Jina Aminis dødsfall har ført til at mange har tatt til gatene i Iran. Myndighetene svarer med dødelig vold, også rettet mot barn.
Publisert: 14. okt 2022, kl. 16:09 | Sist oppdatert: 23. Mar 2023, kl. 08:34

Amnesty har registrert navnene og omstendighetene rundt drapene på 23 barn i Iran. De ble drept som følge av ulovlig vold under protester fra 20. september til 30. september 2022.

Private bilder av noen av barna som er registrert drept.
  • Ofrene inkluderte 20 gutter mellom 11 og 17 år, og tre jenter, der to var 16 år og en 17 år.

  • De fleste av guttene ble drept av sikkerhetsstyrker som skjøt skarp ammunisjon mot dem.

  • To gutter døde etter å ha blitt skutt med metallkuler på nært hold.

  • Tre jenter og en gutt døde etter dødelig juling fra sikkerhetsstyrker.

Minst 144 personer registrert drept – store mørketall

Amnesty har så langt registrert navn og detaljer om 144 menn, kvinner og barn drept av Irans sikkerhetsstyrker mellom 19. september og 3. oktober.

Ofrene som er registrert er begrenset til personene som organisasjonen har vært i stand til å identifisere så langt. Amnesty fortsetter etterforskningen av rapporterte drap og mener dødstallet er høyere.

Én ting til du må vite...

Arbeidet i Iran er ressurskrevende. Våre etterforskere dokumenterer angrepene på demonstranter i Iran og samler viktige bevis for å søke rettferdighet for ofrene.

Samtidig jobber vi for å påvirke myndighetene, for at flere skal få ytre seg og leve i frihet.

Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet.

Støtt arbeidet

Nika (16) ble slått til døde – familien tvinges til å dekke over drapet

Flere familier opplever å bli trakassert og truet av myndighetene etter at barnet deres ble drept. Blant dem er familien til 16 år gamle Nika Shakarami. Hun ble drept etter at sikkerhetsstyrker slo henne i hodet.

Etterretnings- og sikkerhetsstyrker har utsatt Nikas familie for intens trakassering og trusler for å tvinge dem til å spille inn videouttalelser som gjentar den offisielle fortellingen om at datteren deres begikk «selvmord» ved å hoppe fra et tak.

Også familien til 17 år gamle Amir Mehdi Farrokhipour ble tvunget til å dekke over drapet på sønnen sin. Amir ble drept etter at sikkerhetsstyrker avfyrte skarp ammunisjon mot ham under protester i Teheran 28. september. Etterretningstjenestemenn tvang faren til å spille inn en videoerklæring som sa at sønnen døde under en bilulykke. De truet med å drepe eller på annen måte skade døtrene hvis han nektet.

Brutale, men viktige bevis

Ti av de registrerte barneofrene tilhørte Irans undertrykte balutsji-minoritet og ble drept av sikkerhetsstyrker på 30. september, den dødeligste dagen siden demonstrasjonene startet, i provinsen Zahedan, Sistan og Baludsjistan. Amnestys bevis bekrefter at minst syv av barna som ble drept i Zahedan ble skutt i hjertet, hodet eller andre vitale organer.

Ifølge kilder og audiovisuelle bevis Amnesty har undersøkt, ble en av guttene, den 11 år gamle Javad Pousheh, skutt i bakhodet med skarp ammunisjon avfyrt av sikkerhetsstyrker under et voldelig angrep på en protest. Kulen gikk ut gjennom det høyre kinnet hans og etterlot et stort gapende hull.

De resterende 13 barna ble drept i provinsene Teheran (5), Vest-Aserbajdsjan (4), Alborz (1), Kermanshah (1), Kohgilouyeh og Bouyer Ahmad (1) og Zanjan (1).

Det internasjonale samfunnet må reagere

Irans sikkerhetsstyrker har drept nesten to dusin barn i et forsøk på å knuse motstandsånden blant landets modige barn og ungdom.

Iranske myndigheter har gjentatte ganger ignorert alle oppfordringer om å slutte med ulovlig bruk av vold mot demonstranter. De lar være å straffeforfølge de som er ansvarlige for ulovlige drap, tvungne forsvinninger, tortur og annen mishandling av demonstranter, tilskuere og mennesker som er berøvet friheten.

Prisen for denne systematiske straffefriheten betales med menneskeliv, inkludert barns.

Medlemmene i FNs menneskerettighetsråd bør snarest holde en spesiell sesjon og etablere en internasjonal mekanisme for å etterforske de mest alvorlige forbrytelsene mot internasjonal rett som begås i Iran og ansvarliggjøre de som står bak.