Vaksinegigantene blir søkkrike - fattige land lider
Amnestys ferske rapport viser at vaksineselskapene hindrer deling av patenter og bruker all sin tid på å produsere for rike land.
Samtidig holder helsevesenet i fattigere land på å kollapse.
Den enorme krisen som store deler av Latin-Amerika, Afrika og Asia nå må håndtere, kunne vært unngått. Amnesty ber om umiddelbar handling.
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
I rapporten har Amnesty gjennomgått interne dokumenter og regnskaper til de ledende selskapene:
- AstraZeneca
- BioNTech
- Johnson&Johnson
- Moderna
- Novax
- Pfizer
Amnesty har også sett på selskapenes prisstruktur, hva de har gjort for å hindre deling av kunnskap og hva de gjør for en rettferdig fordeling av vaksiner og åpenhet om egen virksomhet.
Tallene viser rekordfortjenester. Samtidig viser selskapene liten eller ingen tegn til å ta sitt eget menneskerettighetsansvar på alvor.
Nøkkelpunkter om de største vaksinene brukt i Norge:
- BioNTech/Pfizer har så langt levert ni ganger flere vaksiner til Sverige alene enn til alle lavinntektsland totalt.
- Selskapet vil tjene 774 milliarder kroner innen utløpet av neste år.
- Selskapet vil tjene 774 milliarder kroner innen utløpet av neste år.
- Moderna har ikke levert en eneste vaksinedose til lavinntektsland.
- Selskapet vil tjene 429 milliarder kroner innen utløpet av neste år.
Kampanje: Vaksinefordelingen må være rettferdig
Amnesty lanserer nå en kampanje som er støttet av Verdens helseorganisasjon og Høykommissæren for menneskerettigheter for å holde legemiddelindustrien og stater til ansvar.
Vi krever at legemiddelselskapene og industrilandene leverer to milliarder vaksinedoser for å kunne vaksinere 40% av mennesker i fattigere land innen slutten av 2021.
Vi forventer at legemiddelindustrien nå prioriterer produksjon for fattigere land, at de åpner opp sine patenter og at de deltar i opptreningen av kvalifiserte vaksineprodusenter. I tillegg må stater som sitter på et overskudd av vaksinedoser stille disse til rådighet for fattige land.
Tema vil bli sentralt på G20-møte den 30-31.oktober i Italia. Det er forventet at Joe Biden vil adressere denne problemstillingen.