Bilde

Krigen i Gaza: Dette gjør Amnesty

Støtt etterforskningen vår nå!

Ditt viktige bidrag gjør Amnestys etterforskning i Gaza mulig. 

Fyll inn valgfritt beløp:

Slik behandler vi dine personopplysninger

Grusomhetene i Gaza fortsetter og Amnestys etterforskningsarbeid pågår for fullt. Å dokumentere krigsforbrytelser er en viktig del av arbeidet for å beskytte sivile.

Amnestys etterforskere i felt jobber døgnet rundt og intervjuer vitner og overlevende, tar bilder og filmer av ødeleggelsene.

Samtidig analyserer Amnestys Crisis Evidence Lab satellittbilder, fotografier og videoer for å geolokalisere og verifisere angrepene og den resulterende ødeleggelsen. Vi går også gjennom annet materiale som for eksempel krigsdagboken publisert på de offisielle sidene til det israelske forsvaret, for å se om notatene samsvarer med angrepene som finner sted.

– Amnestys etterforskning viser de grufulle følgene av Israels nådeløse og ulovlige angrep i Gaza. Fire måneder siden Israels offensiv startet, har mer enn 28 000 palestinere blitt drept og over 60 000 blitt skadet i en humanitær katastrofe uten sidestykke.
Erika Guevara-Rosas, leder for etterforskningsarbeidet til Amnestys internasjonale sekretariat

Vår viktigste oppgave nå er å dokumentere angrepene på Gaza for å kunne bringe på det rene hvor Israel bryter forbudet mot å angripe sivile.

I tillegg arbeider Amnesty internasjonalt for å legge press på Israel og Hamas for at de må respektere sivile liv. Dette innebærer også at Hamas må løslate gislene og at Israel må avslutte den fullstendige blokaden.

Amnestys dokumentasjon kan også bli brukt i Den internasjonale straffedomstols etterforskning av mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Israel og Palestina.

Amnestys dokumentasjon i Israel og Palestina: 

Nye bevis på ulovlige israelske angrep i Gaza

Menn i Gaza sitter på stoler ved flere likposer.
© Abed Rahim Khatib/Anadolu / Getty

Dette er saken:

  • Minst 95 sivile – nesten halvparten av dem barn – drept i fire ulovlige angrep i Rafah
  • Angrepene fant sted i deler av det sørlige Gaza som gjaldt som "trygge"
  • Alle fire angrep er sannsynligvis direkte angrep på sivile og sivile objekter og må etterforskes som krigsforbrytelser

Les mer her

Nye funn: Amerikanske våpen drepte 43 sivile i Gaza

Ruinene av al-Najjar familiens hjem.

I forbindelse med pågående etterforskning har Amnesty avdekket at våpen laget i USA er blitt brukt i to dødelige og ulovlige luftangrep på Gaza. 43 mennesker ble drept i angrepet, 19 av dem var barn – blant de yngste var Safa på halvannet år. Ifølge de seks overlevende Amnesty har intervjuet fikk ingen noen advarsel i forkant.

Amnesty har ikke funnet noen bevis på at hjemmene som ble rammet av luftangrepet var militære mål eller at det fantes personer i bygget som ville vært legitime militære mål.

– Det finnes ingen trygge steder i Gaza

I forbindelse med pågående etterforskning har Amnesty avdekket krigsforbrytelser under to israelske angrep på Gaza, som drepte 46 mennesker. 20 av de var barn.

Les mer her.

Gaza går mot en ny livstruende blackout 

Mangel på drivstoff og Israels kommunikasjonsblokade vil føre til en ny blackout i Gaza hvis det ikke tas umiddelbare grep. Sykehusene og redningstjenestene er avhengige av energi og kommunikasjon, og uten telefonlinjer og strøm kan ikke menneskene varsle hverandre om angrep og hvor de kan finne husly.

Les mer her.

Én million krever våpenhvile

Amnestys appell for en umiddelbar våpenhvile i Gaza har blitt signert av over en million mennesker over hele verden. I Norge har over 100.000 sluttet seg til appellen.

Les mer her.

Fredelige protester er ingen sikkerhetstrussel 

Myndighetene i en rekke europeiske land bruker sikkerhetslover for å hindre fredelige markeringer som uttrykker støtte for palestinere.

Les mer her.

Bølge med vilkårlig arrest og tortur på Vestbredden 

I skyggen av krigen i Gaza har volden på Vestbredden økt. Nesten 200 palestinere er blitt drept, både av israelske soldater og sivile israelere. Over tusen har blitt vilkårlig arrestert, og mange har blitt utsatt for tortur.

Les mer her.

Gislene må løslates umiddelbart 

Rundt 240 mennesker, inkludert 33 barn, er tatt som gisler av Hamas og andre væpnete palestinske grupper, ifølge israelske myndigheter. Familiene deres i Israel og andre land venter desperat på livstegn. Amnesty krever at alle sivile gisler må løslates umiddelbart. Til det skjer, må de behandles humant, og de må få mulighet til å ta kontakt med sine pårørende.

Les mer her.

Sosiale medier sensurerer støtte for palestinere og sprer hat 

Uttalelser som uttrykker støtte for palestinerne blir usynliggjort eller forvrengt på Facebook og Instagram. Samtidig gjør sosiale medieplattformer altfor lite for å stoppe hat mot jøder og muslimer.

Les mer her.

Amnesty krever en umiddelbar våpenhvile 

Partene i konflikten må innføre en umiddelbar våpenhvile for å unngå ytterligere sivile lidelser.

Les mer her.

Israelske krigsforbrytelser i Gaza 

Israelske luftangrep har rammet boligområder og utslettet hele familier, uten at det var militære mål i nærheten. Dette er krigsforbrytelser.

Les mer her.

Israel må stoppe blokaden av Gaza 

Israels fullstendige blokade av innføring av varer til Gaza, inkludert vann, mat, medisiner og drivstoff, er en kollektiv avstraffelse av hele Gazas befolkning og må avsluttes. Gazas eneste kraftverk vil snart være uten brensel, med alvorlige konsekvenser for befolkningen og sykehusene.

Les mer her.

Angrepene mot sivile i Israel er krigsforbrytelser 

Amnesty fordømmer de brutale angrepene mot sivile i Israel som Hamas og andre væpnete palestinske grupper har gjennomført. Målrettet eller vilkårlig drap av sivile og det å ta sivile som gisler, er krigsforbrytelser, og de ansvarlige må stilles for retten.

Les mer her.

Sivile betaler prisen 

Det er sivile som betaler prisen for den eskalerende voldelige konfrontasjonen mellom Israel og væpnete palestinske grupper.

Les mer her.