Bilde
AKSJON: Madagaskar

5 års fengsel for "ulovlig" kjærlighet

Aksjonen er avsluttet

Tusen takk til alle som signerte!

Amnesty fortsetter å følge situasjonen på Madagaskar og å jobbe for at rettighetene til lhbt-personer skal respekteres verden over.

Signer flere aksjoner her

Del    
På Madagaskar risikerer en kvinne fem års fengsel for sitt forhold til en annen kvinne. Stans den diskriminerende loven!
Publisert: 11. Mai 2020, kl. 14:10 | Sist oppdatert: 23. okt 2020, kl. 11:01

Kvinnen er nå anonymisert av sikkerhetshensyn. De to kvinnene er ikke lenger sammen, men kvinnen risikerer fortsatt fem års fengsel for forholdet.

Kvinnen (33) og hennes 19 år gamle kjæreste elsket hverandre, men kjærligheten deres var forbudt fordi begge er kvinner.

På grunn av forholdet deres ble den 33 år gamle kvinnen arrestert og tiltalt for "å skade en mindreårig". Nå risikerer hun fem års fengsel.

Ingen skal straffes for å elske noen av samme kjønn. Signer aksjonen og krev at den diskriminerende loven oppheves!

Derfor risikerer hun fengsel

Lovgivningen på Madagaskar diskriminerer lhbt-personer. Den seksuelle lavalderen er 14 år - men bare for heterofile. For likekjønnede relasjoner er den seksuelle lavalderen 21 år. Kvinnens 19 år gamle kjæreste er derfor under den seksuelle lavalderen. Det gjør kvinnen til en kriminell.

Forholdet er tabubelagt

Hva er LHBT?

Lhbt-personer er forkortelsen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.


Det som er felles for lhbt-personer er at de bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet.


I dag diskrimineres mange personer på bakgrunn av deres seksuelle orientering, eller deres kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Forhold mellom personer av samme kjønn er tabu på Madagaskar. Da de to kvinnene ville flytte sammen leverte moren til 19-åringen en anmeldelse til politiet.

Kvinnen ble arrestert og varetektsfengslet 10. mars i år. I fire uker satt hun fengslet i en overfylt og uhygienisk fengselscelle før hun ble midlertidig løslatt. På grunn av covid-19-pandemien er rettssaken mot henne utsatt.

Vil være anonym

Etter at forholdet tok slutt flyttet kvinnen tilbake til familien. Familien aksepterer ikke at hun er lesbisk. Hun er derfor i en svært sårbar situasjon, og har bedt om å få være anonym i aksjonen. Amnesty fortsetter å jobbe for at anklagene mot henne droppes og at hun får nødvendig beskyttelse, men i brevet som sendes til presidenten vil vi kun fokuserer på endring av loven.

Amnesty krever at:

  • Myndighetene sørger for å oppheve straffelovens artikkel 331 som kriminaliserer seksuelle relasjoner mellom to personer av samme kjønn dersom personene er under 21 år, og som gir en strafferamme på inntil 5 års fengsel.

Hva skjer med signaturen din?

Vi sender signaturene til Madagaskars president Andry Rajoelina. Hver signatur legger press på myndighetene og viser at vi er mange som krever at mennesker på Madagaskar skal ha rett til å elske den de vil.

Oppdateringer

Aksjonen avsluttes

Tusen takk til alle som har signert! Det sender et tydelig signal til myndighetene i Madagaskar at vi er mange som står opp for retten til å elske den man vil. Selv om aksjonen nå er stengt for signering, fortsetter Amnesty arbeidet mot diskriminering av lhbt-personer.

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:

Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter er alle mennesker født frie, med samme menneskeverd og menneskerettigheter (artikkel 1).

Ingen skal diskrimineres på bakgrunn av rase, farge, kjønn, [...], eller andre forhold [...]. (artikkel 2).

Land
Madagaskar

Artikkel 331 av Madagaskars straffelov gjør det kriminelt å ha seksuell omgang med en person av samme kjønn under 21 år. Den seksuelle lavalderen for hetrofile er 14 år.

I en rapport fra 2018 dokumenterer Amnesty hvordan personer som er anklaget for kriminelle handlinger rutinemessig holdes i langvarig varetekt. Situasjonen har ført til overfylte fengsler, og rammer fattige som ikke har råd til å betale for en god advokat spesielt hardt.

Du kan lese mer om Madagaskar her.

Monsieur le Président de la République de Madagascar
Andry Rajoelina
Palais d’État Iavoloha
102 Iavoloha
Antananarivo
Madagascar


Your Excellency,

It has come to my attention that article 331 of Madagascar's Penal Code is discriminatory against LGBTI persons. This law continues to be implemented and so people are at risk of going to jail because of their sexual identity.

Same-sex relationships should never be criminalized and I urge you and the relevant authorities to:

  • Repeal the discriminatory article 331 of the Penal Code which provides that consensual same-sex acts under the age of 21 are considered corruption of minors and heavily punished with up to five years imprisonment;

Yours sincerely,