Bilde
AKSJON: Argentina

11-åring nektet abort etter voldtekt

Aksjonen er avsluttet

Lucia har det etter forholdene bra. 

Vi har overlevert alle signaturene i et møte med ambassadøren. Argentinas nyvalgte president har sagt at han vil sikre trygg og lovlig abort for alle kvinner og jenter i Argentina. 

Signer flere aksjoner

Del    
Lucia (11) ble nektet å ta abort etter å ha blitt voldtatt. Hun måtte ta hastekeisersnitt for å overleve. Krev trygg og lovlig abort for kvinner og jenter i Argentina nå!
Publisert: 6. Mar 2019, kl. 10:31 | Sist oppdatert: 6. Jan 2021, kl. 10:58

Lucia* ble voldtatt av partneren til bestemoren sin. Da familien fant ut at hun var blitt gravid, tok moren henne til sykehuset for å søke om å få ta abort. Men jenta fikk ikke hjelp.

I over en måned nektet legene på det lokale sykehuset henne å avslutte svangerskapet. De ville ikke utføre aborten "av samvittighetsgrunner". Etter fem måneder tålte ikke den unge kroppen belastningen av å være gravid lenger. Det måtte gjennomføres et hastekeisersnitt for å redde Lucias liv.

Loven gir ikke beskyttelse

Argentina har en av verdens strengeste abortlover. Abort er kriminalisert med unntak av når det er medisinske indikasjoner, inkludert om det er fare for liv og helse, eller om graviditeten er et resultat av voldtekt. Men i praksis er det vanskelig for kvinner og jenter å få utført abort selv i disse tilfellene, noe som historien til Lucia viser.

Hva skjedde på sykehuset?

Alle de ansatte på sykehuset valgte å reservere seg fra å utføre aborten. I ettertid viste det seg at en representant fra påtalemyndighetene samlet alle legene på et kontor og truet dem til å la være å utføre en abort på jenta.

Flere av de ansatte på sykehuset ga også moren til Lucia feilaktig informasjon for å skremme henne fra å kreve abort for den unge datteren.

Sykehuset brøt også taushetsplikten og publiserte detaljert pasientinformasjon om jenta, blant annet om at hun hadde søkt om abort. En biskop i provinsen der Lucia bor, fulgte opp dette med å offentliggjøre navnet hennes.


Fattige jenter og kvinnene rammes hardest

Mange leger reserverer seg mot å utføre aborter også i tilfeller der det er lovlig. Dette gjør at det i praksis ofte er svært vanskelig å ta en trygg abort på lovlig vis selv om en kvinne har krav på det etter loven.

Det er alltid mulig å kjøpe seg en trygg abort for den som har penger. Derfor er det de fattige kvinnene og jentene som rammes hardest av abortforbudet og som blir henvist til å ta de utrygge og farlige abortene.

Dette er Amnestys krav:

Historien til Lucia har skapt raseri i Argentina og viser oss hvor viktig det er med en lovendring som kan sikre kvinners og jenters rett til trygg og lovlig abort.

Amnesty krever at den argentinske kongressen avkriminaliserer abort.

Vi sender signaturene til medlemmer av kongressen i Argentina.

*Navnet er fiktivt for å beskytte jentas identitet.

Oppdateringer

Den nye presidenten får 206 000 signaturer fra hele verden!

Søndag 1. mars er det innsettelsesseremoni for den den nye kongressen og president Alberto Fernandez. Det forventes at presidenten vil benytte anledningen til å formelt offentliggjøre sitt forslag om å endre abortloven i Argentina. Dette betyr at en endring av loven kan bli virkelighet i 2020.

Amnesty i Argentina har sørget for at mer enn 206.000 signaturer fra 136 land – inkludert 67 000 fra Norge - blir overlevert til den nye kongressen i dag for å tydeliggjøre den store støtten til lovforslaget.

#AbortoLegal2020

67000 signaturer i møte med ambassadøren

Mandag 25. november deltok mange i en fredelig markering foran Argentinas ambassade for å kreve trygg og lovlig abort for kvinner og jenter i Argentina.

Etter markeringen hadde vi et møte med ambassadøren der vi overleverte mer enn 67 000 signaturer. Ambassadøren ga uttrykk for at det nå er mulighet for en endring av loven.

Tusen takk til alle som har signert!

Legene siktet for drap

Legene som utførte keisersnittet på Lucia er nå siktet for drap.

