Sammen gjorde vi 2021 lysere

Ali fra Saudi-Arabia var én av mange som fikk tilbake livet sitt i 2021. Dette er takket være mennesker som deg, som stod opp for rettighetene hans.

Han var dømt til døden. Her klemmer han moren sin etter å ha blitt løslatt.

I årevis levde Ali al-Nimr i frykt for at han skulle bli henrettet i Saudi-Arabia.

Nå er han endelig løslatt – takk til alle som stod opp for ham!

Han var bare 17 år gammel da han ble dømt til døden. Sammen med våre støttespillere har Amnesty kjempet for hans sak i årevis.

På filmen kan du se første gang Ali får møte familien igjen etter løslatelsen. Han løper rett til moren sin for å klemme henne.

Tweet URL
I denne filmen møter Ali moren sin for første gang etter at han ble løslatt. Filmen er postet på Twitter av Alis søster. 

Ali ble arrestert etter at han deltok på demonstrasjoner under den arabiske våren.

Ali al-Nimr sammen med søstrene sine. Foto: Privat

Siden dødsdommen mot ham ble avsagt i 2015, har Amnesty og våre støttespillere kjempet for at han ikke skulle henrettes. I 2019 overleverte vi mer enn 32 000 signaturer fra Norge til den saudiske ambassaden i Oslo. Dødsdommen mot Ali ble opphevet tidligere i år.

Nå er han endelig løslatt. Det viser at internasjonalt press virkelig nytter!


Flere løslatt etter internasjonalt press

Ali er én av mange som har blitt løslatt fra fengsel i 2021.

Her kan du møte tre andre personer som endelig ble løslatt:

En annen person som ble løslatt, var trebarnsfaren Germain Rukuki fra Burundi.

Han jobbet mot tortur i en kristen organisasjon. For dette ble han dømt til 32 år i fengsel. Nå er han løslatt etter å ha sonet fire år i fengsel.

Hundretusenvis av mennesker stod opp for at han skulle løslates.

En annen person som endelig fikk møte barna sine igjen, var trebarnsmor Nassima al-Sada.

Hun ble fengslet fordi hun viet livet sitt til å arbeide for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia. I månedsvis ble hun nektet besøk, og fikk kun lov å ringe familien én gang i uken. Nå er hun endelig løslatt og gjenforent med familien sin.

Mennesker over hele verden signerte Amnestys underskriftsaksjon for Nassima. Her i Norge signerte over 17.000 aksjonen. Familien mottok også store mengder solidaritetsbrev.

En annen kvinne som ble løslatt i Saudi-Arabia, er Loujain al-Hathloul.

Første gang hun ble arrestert var i 2014, etter at hun forsøkte å kjøre bil over grensen. Dette var en protest mot forbudet mot kvinnelige sjåfører. Siden den gang har myndighetene forsøkt å kneble Loujain.

I mai 2018 ble hun på nytt arrestert, og i desember 2020 ble hun dømt til fem år og åtte måneders fengsel av en anti-terrordomstol. Etter mye internasjonal kritikk ble den resterende fengselsstraffen mot henne gjort om til en betinget straff.

Onsdag 10. februar 2021 ble Loujain al-Hathloul endelig løslatt fra fengsel.

Du har tatt verden et skritt i riktig retning.

Takket være din støtte har Amnesty vært tilstede over hele verden for å stoppe urettferdige lover og beskytte rettighetene til befolkningen.

Her kan du se noen av fremskrittene:

Kvinners rettigheter

I 2021 har vi oppnådd flere gjennomslag for jenters og kvinners rettigheter.

  • I januar ble abort avkriminalisert i Sør-Korea.

  • I USA ble endelig «Global Gag Rule» fjernet - en bestemmelse som forbyr at USA bidrar med økonomisk støtte til klinikker, organisasjoner og sykehus som informerer om abort eller utfører abort i utlandet. I januar fjernet president Joe Biden bestemmelsen. Dette var et av punktene i Amnestys politiske anbefalinger til presidentens administrasjon.

