Bilde
AKSJON: Polen

Tør ikke flytte hjem i frykt for homofobi

Aksjonen er avsluttet

10 919 signaturer er nå overlevert! Tusen takk til alle som har engasjert seg! Vi fortsetter kampen for LHBTIQ+ personers rettigheter i Polen.

Del    
Aleks (21) tør ikke flytte hjem. Som andre lhbtiq-personer i Polen, blir han utsatt for trakassering - både av folk og av politiet. Polen må snu den negative utviklingen!
Publisert: 25. Mai 2022, kl. 17:04 | Sist oppdatert: 11. okt 2022, kl. 13:10

– Jeg skulle ønske det var trygt for meg å flytte hjem, sier polske Aleks Wentykier (21).

Han flyttet til Wales for å studere, men også fordi han ikke føler seg trygg som skeiv og transmann i Polen.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Aleks føler seg utrygg i Polen:

  • Kommuner har erklært seg som lhbtiq-frie soner.

  • Ledende politikere har kommet med homofobiske og diskriminerende ytringer.

  • Det er en rekke hatefulle ytringer på nettet og i det offentlige rom.

  • I tillegg forekommer fysisk vold, trusler og trakassering.

Stå opp mot alle hat- og aggresjonshandlinger mot Aleks og andre lhbtiq+personer i Polen - signer aksjonen nå!

Jeg blir ofte trakassert, truet og utsatt for vold. Folk kan si ting som at jeg ikke hører hjemme her, at jeg burde dø.

Aleks (21)

Her kan du lese Amnestys siste rapport om hvordan det er å være lhbti i Polen:

Arrestert for å ha på seg regnbuefarger

Aleks sto ved siden av en demonstrasjon i Polen, med et regnbuefarget munnbind. Han deltok ikke i demonstrasjonen og var på vei hjem. Plutselig kjente han en hånd på skulderen. Da han snudde seg så han at det var en politimann, med et strengt uttrykk i fjeset.

Aleks blir glad og føler seg tryggere når andre går i regnbuefarger. - Jeg er ganske sjenert, så det er ikke sikkert jeg går bort og sier hei, men jeg føler meg bra når jeg ser det, sier han.

– Jeg ble tatt med til politistasjonen og anklaget for å ha vært utagerende overfor politiet, noe som ikke stemmer i det hele tatt, sier Aleks.

Senere kom det frem at politiet hadde tatt ham med seg, kun fordi han hadde på seg noe regnbuefarget. Politiet hadde nemlig fått beskjed fra myndighetene om å pågripe alle som hadde på seg noe med regnbuefarger.

– Etter dette ble mine fordommer mot politiet i Polen bare forsterket. Jeg føler meg ikke trygg når politiet er tilstede, sier Aleks.

Han forteller om en annen hendelse der han ble dyttet og trakassert inne i en butikk. Han anmeldte saken til politiet, men saken ble henlagt kort tid etterpå.

– Politiet skal beskytte oss, men de gjør det motsatte. Jeg føler ikke det nytter å melde fra om vold eller trakassering, de bryr seg ikke.

Trakassering er en del av hverdagen

Aleks forteller at trakassering, både fra politiet og andre, er en del av hverdagen som transmann i Polen.

– Jeg blir ofte trakassert, truet og utsatt for vold. Folk kan si ting som at jeg ikke hører hjemme her, at jeg burde dø eller rett og slett gå til fysiske angrep, sier Aleks.

Han mener den konservative regjeringen har gjort folk enda mer lhbt-fiendtlige enn før, og sier det er «stuerent» å være homofob, når presidenten er det selv.

– Jeg føler ikke at jeg kan gå bort til hvem som helst her i Polen og være meg selv, for du vet aldri hvilke holdninger folk har. Det føles ikke trygt, sier Aleks.

Det betyr derfor ekstra mye for Aleks når han ser andre gå med regnbuefarger.

– Jeg blir glad og føler meg tryggere når andre går i regnbuefarger. Jeg er ganske sjenert, så det er ikke sikkert jeg går bort og sier hei, men jeg føler meg bra når jeg ser det, sier han.

Håp for fremtiden

Aleks håper at Polen vil forandre seg til det bedre for skeives rettigheter, og at han da vil flytte tilbake til hjemlandet sitt.

– Jeg savner vennene mine og det gamle livet mitt. Her i Wales har jeg måttet starte helt på nytt og det kan være veldig ensomt, sier Aleks.

Jeg savner vennene mine og det gamle livet mitt.

Aleks (21)

– Jeg håper det kommer en dag hvor jeg kan flytte tilbake til hjemlandet mitt og føle meg trygg, jeg vil tilbake, men ikke sånn som ting er nå.

Det er viktig at vi forsvarer rettighetene til de som blir angrepet utelukkende på grunn av hvem de elsker, og hvem de er. Signer aksjonen nå.


Vi sender signaturene til Polens innenriksminister, Mariusz Kamiński.

Menneskerettigheter
LHBTIQ+

Det er en menneskerett å kunne være den du er, og elske den du vil. Likevel blir mennesker diskriminert og forfulgt - bare for å være seg selv.

Les mer om dette her.

Land
Polen

Polske myndigheter øker både kontroll og overvåking i landet. De som rammes hardest er lhbt-personer, kvinner og sårbare grupper.

Pride-arrangører i Polen opplever å bli angrepet av voldelige grupper, og at lokale myndigheter stiller urimelige betingelser for å kunne gjennomføre en markering. Det hender at de må gå rettens vei for å forhindre at myndighetene legger ned forbud mot å gjennomføre Pride.

Les mer om dette her.

Minister of Internal Affairs and Administration
Mariusz Kamiński
Ministry of Internal Affairs and Administration
ul. Stefana Batorego 5
02-591 Warszawa
Poland

Dear Minister of Interior,

I want to express my firm objection to destructive and harmful rhetoric and actions used for the sole purpose of intimidating the lgbtiq-community and the people advocating for their rights in Poland.

I believe that everyone should feel free to exercise their fundamental human rights without fear of harassment and discrimination. The lgbtiq-community in Poland should be empowered to use their freedom of assembly and their freedom of expression to address the lack of equality they are facing.

I call on you to provide equal opportunities and adequate protection by local authorities and law enforcement officials to the organizers and participants of peaceful lgbtiq-assemblies without discrimination, showing a willingness of cooperation and good practice.

I urge you to make sure the local authorities stop discriminatory practice to issue preventive bans for Equality Marches and other peaceful assemblies.

I call on you to prevent law enforcement officials from dispersing a peaceful assembly solely for failing to comply with a notification requirement or for otherwise considering it unlawful. Force should only be used by law enforcement officials when it is strictly necessary and to the extent required for the performance of their duty.

We also ask you to use your oversight of the police to cease the discriminatory practice of profiling lgbtiq-individuals during or after an assembly.

It is your duty to ensure the fundamental rights of all people in Poland, including lgbtiq-people, are being respected.

Best regards,