Ungdomsrådet
Over hele landet engasjerer ungdommer seg i Amnestygrupper som bidrar til å belyse menneskerettighetsbrudd og mobilisere lokalmiljø til å støtte dem som trenger det.
Ungdomsrådet består av lederne for alle ungdomsgruppene. Rådet møtes fysisk to ganger i året (har kan både leder og nestleder stille) i tillegg til sporadiske digitale møter. Ungdomsrådets rolle er å styrke samarbeidet mellom ungdomsaktivister og skape møteplasser, som den årlige ungdomssamlingen, hvor Amnestyungdom fra hele landet møtes. Her kan man dele erfaringer, inspirere hverandre, og skape et nasjonalt ungdomsmiljø for unge menneskerettighetsforkjempere.
Ungdomsrådet skal også rådhøres når beslutninger i organisasjonen skal tas, som vil angå ungdom.
Ungdomsrådet ledes av leder Amalia Dyvik og nestleder Viktoria-Alise Levang. Bli bedre kjent med dem her:
Tre kjappe spørsmål med Amalia Dyvik
Amalia var nestleder for ungdomsrådet i forrige periode og ble valgt som leder i april 2024. Hun går på United World Collage i Fjaler og var tidligere leder i Amnestys ungdomsgruppe på International School i Bergen.
1 Hva gjør du som leder av ungdomsrådet?
Rollen handler jo mye om kommunikasjon, enten det er mellom de i rådet, eller om hva rådet gjør til andre utenfor. Jeg vil jo også bruke stillingen min til å nå ut til ungdomsaktivistene og virkelig motivere og gjøre aktivismen til noe både gøy og viktig!
2 Hvis du kunne hatt en superkraft, hva ville det vært og hvorfor?
Jeg hadde valgt super syn, er sinnsykt lei av brillene mine at this point
3 Hva er ditt beste Amnesty-minne
Det må nesten være når jeg reiste til London med noen andre norske for å delta på noe som heter en skillshare. Det var aktivister og ansatte fra flere land i Europa, og å kunne snakke og dele med de ga med en skikkelig god følelse av at vi står sammen i verdiene vi står får, og å se så mange dyktige og engasjerte i Amnesty ga med så mye håp for fremtiden
Kom i kontakt med Amalia: [email protected]
Tre kjappe spørsmål med Viktoria-Alise Levang
Viktoria-Alise har vært leder i Alta sin ungdomsgruppe siden 2022 og er nå reiselivslærlig i Alta. Hun ble valgt som nestleder av ungdomsrådet i april 2024.
1. Hva gjør du som nestleder av Amnestys ungdomsråd?
Min rolle som nestleder i ungdomsrådet vil jeg si at går for det meste ut på og samarbeide med Amalia (leder) og komme med innspill og ideer osv. Vi skal jo drive ungdomsrådet sammen som et team, da må man også «backe» hverandre opp og jobbe for at alt skal gå som planlagt.
2 Hvis du kunne hatt en superkraft, hva ville det vært og hvorfor?
jeg ville valgt og kunne fly, det er litt langt fra Alta til Oslo. Så det hadde vært super digg og bare kunne fly når jeg ville dra, ikke minst kunne jeg bare flydd til andre ungdomsaktivister uansett hvor i landet, når det passet meg best.
3. Hva er ditt beste Amnesty-minne?
Mitt beste Amnesty minne er da jeg var med Aili Keskitalo på sametinget for og overlevere underskriftene på fosen-saken til Jonas gahr Støre. Jeg er selv samisk, men oppvokst uten noen av de samiske verdiene som familien min mistet under fornorskningen. Så når jeg skjønte hva Fosen-saken handlet om ble jeg skremt, jeg var veldig redd for og miste mulighetene til og ta kulturen å språket tilbake, men bunken som hadde underskrifter fra tusenvis av mennesker som bryr seg om samenes kultur og rettigheter ga meg ganske mye håp. Jeg fikk også møte et av mine største forbilder den dagen, Aili har jeg sett opp til så lenge jeg kan huske. Det er nok en dag jeg aldri vil glemme
Kom i kontakt med Viktoria-Alise: [email protected]