Evelyn ble gravid etter en voldtekt. Hun visste ikke at hun var gravid. Da hun mistet sitt ufødte barn i dødfødsel, ble hun dømt til 30 års fengsel. Nå er hun endelig frikjent!
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 20. aug 2019, kl. 12:20 | Sist oppdatert: 21. aug 2019, kl. 14:02
Evelyn smiler etter å ha fått beskjeden om at hun er frikjent. Foto: Jose Cabezas / Reuters / NTB scanpix

19. august 2019 ble Evelyn Hernández frikjent for anklagene om å ha drept sitt ufødt barn. Da hadde hun allerede sonet tre år i fengsel.

Evelyn var ikke klar over at hun var blitt gravid etter en voldtekt. I april 2016 fikk hun store magesmerter, og besvimte på toalettet hjemme hos moren sin etter å ha fått et dødfødt barn. Hun ble kjørt til sykehuset. Sykehuspersonellet rapporterte hendelsen til myndighetene. Den 5. juli 2017 ble hun dømt til 30 års fengsel for "mord under skjerpende omstendigheter". Med dette mente retten at hun hadde tatt livet av sitt eget barn.

I 2018 ble dommen opphevet av en appelldomstol, som beordret en ny rettssak og en ny gjennomgang av bevisene. I denne rettssaken risikerte Evelyn å bli dømt til 40 års fengsel.

En stor seier

Amnestys politiske rådgiver Patricia Kaatee, sier at frifinnelsen er en stor og viktig seier for kvinners rettigheter i El Salvador.

Det er en seier for rettferdigheten og for kvinners rettigheter at rettsapparatet nå i økende grad ser ut til å erkjenne at man må bevise skyld før man kan dømme

Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty.

Amnesty International oppfordrer myndighetene i El Salvador om å avslutte den diskriminerende praksisen med å kriminalisere kvinner og å umiddelbart oppheve nasjonens totalforbud mot abort.

Evelyn har nå blitt 21 år gammel. Hun ser frem til å fortsette livet sitt utenfor fengselet.

– Jeg skal fortsette å studere og gå videre for å nå målene mine. Jeg er glad, fortalte hun til BBC.

Amnesty International i Norge har aksjonert for Evelyn og de andre kvinnene som sitter fengslet i El Salvador. Nærmere 39 000 personer signerte aksjonen for Evelyn i 2017. Nå er hun endelig fri!

Totalforbud

I El Salvador er det totalforbud mot abort. Kvinner som opplever komplikasjoner under graviditeten inkludert spontanabort eller dødfødsel kan bli mistenkt og tiltalt for å ha tatt abort, og risikerer lange fengselsstraffer. Det er særlig fattige, unge kvinner som risikere dette. Ifølge organisasjoner som Amnesty International samarbeider med i El Salvador er det fremdeles 19 kvinner som er fengslet etter slike anklager.

I 2015 publiserte Amnesty International en rapport som dokumenterer de alvorlige konsekvensene som totalforbudet mot abort har på jenters og kvinners liv og helse.