Evelyn ble dømt til 30 års fengsel etter en dødfødsel. Hun ble først frikjent, men risikerte å bli fengslet igjen. Nå er hun endelig helt fri!
Publisert: 20. aug 2019, kl. 12:20 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:08
Evelyn smiler etter å ha fått beskjeden om at hun er frikjent. Foto: Jose Cabezas / Reuters / NTB scanpix

Evelyn Hernández (21) ble dømt til 30 års fengsel etter at hun mistet sitt ufødte barn i en dødfødsel. Etter tre år i fengsel, ble hun frikjent 19. august 2019.

Men det var ikke over. Statsadvokaten i El Salvador anket domstolens beslutning, og saken måtte opp til ny behandling i en ankedomstol. Evelyn risikerte nok en gang å bli dømt for drap.

Hele verden engasjerte seg for Evelyns frihet. I Norge signerte over 30.000 nordmenn den nye aksjonen for henne.

I juli 2020 fikk vi den fantastiske nyheten om at frifinnelsen av Evelyn er endelig. Tusen takk til alle som har bidratt!

Visste ikke at hun var gravid

Evelyn var ikke klar over at hun var blitt gravid etter en voldtekt. I april 2016 fikk hun store magesmerter, og besvimte på toalettet hjemme hos moren sin etter å ha fått et dødfødt barn. Hun ble kjørt til sykehuset.

Sykehuspersonalet rapporterte hendelsen til myndighetene. Den 5. juli 2017 ble hun dømt til 30 års fengsel for "mord under skjerpende omstendigheter". Med dette mente retten at hun hadde tatt livet av sitt eget barn.

En stor seier

Amnestys politiske rådgiver Patricia Kaatee, sier at frifinnelsen er en stor og viktig seier for kvinners rettigheter i El Salvador.

Det er en seier for rettferdigheten og for kvinners rettigheter at rettsapparatet nå i økende grad ser ut til å erkjenne at man må bevise skyld før man kan dømme

Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty.

Amnesty International oppfordrer myndighetene i El Salvador om å avslutte den diskriminerende praksisen med å kriminalisere kvinner og å umiddelbart oppheve nasjonens totalforbud mot abort.

Evelyn har nå blitt 21 år gammel. Hun ser frem til å fortsette livet sitt utenfor fengselet.

– Jeg skal fortsette å studere og gå videre for å nå målene mine. Jeg er glad, fortalte hun til BBC.

Amnesty International i Norge har aksjonert for Evelyn og de andre kvinnene som sitter fengslet i El Salvador. Nærmere 39 000 personer signerte aksjonen for Evelyn i 2017.

Totalforbud

I El Salvador er det totalforbud mot abort. Kvinner som opplever komplikasjoner under graviditeten inkludert spontanabort eller dødfødsel kan bli mistenkt og tiltalt for å ha tatt abort, og risikerer lange fengselsstraffer. Det er særlig fattige, unge kvinner som risikere dette. Ifølge organisasjoner som Amnesty International samarbeider med i El Salvador er det fremdeles 19 kvinner som er fengslet etter slike anklager.

I 2015 publiserte Amnesty International en rapport som dokumenterer de alvorlige konsekvensene som totalforbudet mot abort har på jenters og kvinners liv og helse.