Bilde
AKSJON: Tyrkia

Beskytt Istanbul Pride!

Aksjonen er avsluttet

21 621 signerte denne aksjonen

Tusen takk til alle som signerte. LHBT-miljøet i Tyrkia har satt enormt pris på den internasjonale støtten de har mottatt.

Forbudet mot Pride-arrangement ble opprettholdt av myndighetene i Istanbul. Etter forhandlinger mellom arrangørene og politiet fikk deltagere likevel lov til å feire i en sidegate til Taksim-plassen. Flere fortsatte feiringen i små grupper i det de forlot sidegaten, disse ble dessverre angrepet av politiet med tåregass og gummikuler. 

Også flere andre steder i Tyrkia ble Pride-arrangementene forbudt. 

Del    
I fjor ble Pride-feiringen i Istanbul stoppet med tåregass og vold. Nå kan feiringen bli bannlyst. Hjelp oss å hindre det!
Publisert: 8. Mai 2019, kl. 09:24 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:10

Oppdateringer

Forbudet opprettholdt over hele Tyrkia

Forbudet mot Istanbul Pride ble opprettholdt av myndighetene. Etter forhandlinger mellom arrangørene og politiet fikk noen deltagere likevel lov til å feire i en sidegate til Taksim-plassen. Flere fortsatte feiringen i små grupper i det de forlot sidegaten, disse ble dessverre angrepet av politiet med tåregass og gummikuler.

Også flere andre steder i Tyrkia ble forbudet mot Pride-arrangementer opprettholdt.

Tusen takk til alle som signerte aksjonen. LHBT-miljøet i Tyrkia har satt enormt pris på den internasjonale støtten de har mottatt.

Flere arrestert under Izmir Pride

Selv om det var lagt ned forbud mot Izmir Pride møtte likevel flere hundre personer opp for å markere Pride lørdag 22. juni. Rundt 20 personer ble arrestert. De ble løslatt senere på kvelden.

I dag har vi sent resten av signaturene til ordføreren i Istanbul. Til sammen 24 559 personer i Norge har signert. Tusen takk til alle sammen!

Pride-forbud i flere byer

Både ordføreren i Izmir og i Antalya har nå lagt ned forbudt mot alle Pride-arrangementene som er planlagt. Det er en fare for at forbudet kan bli gjeldende flere steder. Les mer her.

Signaturer sendt til ordføreren i Istanbul

I dag har vi sendt 20 922 signaturer for å legge press bak Amnestys krav om at ordførereren skal tillate Istanbul Pride og sørge for at deltagerne ikke blir utsatt for politivold. Tusen takk til alle som har signert og gjort vår stemme sterkere!

Dette er saken:

For femte år på rad står Istanbul Pride i fare for å bli bannlyst. Den siste gangen Istanbul Pride ble gjennomført var i 2014. Da feiret over 90 000 mennesker kjærlighet, mangfold og menneskerettigheter i en fredelig og fargerik prideparade i Istanbuls hovedgate Istiklal Avenue. Men siden 2015 har tyrkiske myndigheter nedlagt forbud mot gjennomføringen av Istanbul Pride, Tyrkias største arrangement for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og trans- (LHBT-) personer.

Angrepet av politiet

Også i fjor ble forbudet opprettholdt. I siste øyeblikk fikk aktivistene likevel beskjed om at de kunne få feire Pride i en liten sidegate. De rundt 1000 deltagerne ble imidlertid omringet av politi utstyrt med skjold og skuddsikre vester fra første stund. Etter en time begynte politiet å skyte gummikuler og tåregass mot de fredelige Pride-deltagerne. Elleve personer ble arrestert og fengslet, og først løslatt noen dager senere.

Fra august i fjor er det lagt ned forbud mot alle fredelige markeringer i Istanbuls hovedgate Istiklal Avenue og Taksim Plass. Det er stor sannsynlighet for at myndighetene vil bannlyse Istanbul Pride i år også.

