– Det finnes ingen trygge steder i Gaza

I forbindelse med pågående etterforskning har Amnesty avdekket krigsforbrytelser under to israelske angrep på Gaza, som drepte 46 mennesker. 20 av de var barn.
Publisert: 21. nov 2023, kl. 12:38 | Sist oppdatert: 14. des 2023, kl. 18:03

Angrepene ble utført på tilbygg til en gresk ortodoks kirke i Gaza by, hvor mange hundre mennesker hadde søkt ly fra bombene, og flere boliger i flyktningleiren al-Nuseirat.

– Disse dødelige, ulovlige angrepene er en del av et dokumentert mønster der man ignorerer sivile palestinere, sier Erika Guevara-Rosas, Amnestys leder for Global Research, Advocacy and Policy.

Videre sier hun at Amnesty oppfordrer Den internasjonale straffedomstolen til å ta umiddelbare grep for å fremskynde etterforskningen av krigsforbrytelser og andre forbrytelser.

Omfattende etterforskning

Amnesty har vært der kirken og flyktningleiren som ble rammet av angrepene 19. og 20. oktober lå, har tatt bilder av skadene og intervjuet vitner. Blant de 14 intervjuede er blant andre ni overlevende, en slektning og to kirkeledere. I tillegg har Amnestys Crisis Evidence Lab analysert satelittbilder, annet bildemateriale og lydkilder for å verifisere angrepene.

Etterforskningen viser at disse angrepene har vært vilkårlige angrep eller direkte angrep på sivile, noe som må etterforskes som krigsforbrytelser.

En video publisert av det israelske militæret (IDF) på sosiale medier 20.oktober viste bombing av et bygg på kirkens eiendom, og flere medier rapporterte at IDF hadde angrepet og truffet et av Hamas sine kontrollrom og at de erkjente at en kirkevegg hadde blitt ødelagt, men at hendelsen var under etterforskning. I ettertid er videoen fjernet og det er ikke kommet flere uttalelser om verken angrepet eller bekreftelse på at dette var et oppholdssted for medlemmer av væpnete grupper.

Amnesty har også sett på relevante uttalelser fra det israelske militæret (IDF) og bedt om kommentarer til de to angrepene, men har så langt ikke fått svar.

Sterke vitnefortellinger

– Hjertet mitt døde med barna den kvelden. Alle barna mine ble drept: Majid (11), Julie (12), og Suhail (14). Jeg har ingenting igjen. Jeg skulle ha dødd med barna mine, sier Ramez al-Sury, som mistet de tre barna og ti slektninger i angrepet på kirken i Gaza by 19.oktober.

Han og familien hadde søkt ly i kirken fordi de trodde de ville være trygge der.

–Men det finnes ingen trygge steder i Gaza i denne krigen. De bomber overalt, dag og natt.

Det samme sier en av kirkelederne Amnesty har snakket med.

– Vi vet ikke om hvorfor de bombet kirken vår, ingen har noen forklaring på denne tragedien. Dette er en kirke, et sted for fred, kjærlighet og bønn. Det finnes ingen trygghet i Gaza nå.

– Må leve med skyldfølelsen

Hazem Abu Shehadas kone og tre døtre ble drept i angrepet på flyktningleieren al-Nuseirat 20.oktober. De hadde flyttet dit fra al-Maghazi leiren da Israel hadde oppfordret folk å flytte hit.

– Jeg må leve med skyldfølelsen resten av livet. Det var jeg som foreslo at vi skulle flytte dit midlertidig. Jeg skulle ønske jeg ikke hadde gjort det. Jeg skulle ønske jeg kunne skru tiden tilbake. Jeg hadde heller sett at hele familien hadde dødd sammen enn at jeg skulle miste familien min, sier han til Amnesty.