  • I september vedtok Høyesterett i Mexico at det er i strid med grunnloven å kriminalisere abort, der myndighetene i flere delstater fram til nå har tiltalt og fengslet kvinner for å ha tatt abort

  • I oktober forpliktet Norges nye regjering seg til å legge frem et forslag for en endring i straffeloven som definerer seksuell omgang uten samtykke som voldtekt. En slik lovendring har Amnesty arbeidet for i mange år.
Sammen mot sportsvasking

I 2021 har Amnestys arbeid mot sportsvasking skapt stor oppmerksomhet rundt både fotball-VM i Qatar og Vinter-OL i Beijing. Disse to sportsarrangementene vil bli sparket i gang i 2022.

I Norge har Amnesty jobbet tett sammen med idretts-Norge og utøverne.

Fotballandslaget og en rekke vinteridretts-utøvere har tatt internasjonal ledelse for at idrett og respekt for menneskerettigheter må gå hånd i hånd.

© Skjermdump fra TV2

Retten til å elske

Det siste året har Amnestys arbeid bidratt til å styrke rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner - blant annet ved å bære et regnbuearmbånd.

Arbeidet har ført til at flere land tok et skritt i riktig retning:

  • I Sveits ble likekjønnet ekteskap endelig legalisert. Dette ble vedtatt i en folkeavstemming, som bekreftet et tilsvarende vedtak av landets parlament fra desember 2020.

  • I Japan avgjorde en domstol at regjeringens unnlatelse av å anerkjenne ekteskap av samme kjønn var grunnlovsstridig. Dette er Japans første rettsavgjørelse noensinne om ekteskapslikhet - og et banebrytende fremskritt.

  • I Botswana er nå homofili blitt avkriminalisert. Tidligere kunne man bli straffet med 7 år i fengsel for å ha sex med noen av samme kjønn.

  • I desember vedtok Chiles parlament en ny lov som legaliserer likekjønnet ekteskap, som det sjuende landet i Latin-Amerika. Loven tillater også at likekjønnede par adopterer barn.
Endelig frifunnet!

I Tyrkia har Amnesty fulgt saken til Melike og 17 andre studenter og en akademiker som risikerte straff for å ha deltatt i en fredelig Pride-parade. Paraden tok sted på METU-universitetet i Ankara i 2019, og ble møtt av politi som tok i bruk pepperspray, plastkuler og tåregass.

I 2021 ble alle frifunnet. Saken var en del av Amnestys Skriv for liv-kampanje, hvor over 445.000 mennesker fra 43 land engasjerte seg.

Takk til dere alle for alle brev og for all støtte. Akkurat nå betyr støtten deres så mye!

Melike Balkan (til høyre på bildet), student ved METU

Fremskritt for næringslivet!

Her har vi to fantastiske nyheter:

1. I årevis har våre støttespillere og aktivister stått opp for en menneskerettighetslov for næringslivet. I april 2021 la Regjeringen frem et forslag til en slik lov – nemlig Åpenhetsloven.

2. Nå skal Oljefondet sjekke selskaper for menneskerettighetsbrudd før de investerer. Dette har både aktivister og ansatte i Amnesty jobbet for lenge!

Sammen mot dødsstraff

En global avskaffelse av dødsstraff er innen rekkevidde! Vår rapport for 2020 viste at trenden mot stadig færre henrettelser og dødsdommer i verden fortsetter. Vi jobber nå med å samle informasjon om bruken av dødsstraff i 2021.

I løpet av året ble dødsstraff avskaffet flere steder.

  • Virginia ble den aller første sørstaten som besluttet å avskaffe dødsstraff i USA.

  • I Sierra Leone stemte parlamentet for å avskaffe dødsstraffen for alle forbrytelser.

  • I slutten av 2021 hadde 21 land i Afrika sør for Sahara avskaffet dødsstraff for alle forbrytelser.
Du kan utgjøre en forskjell!