Internasjonalt press nytter

Vi vet at internasjonal oppmerksomhet kan få myndighetene til å snu – og nå trenger vi din hjelp til å si fra. Pride handler om å feire kjærlighet, mangfold og menneskerettighetene, og om å vise at alle mennesker har rett å være den de er og elske den de vil.

Amnesty krever at:

Myndighetene i Istanbul tillater årets prideparade og sørger for at deltagerne beskyttes mot vold og andre former for trakassering. Myndighetene må sørge for at deltagerne får benytte sin rett til å ytringsfrihet, og sin rett til å delta i fredelige markeringer.

Signaturene sendes til ordføreren i Istanbul Mr Ali Yerlikaya.

Bakgrunn

Istanbul Pride har vært feiret hvert år siden 2003, og ble etter hvert det største arrangementet for lesbiske, homofile, bifile og trans- (LHBT-) personer i Tyrkia. Titusenvis av personer deltok hvert år fram til 2015 i den fredelige feiringen av kjærlighet, mangfold og menneskerettigheter i Istanbuls hovedgate Istiklal Avenue.

Tyrkiske myndigheter viste faktisk til Istanbul Pride som et eksempel på hvordan de var åpne for mangfold og respekterte menneskerettighetene.

Fra 2015 startet en rekke innstramninger på den generelle ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfriheten i Tyrkia. Istanbul Pride ble også rammet av dette, og resultatet var at Priden ble forbudt fra og med 2015. Myndighetene begrunner forbudet med bekymringer for offentlig sikkerhet og orden.

Dersom forbudet oppheves vil Istanbul Pride 2019 bli avholdt 30. juni.

Bildet er fra Istanbul Pride i 2009. Foto: Ruzgar

Menneskerettigheter

Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har alle rett til å delta i fredelige møter og organisasjoner (artikkel 20) og rett til menings- og ytringsfrihet (artikkel 19).

Alle mennesker er født frie, med samme menneskeverd og menneskerettigheter (artikkel 1), og ingen skal diskrimineres på bakgrunn av rase, farge, kjønn, [...], eller andre forhold [...]. (artikkel 2).

Ved å forby Istanbul Pride bryter tyrkiske myndigheter disse rettighetene.

Land

Fra 2015 startet en rekke innstramninger på den generelle ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfriheten i Tyrkia. Fredelige markeringer, møter og organisasjoner blir i økende grad forbudt.

Ytringsfriheten i Tyrkia er under press, og tusenvis av mennesker sitter i fengsel anklaget for å være terrorister.

Du kan lese mer om Tyrkia her.

Hjelp oss å samle underskrifter!

Governor of Istanbul
Mr Ali Yerlikaya
Hoca Paşa Mahallesi, Ankara Cd.
34110 Cagaloglu-Fatih /İstanbul, Turkey

Dear Governor,


I am writing to you in relation to the planned Pride march in Istanbul on 30 June 2019. Since 2015, the march has been prohibited unlawfully. The Istanbul Pride march has been a peaceful and inclusive event since 2003 in Taksim square and along the busy Istiklal Avenue but was disrupted and/or banned by the governorate for the last four years. As you also are aware, in 2018 LGBTI activists and their allies were only able to gather briefly in a small side street off Istiklal Avenue for an hour, surrounded by riot police, before the peaceful gathering was dispersed using tear gas and rubber bullets and activists detained.


The right to peaceful assembly is a human right that cannot be denied arbitrarily. It is a right protected under domestic and international law and the State has the obligation to ensure that people can exercise it. The prevention of all peaceful protests along Istiklal Avenue has occurred since 25 August 2018 unlawfully. I am concerned that should the Pride march be prevented again this year, this would represent a violation of people’s human right to peacefully assemble and exercise their freedom of expression.


I call on you to take all necessary steps to guarantee that Pride participants can safely exercise their rights to peaceful assembly and freedom of expression and celebrate Pride in Istanbul.


Yours sincerely,