Bilde
AKSJON

Egypt: Fengslet for å ha lett etter sin kjære

Aksjonen er avsluttet

Hanan ble løslatt fra fengsel i Egypt 25. april 2019, etter nesten to år i varetekt. Løslatelsen kommer som en følge av den internasjonale oppmerksomheten rundt saken hennes. 

Tusen takk til alle som har signert aksjonen og bidratt til å få henne løslatt.

Signer flere aksjoner her

Del    
Hanan Badr el-Din er fengslet fordi hun forsøker å finne ut hva som har skjedd med hennes kjære ektemann. Han har vært sporløst forsvunnet i over fire år, og myndighetene nekter å fortelle hva som har skjedd. 
Publisert: 23. okt 2017, kl. 14:32 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
I juli 2013 ble Khalid Ezz el-Din, mannen til Hanan, utsatt for tvungen forsvinning. Siden den gang har Hanan Badr el-Din vært en ledende stemme i letingen etter personer som er sporløst forsvunnet i Egypt. Grunnet dette arbeidet er hun nå fengslet og risikerer en fengselsdom på fem år.

Leter utrettelig etter ektemannen

Siste gang Hanan Badr el-Din så mannen sin var 27. juli 2013. Hanan så ham på TV etter at han hadde deltatt i en demonstrasjon. Han var skadet og befant seg på en feltklinikk. Da hun oppsøkte feltklinikken, var han forsvunnet. Siden har hun lett utrettelig etter mannen sin på politistasjoner, sykehus, fengsler og likhus. Myndighetene har holdt tilbake all informasjon om hva som har skjedd med ham.

Mange hundre har forsvunnet i Egypt

Mannen hennes er nå blant flere hundre som har blitt utsatt for tvungen forsvinning av egyptiske sikkerhetsstyrker. Hver dag forsvinner tre eller fire personer. Dette er som oftest politiske aktivister, studenter, demonstranter og ungdom helt ned i 14-årsalderen. Mange av dem blir utsatt for tortur. Egyptiske myndigheter har hittil nektet at de bruker denne ulovlige metoden.

Hjelper andre i samme situasjon

Under letingen etter mannen har Hanan Badr el-Din kommet i kontakt med andre som har opplevd det samme som henne. I 2014 var hun med på å grunnlegge The Coalition of Families of the Forcibly Disappeared. Denne organisasjonen jobber med å finne sannheten bak disse forsvinningene.

Risikerer fem års fengsel

6. mai 2017 ble Hanan Badr el-Din arrestert. Hun er fremdeles fengslet, anklaget for å være medlem av Det muslimske brorskap, en gruppe som er forbudt i Egypt. Amnesty mener at det ikke er noe grunnlag for denne anklagen. Hvis hun blir funnet skyldig, risikerer hun fem år i fengsel. Hanan Badr el-Din er en samvittighetsfange fengslet utelukkende for sitt fredelige menneskerettighetsarbeid.

Amnesty krever at:
  • ​Alle anklager mot Hanan Badr el-Din droppes og hun blir umiddelbart og betingelsesløst løslatt.
  • De egyptiske myndighetene informerer Hanan Badr el-Din øyeblikkelig om hva som har hendt med mannen hennes, Khaled Ezz el-Din, og hvor han befinner seg.
  • De egyptiske myndighetene stanser bruken av tvungne forsvinninger, iverksetter selvstendig etterforskning av praksisen og stiller de ansvarlige for retten.
Signaturene sendes til Egypts president, Abdelfatah el-Sisi.

Hanan er løslatt!

Vi har fått helt fantastiske nyheter fra Egypt. I går ble Hanan løslatt fra fengsel etter nesten 2 år i varetekt. I følge Amnestys Egypt-etterforsker er løslatelsen et resultat av den internasjonale oppmerksomheten rundt situasjonen hennes. Det er alltid så godt når vi får vite at det nytter å heve stemmen mot urett.

Tusen hjertelig takk til alle dere som har signert aksjonen, og til alle dere som jobbet for Hanan under Skriv for liv 2017.

Utført over en halv million handlinger for Hanan

På verdensbasis ble det utført totalt 501 496 for Hanan Badr el-Din sin aksjon gjennom Skriv for Liv-kampanjen. I Norge ble det samlet inn 23 051 signaturer og 410 solidaritetsbrev.

Hanan sitter dessverre fortsatt varetekstfengslet og hun får ikke tilstrekkelig medisinsk behandling.

