle straffefrihet for alvorlige forbrytelser i Iran.

Jeg oppfordrer regjeringen til å engasjere seg for etableringen av en uavhengig FN-mekanisme for å etterforske brudd på internasjonal rett i Iran og stille de ansvarlige til ansvar.

Med vennlig hilsen,