Bilde
AKSJON: Saudi-Arabia

Arrestert som barn - dømt til døden

Aksjonen er avsluttet

Amnesty følger fortsatt saken og fortsetter vårt arbeid mot dødsstraff. 

Tusen takk til alle som har engasjert seg!

Vil du støtte oss videre? 

56 land praktiserer fortsatt dødsstraff. Blant verstingene finner vi Saudi-Arabia, Kina og Iran.

Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet. Støtt vårt arbeid for å stoppe bruk av dødsstraff verden over i dag.

Støtt arbeidet

 

Del    
De er dømt til døden for å ha deltatt i demonstrasjoner. Alle var mindreårige da de ble arrestert. Be saudiske myndigheter stanse henrettelsene!
Publisert: 2. okt 2017, kl. 15:39 | Sist oppdatert: 22. Mar 2021, kl. 11:47

Saudi-Arabia har sluttet seg til FNs barnekonvensjon som omfatter et totalforbud mot dødsstraff for lovbrytere under 18 år. På tross av dette fortsetter Saudi-Arabia å dømme mindreårige lovbrytere til døden. Akkurat nå sitter fire unge menn i fengsel og vet at hver dag kan bli den siste.

Torturert til å tilstå

Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoon, Abdullah al-Zaher og Abdulkareem al-Hawaj deltok alle på demonstrasjoner mot myndighetene under den arabiske våren. Alle fire har blitt dømt til døden etter urettferdige rettssaker. Dommene er basert på tilståelser de har kommet med etter å ha blitt utsatt for tortur og annen mishandling. De er alle dømt etter "tilståelser" knyttet til påstått vold under demonstrasjoner.

Henrettes når kongen befaler

Familiene til de fire unge mennene er fortvilte. Alle ankemuligheter er oppbrukt og henrettelsene vil finne sted så snart kongen bekrefter dommene.

Sjia-minoriteten utsatt for forfølgelse

Det er ingen tilfeldighet at Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoon, Abdullah al-Zaher og Abdulkareem al-Hawaj alle er sjia-muslimer. I dag brukes dødsstraffen som et politisk våpen blant annet mot sjia-minoriteten i Saudi-Arabia. Et økende antall sjia-muslimer som har deltatt i protester under den arabiske våren, blir nå halshugget etter å ha blitt dømt til døden i rettsprosesser som ikke yter den tiltalte rettferdighet.

Holdt i isolasjon og lurt til tilståelse

Etter arrestasjonen ble 17 år gamle Ali al-Nimr holdt fullstendig isolert fra omverdenen i seks måneder, helt uten kontakt med familien sin. Ali har fortalt hvordan han ble torturert under avhør, og at han ble lurt til å tro at han skrev under på en ordre om løslatelse da han signerte "tilståelsen".

Truet med å drepe familiemedlemmer

​Abdulkareem al-Hawaj var 16 år da han ble arrestert. Familien var ikke klar over at han ble arrestert og etterlyste ham hos myndighetene. Først etter fem måneder med usikkerhet og frykt fikk familien vite at han ble holdt fengslet med besøksforbud. Abdulkareem har fortalt at han skrev under på "tilståelsene" etter trusler om at familiemedlemmer ville bli drept om han ikke gjorde det. Dessverre ble Abdulkareem henrettet 23. april 2019.

Nå står det om livet til de tre andre - hjelp oss å stoppe henrettelsene.

Amnesty krever at:

  • Myndighetene stanser henrettelsene av Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoon og Abdullah al-Zaher og opphever alle dødsdommene.
  • Myndighetene påser at de tre får nye, rettferdige rettssaker som følger internasjonale standarder uten bruk av dødsstraff.
  • Alle anklager om tortur og mishandling av de mindreårige blir gransket av en kompetent og uavhengig instans.
  • Myndighetene i Saudi-Arabia innfører et moratorium på alle henrettelser med siktemål å avskaffe bruken av dødsstraff i Saudi-Arabia.
Signaturene sendes til kong Salman Bin Abdul Aziz Al Saud

Gode nyheter: Dødsstraffen oppheves

Tidligere i år kom den gledelige nyheten om at den saudiske terrordomstolen har opphevet dødsstraffen til Ali al-Nimr, Abdullah al-Zaher og Dawood al-Marhoon.

Dommen er nå omgjort til 10 års fengsel, hvilket inkluderer tiden de allerede har sonet. Dette betyr at de kan løslates i 2022.

Tusen takk til alle som har engasjert seg i saken! Årevis med internasjonalt press har vært viktig for å sikre at guttene snart kan gjenforenes med sine nære og kjære.

Les mer om den gode nyheten her.

Aksjonen avsluttes

Tusen takk til alle som har engasjert seg i denne saken!

Amnesty fortsetter å følge situasjonen i Saudi-Arabia nøye og jobber videre for å stanse henrettelsene.

Skal Saudi-Arabia virkelig avskaffe dødsstraff mot barn?

Denne uken kunngjorde saudiske myndigheter at de avskaffer dødsstraff mot mindreårige lovbrytere og erstattet det med en maksimumsstraff på 10 års fengsel.

Selv om denne reformen er et skritt i riktig retning hvis den blir implementert, har den unntak som betyr at barn tilsynelatende fortsatt kan bli dømt til døden.