Sammen kan vi ta verden et skritt i riktig retning. Blir du med?

Etterforskning og rapportering i 2021

Menneskerettighetsbrudd kan ikke bli stoppet før de blir avslørt. Det siste året har Amnestys etterforskningsteam blant annet avslørt og dokumentert:

Situasjonen for menneskerettighetene i 149 land i verden

Hvert år slipper Amnesty rapporten “The State of the World’s Human Rights”. Den siste utgaven dekket menneskerettighetssituasjonen i 149 land og ble oversatt til rekordhøye 38 språk.

Fordelingen av koronavaksiner har vært svært urettferdig

Korona-pandemien ville gått raskere over, og flere liv ville vært reddet, dersom ikke de rikeste landene hadde kjøpt opp nesten alle tilgjengelige vaksiner og vaksine-produsentene hadde delt sin kunnskap og teknologi. I stedet har flere av legemiddelselskapene satt profitt først. Dette viste Amnestys rapport "A double dose of inequality: Pharma companies and the Covid-19 vaccines crisis".

I rapporten har Amnesty gjennomgått interne dokumenter og regnskaper til de ledende selskapene AstraZeneca, BioNTech, Johnson&Johnson, Moderna, Novax og Pfizer.



Rapporten viste at vaksineselskapene har hindret deling av patenter og brukt all sin kapasitet på å produsere for rike land. Samtidig holder helsevesenet i fattigere land på å kollapse. Den enorme krisen som store deler av Latin-Amerika, Afrika og Asia nå må håndtere, kunne vært unngått. Amnesty ber nå om umiddelbar handling.

Taliban drepte sivile og blokkerte nødhjelp i Afghanistan

Taliban i Afghanistan. Foto: Getty Images

I august tok Taliban over makten i Afghanistan. I sammenheng med fredsforhandlingene ga Taliban uttrykk for at de ønsket et konstruktivt samarbeid med resten av verden, og at de var villige til å respektere internasjonale regler. Dessverre kunne Amnestys etterforskning bekrefte at Talibans løfter var langt fra sannheten.

Amnestys rapport kunne blant annet avsløre at Taliban utførte målrettede drap på sivile og soldater som overga seg, blokkerte for humanitær hjelp, angrep mennesker som stod opp for kvinners rettigheter, og innskrenket ytrings- og forsamlingsfriheten i landet. Amnesty publiserte også kraftige vitnesbyrd fra jenter som ble ekskludert fra skolen.

Qatarske myndigheter tar seg ikke bryet med å sjekke hva som ligger bak dødsfall til migrantarbeidere

I 2022 skal Qatar arrangere fotball-VM. Dette gir oss en gylden mulighet til å flytte fokuset fra sport og over til landets grove menneskerettighetsbrudd – blant annet diskriminering av migrantarbeidere. Amnestys siste rapport viste at flere tusen arbeidere hadde dødd på VM-byggeplasser under tvilsomme omstendigheter, mens dødsfallene ble bortforklart med «naturlige årsaker» eller vagt definerte hjerteproblemer. Medisinsk ekspertise uttaler i rapporten at de offisielle begrunnelsene for dødsfallene er medisinsk helt meningsløse fra et helsefaglig perspektiv.

Uigurer og andre minoriteter undertrykkes og fengsles i Kina

Amnestys omfattende rapport beskriver hvordan undertrykkelsen av muslimer i regionen Xinjiang i Kina utgjør forbrytelser mot menneskeheten. Rapporten ble fulgt opp med en kampanje som krevde å stenge interneringsleirene der uigurer og andre etniske minoriteter sitter innestengt.

Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet. Bli med å ta verden et skritt i riktig retning i dag.

Støtt arbeidet

Velg skjema
Indicates required field

Som fast giver bidrar du til å beskytte menneskerettighetene verden over.

Velg beløp

Slik behandler vi dine personopplysninger.