Ifølge helseministeren i delstaten er ikke Lucias historie den eneste - det skal ha vært 18 lignende tilfeller i delstaten i 2019.

Presidentvalget gir håp om endring

Søndag 27. oktober var det valg i Argentina og venstresidens Alberto Fernandez ble valgt til ny president. Fernandez har uttalt at han vil sikre trygg og lovlig abort for alle kvinner i Argentina. Dette betyr at en endring av loven kan bli virkelighet i 2020.

Sist en lovendring var oppe til avstemning i senatet (september 2018) var nei-siden kun 7 stemmer i overtall.

Lucia er på bedringens vei - kampen for trygg abort fortsetter

Lucia berget heldigvis livet og har kommet seg fysisk etter graviditeten og keisersnittet. Nå ønsker hun og familien minst mulig oppmerksomhet slik at den unge jenta sakte men sikkert kan stable sammen livet sitt igjen.

Kampen for trygg og lovlig abort i Argentina fortsetter. I følge myndighetenes egen statistikk føder en jente under 15 år hver 3. time. Et stort antall av disse graviditetene skyldes seksuelle overgrep.

Bakgrunn

Fakta om abort i Argentina:

  • Hver 3. time føder en jente under 15 år - det utgjorde 2493 fødseler i 2017.
  • Flesteparten av disse graviditetene er et resultat av overgrep og tvang.
  • Siden 1983 har 3030 kvinner og jenter i Argentina mistet livet etter ulovlige aborter.
  • Det er estimert at det utføres rundt 500,000 ulovlige aborter i Argentina hvert år.
  • Mangel på seksualundervisning, dårlig tilgang til prevensjonsmidler og begrenset tilgang til abort fører til at omfanget av ulovlige aborter er svært høyt i Argentina.
  • Selv i tilfeller der abort ville vært lovlig kan en lege nekte å gjennomføre inngrepet. Mange kvinner kjenner ikke rettighetene sine, og ender med å ta en ulovlig og utrygg abort.
  • Den vanligste metoden for å gjennomføre en ulovlig abort i Argentina er bruk av misoprostol, som kan fås på apotek som et middel mot magesår etter henvisning fra vennligsinnede leger.
  • Norske myndigheter har anbefalt argentinske myndigheter å ikke straffeforfølge kvinner og jenter som har tatt abort. Anbefalingen ble gitt under FNs periodiske gjennomgang for Argentina i november 2017.

Tusenvis av argentinere strømmet ut i gatene for å kreve endring i abortloven høsten 2018. 31 medlemmer av det argentinske senatet stemte for en avkriminalisering av abort, men tapte i siste runde mot 38 stemmer. Nå fortsetter kampen:

Menneskerettigheter

Ved å nekte jenta abort brøt myndighetene retten hun har til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3) og retten til å beskyttes mot tortur og annen grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling (artikkel 5).


Dette er brudd på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter.


Myndighetene plikter også å påse at landets innbyggere får oppfylt retten til helsetjenester (artikkel 25).

Land

I august 2018 var det store forventninger til et lovforslag om å avkriminalisere abort i Argentina. Det var bred støtte for forslaget i senatet og president Mauricio Macri uttalte at han ville skrive under på lovforslaget dersom det ble vedtatt.


På tross av dette ble forslaget nedstemt i september 2018 med 38 mot 31 stemmer.


Neste mulighet for å få til en lovendring er i 2020. I mellomtiden er det svært viktig å opprettholde presset på de lovgivende myndighetene.

Hjelp oss å samle underskrifter!

Members of Congress
The Congress of the Argentine Nation
(Signaturene sendes via Amnesty International i Argentina)

Dear members of the Congress of Argentina,

I was horrified to read about the case of an 11-year old girl in Tucuman who was denied her right to an abortion after being raped and instead was forced to undergo an emergency cesarean, a cruel injustice inflicting untold physical and psychological harm on the girl. This tragic case is yet more evidence that Argentina's draconian abortion legislation needs to change.


I am calling on you to listen to the voices of thousands of your constituents demanding an end to Argentina’s criminalization of abortion by committing to supporting the full decriminalization of abortion in Argentina


The criminalization of abortion forces hundreds of thousands of women each year to undergo clandestine and unsafe abortions, putting their lives and health at risk. By continuing to criminalize abortion, Argentina is violating women and girl’s right to health.


Argentina could send a powerful message by taking the historic step of guaranteeing women’s access to safe abortions, setting an important example for its neighbors and bringing the country in line with its human rights obligations.

Yours sincerely,