Sultestreiket i protest

Hanan Badr el-Din har sultestreiket siden 5. august for å protestere rettens beslutning om å forlenge varetektsfengslingen nok en gang. Varetektsfengslingen av Hanan er oppe til vurdering i retten hver 45. dag og blir dessverre stadig fornyet. Neste høring er 19. september. Hun har vært varetektsfengslet siden 6. mai 2017.

Hanan får fortsatt ikke tilstrekkelig medisinsk behandling i fengselet, og fengselsbetjentene tillater kun sporadisk at Hanan's familie får gi henne medisinen hun er avhengig av.

Sendt brev og signaturer til presidenten og ambassaden

Dessverre ble varetekstfengslingen av Hanan Badr el-Din fornyet med 45 nye dager. Beslutningen ble tatt av domstolen 5. februar.

I dag har vi sendt 21 845 appellbrev og signaturer til president al-Sisi med kopi til Den egyptiske ambassaden i Oslo. Tusen takk til alle som har signert aksjonen, og til alle som har skrevet appelbrev for Hanan.

Skrantende helse

Hanan har en genetisk sykdom som fører til feber og betennelser i mage, lungene og ledd. I tiden hun har vært fengslet har hun fram til nå fått nødvendige medisiner via familien. Nå har fengselsmyndighetene stoppet dette, noe som resulterer i at hun ikke får den medisinske behandlingen hun er avhengig av. Fengselsmyndighetene vil kun godta diagnose og resepter fra et offentlig sykehus, samtidig som de nekter å overføre henne til et slikt sykehus.

Hanan deler celle med 19 personer, og to og to kvinner deler seng. De har ikke tilgang til rent vann.

I følge familien er helsen hennes skrantende.

Sendte solidaritetsbrev

Vi har nå sendt 367 solidaritetsbrev, tegninger og kort til Hanan via hennes advokat. Tusen takk til alle som har skrevet brev og hilsner til henne! Vi vet at det betyr enormt mye for henne å vite at mennesker over hele verden støtter henne i kampen.

Fornyet varetektsfengsling

Den 25. desember fornyet dessverre domstolen varetektsfengslingen av Hanan Badr el-Din med 45 dager.

Høring 25. desember

Den 25. desember skal domstolen i Banha avgjøre om Hanan skal varetektsfengsles videre, om hun blir løslatt mot kausjon eller om hun blir frifunnet. Frem til høringen er det viktig å legge mest mulig press på egyptiske myndigheter.

Bakgrunn

Families of the Forcibly Disappeared Association
Hanan Badr el-Din var med å starte organisasjonen i 2014. Organisasjonen leter på politistasjoner, sykehus, fengsel og likhus for å finne svar på hva som har skjedd med Egypts forsvunnede personer. I løpet av 2015 ble arbeidet utvidet til å omfatte folkeopplysning og påvirkningsarbeid overfor myndighetene. De organiserer blandt annet pressekonferanser for å skape oppmerksomhet rundt de systematiske forsvinningene.

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
  • Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).
  • Retten til ikke å bli utsatt for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning. (artikkel 9)
  • Retten til menings- og ytringsfrihet (...) (artikkel 19).
  • Retten til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner (artikkel 20.1).
Land
Egypt

Om du vil lese mer om Egypt og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.

President Abdelfatah el-Sisi

Office of the President

Al Ittihadia Palace

Cairo,

Arab Republic of Egypt


Your Excellency,

I am writing to express my concern regarding the detention of Hanan Badr el-Din. She was arrested on 6 May 2017 solely for her human rights work.

In 2013, her husband Khalid Ezz el-Din was subjected to enforced disappearance. Ever since the day of his disappearance, she has been searching for him. While doing so, she has encountered and been helping other people who have experienced having a family member been subjected to enforced disappearance.

Hanan Badr el-Din is a prisoner of conscience. Her detention continues pending investigation. I urge you to not renew the detention order against her and release her immediately and unconditionally dropping all charges against her. I also urge you to inform Hanan Badr el-Din of the fate and whereabouts of her husband Khaled Ezz el-Din. Similarly, I call on you to inform the families of all forcibly disappeared detainees in Egypt of the fate and whereabouts of their detained family members.

Enforced disappearances are in violation of human rights. Thus, I call on you to stop the use of enforced disappearances in Egypt, establish independent investigations into the practice and to ensure that perpetrators are held accountable.

Finally, I urge you to ratify, without making any reservation, the International Convention for the Protection of all Persons from Enforced Disappearance.

Yours sincerely,