Bilde

Tyrkia uten filter

Ferieparadis eller sensurregime? Selv i det vakre og populære ferielandet Tyrkia begås det grove menneskerettighetsbrudd hver eneste dag.

Ytringsfriheten er under press og tusenvis av mennesker sitter i fengsel, anklaget for å være terrorister. Sosiale medier-profilene Gisle Agledahl (28), Maria Stavang (23) og Kristine Ullebø (21) dro til Istanbul for å vise frem en litt annen versjon av virkeligheten enn den man gjerne ser på Instagram.

Se hvordan det gikk her:

Du kan gjøre en forskjell:

De siste årene har tyrkiske myndigheter forbudt Pride-paraden i Istanbul. De ønsker ikke at skeiv kjærlighet skal feires. Tvert imot slår de hardt ned på ethvert forsøk.

Bli med å be ordføreren om at folk i Istanbul skal få feire Pride med full styrke i juni! Skriv under på aksjonen under:

Slik er situasjonen i Tyrkia
Bilde

• Tyrkia har omtrent 80 millioner innbyggere.


• Presidenten i landet er Recep Tayyip Erdoğan.


• I kjølvannet av et kuppforsøk i 2016 foregår det en heksejakt på personer myndighetene mener er tilknyttet Gülen-bevegelsen, kritikere av regimet og meningsmotstandere.


• 130 000 offentlig ansatte har mistet jobben, inkludert lærere, politi, militære offiserer, leger, akademikere, dommere og advokater.


• 44 690 mennesker er fengslet på grunn av “terror”-anklager. Dette inkluderer journalister, menneskerettighetsaktivister, politikere fra opposisjonspartier, akademikere og jurister.


• Nye og restriktive lover gjør det krevende for organisasjoner som Amnesty International å operere i landet.


• 11 menneskerettighetsaktivister, inkludert både Amnesty Tyrkias tidligere styreleder og daglige leder, har vært fengslet over lengre tid. De er nå ute av fengsel, men anklagene mot dem står fremdeles og rettssakene fortsetter.