Amnestys eksperter har finlest dekretet som har blitt lekket. Og det viser seg at myndighetene gjør et unntak for terrorsaker. Den nåværende terrorloven tilsier blant annet at mindreårige fortsatt kan bli dømt til døden for handlinger som myndighetene anser som terror – som for eksempel å benytte sin ytringsfrihet for å kritisere myndighetene.

Ali, Dawood og Abdullah er dømt under terrorloven og står derfor fortsatt i fare for å bli henrettet.

32 000 signaturer i protest!

Under dagens demonstrasjon utenfor den saudiske ambassaden leverte vi mer enn 32 000 signaturer med karv om at henrettelsene av Ali, Dawood og Abdullah må stanses umiddelbart. Signaturene er sendt i kopi til Kong Salman.

Her ringer Olav Ottestad fra Ås Ungdomsskole på hos ambassadøren med 32 000 signaturer.

Under dagens demonstrasjon tente vi et lys til minne om Abdulkareem al-Hawaj.

Abdulkareem al-Hawaj henrettet

I dag kom det triste nyheter fra Saudi-Arabia. Abdulkareem al-Hawaj ble henrettet bare 21 år gammel. Familien ble ikke varslet i forkant og henrettelsen kommer som et sjokk på dem. Abdulkareem har vært fengslet siden han var 16 år.

Henrettelsen skjedde i forbindelse med en massehenrettelse av 37 personer. De fleste var menn fra sjia-minoriteten, mange dømt etter urettferdige rettssaker og tilståelser de hevdet var frembrakt under tortur.

Abdulkareem al-Hawaj ble henrettet i Saudi-Arabia 23. april 2019.

Signaturer overlevert ambassaden

Under dagens demonstrasjon foran Den saudiarabiske ambassaden i Oslo, leverte vi 27 790 signaturer til ambassadøren med krav om at dødsdommene mot de fire umiddelbart oppheves. Kopi av signaturene og brevet er også sendt til Kong Salman. Tusen takk til alle som har signert aksjonen og engasjert seg for de fire dødsdømte!

Bakgrunn:

Ali al-Nimr:
Arrestert i 2012, 17 år gammel. Dømt til døden i mai 2014.

Dawood al-Marhoon:
Arrestert i 2012, 17 år gammel. Dømt til døden i oktober 2014.

Abdullah al-Zaher:
Arrestert i 2012, 16 år gammel. Dømt til døden i oktober 2014.

Abdulkareem al-Hawaj:
Arrestert i 2014, 16 år gammel. Dømt til døden i juli 2016. Henrettet 23. april 2019 under en massehenrettelse av 37 personer.

Les de rørende ordene fra mødrene til de fire dødsdømte: Although the distance is painful, our hope must persist.

Blandet med gleden av at det er bursdagen hans og den makeløse sorgen som slår dypt i sjelen, er lengselen etter å klemme ham og kjenne den varme pusten hans.

Ali`s mor, Nasrah al-Ahmed.

Menneskerettigheter

I følge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har et hvert menneske rett til beskyttelse fra tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5).

En hver har også rett til å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol (artikkel 10).

I tillegg er det i følge FNs barnekonvensjon et totalforbud mot dødsstraff for lovbrytere under 18 år.

Land
Saudi-Arabia

Saudi-Arabia er et av de landene i verden som gjennomfører flest henrettelser. I 2019 ble minst 184 personer henrettet.

I april 2020 kunngjorde saudiske myndigheter at de avskaffer dødsstraff mot mindreårige lovbrytere og erstattet det med en maksimumsstraff på 10 års fengsel.

Selv om denne reformen er et skritt i riktig retning hvis den blir implementert, har den unntak som betyr at mindreårige fortsatt kan bli dømt til døden for handlinger som myndighetene anser som terror – som for eksempel å benytte sin ytringsfrihet for å kritisere myndighetene.

Ali, Dawood og Abdullah er alle dømt under terrorlover for sin deltagelse i demonstrasjoner.

Bli med å samle underskrifter!

His Majesty King Salman Bin Abdul Aziz Al Saud
Office of His Majesty the King 
Royal Court, Riyadh 
Kingdom of Saudi Arabia

Your Majesty,

I am writing to express my concerns regarding the cases of Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoon, Abdullah al-Zaher og Abdulkareem al-Hawaj, who have been sentenced to death by the SCC. Al-Nimr, al-Marhoon and al-Zaher were all sentenced in 2014 and al-Hawaj in 2016 for a range of offences related to their alleged involvement in anti-government protests. The courts seem to have based their decisions on “confessions” which all four have stated were extracted under torture and other ill-treatment, and the courts have refused to look into these allegations.

I urge you to immediately stop the execution of the four individuals, who were under the age of 18 at the time of the alleged crime, and commute their death sentences without delay.

I also strongly urge you to open an independent investigation into the allegations of torture and other ill-treatment and remind you that any confessions extracted under torture cannot be used as evidence.

I respectfully remind you that imposing the death penalty on anyone for crimes they may have committed while they were under 18 is strictly prohibited by the Convention on the Rights of the Child, which Saudi Arabia has ratified. I am urging you to establish immediately an official moratorium on all executions with a view to abolishing the death penalty in Saudi Arabia.

Thank you for your attention on these serious matters.

Sincerely,