Bilde
AKSJON

Vietnam: Ti års fengsel for blogging

Aksjonen er avsluttet

Del    
I årevis har Mẹ Nấm blogget om politivold, korrupsjon og menneskerettighetsbrudd. Myndighetene har svart med trakassering og trusler. Nå er alenemoren dømt til ti års fengsel. 
Publisert: 11. sep 2018, kl. 21:29 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
GODE NYHETER!
Bilde

17.10.2018:
I dag fikk vi den fantastiske nyheten om at Mẹ Nấm er løslatt fra fengsel! Tusen takk til alle dere som har engasjert dere i saken.

Dette har skjedd:

Vil fortsatte kampen

Det er nå kjent at Mẹ Nấm reiste direkte til USA etter løslatelsen. Hun reiste sammen med moren sin og de to barna. Mẹ Nấm har uttalt at hun aldri kommer til å gi opp kampen for ytringsfriheten og demokrati i Vietnam. Her kan du lese hva The Guardian skriver.

Endelig løslatt!

I dag fikk vi den fantastiske nyheten om at Mẹ Nấm endelig kan reise hjem til barna sine! Etter mer enn 2 år i fengsel er hun endelig løslatt. Tusen takk til alle dere som signerte aksjonen. Les mer her.

Bakgrunn

 • ​Det blir stadig vanskeligere å være politisk aktivist, blogger og menneskerettighetsforkjemper i Vietnam.
 • Vagt definerte straffebestemmelser brukes av myndighetene til å straffeforfølge og fengsle personer som kritiserer myndighetene.
 • I juni 2018 ble en ny lov vedtatt som begrenser ytringsfriheten på internett.
 • Forholdene i vietnamesiske fengsler er ofte grusomme og umenneskelige, særlig for personer som er fengslet av politiske årsaker. Mangel på tilstrekkelig mat og medisiner er vanlig. Isolasjon av fanger blir ofte brukt for å straffe dem ytterligere.
 • Amnesty international kjenner til 97 samvittighetsfanger i vietnamesiske fengsler. (tall fra april 2018)
 • Av disse har 42 blitt dømt til fengselsstraffer på ti år eller mer.

Bakgrunn

Nguyễn Ngọc Nhu Quynh, bedre kjent under kallenavnet Mẹ Nấm, er en fremtredende vietnamesisk menneskerettighetsforkjemper og blogger. Hun ble arrestert i 2016 og dømt til 10 års fengsel for å ha "spredd propaganda" mot staten. Det eneste hun hadde gjort var å kritisere myndighetene for brudd på menneskerettighetene.

Ble alenemor etter trakassering

Mẹ Nấm startet sin aktivisme i 2006 i en organisasjon som jobbet for å bekjempe fattigdom. Senere begynte hun å blogge for å kjempe mot gruvedrift i et område som ville ødelegge naturen og fordrive de etniske minoritetene som bodde der. Hun kritiserte myndighetene i flere artikler, og ble til slutt arrestert og fengslet i 10 dager.

Myndighetene fortsatte å trakassere og true henne, og på grunn av dette forlot ektemannen henne i 2010. Derfor er hun nå alenemor til barna Gau (6) og Nam (12).

Dømt i urettferdig rettssak

Etterhvert begynte Mẹ Nấm å engasjere seg på flere områder innenfor menneskerettigheter og miljø. Hun skrev og deltok i protester, noe som førte til at hun ble forfulgt, trakassert, arrestert og banket opp av politiet.

I tiden fra hun ble arrestert i 2016 og frem til rettssaken startet sommeren 2017, ble Mẹ Nấm holdt i isolasjon. I åtte lange måneder visste ikke familien hvordan hun hadde det eller hvor hun befant seg. I en kort, hemmelig og bevoktet rettssak ble Mẹ Nấm dømt til 10 års fengsel.

Sultestreiker i fengselet

I februar i år besøkte moren til Mẹ Nấm henne i fengselet. Etterpå fortalte hun at datteren var dårlig og at hun ble nektet medisiner. Kort tid etter ble Mẹ Nấm flyttet til et annet fengsel, 900 km fra hjembyen sin, noe som gjør det vanskeligere for moren å besøke henne. I mai startet Mẹ Nấm sin tredje sultestreik i protest mot mishandlingen hun blir utsatt for i fengselet.

Nominert til Fredsprisen

Mẹ Nấm har fått flere priser og utmerkelser for sitt modige menneskerettighetsarbeid. I 2018 er hun nominert til Nobels fredspris.

Amnesty krever at:

 • Mẹ Nấm løslates umiddelbart og betingelsesløst. Hun er en samvittighetsfange som er fengslet utelukkende for sitt fredelige arbeid for menneskerettighetene.
 • Mẹ Nấm får jevnlig tilgang til den medisinske behandlingen hun trenger, og at hun så lenge hun fortsatt er fengslet, blir behandlet i tråd med FNs regler for behandling av fanger. Hun må ikke utsettes for tortur eller annen mishandling, inkludert dårlige soningsforhold.
 • Vietnamesiske myndigheter slutter å utsette menneskerettighetsforkjempere for vilkårlige arrestasjoner og fengsling basert på vage straffebestemmelser.

Signaturene sendes til Nguyễn Xuân Phúc, statsminister i Vietnam.

Se film om Me Nam her.

Bli med å samle underskrifter!

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
 • Retten til ikke å bli utsatt for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5).
 • Retten til under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol (...) (artikkel 10).
 • Retten til menings- og ytringsfrihet (...) (artikkel 19).
Land
Vietnam

Om du vil lese mer om Vietnam og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.

Prime Minister

Nguyễn Xuân Phúc

Prime Minister’s Office

Ha Noi

Viet Nam


Dear Prime Minister,

I appeal to you to release Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, also known as Mẹ Nấm, immediately and unconditionally. She is a prisoner of conscience who is being held solely for her peaceful activities defending and promoting human rights.

Furthermore, I urge you to grant Nguyễn Ngọc NhưQuỳnh prompt, regular and unrestricted access to medical care on request or as necessary; to ensure that until her release, she is treated in full accordance with the UN Standard Minimum Rules for the Treatment of Prisoners, and specifically that she is not subjected to torture or other ill-treatment, including to poor conditions of detention.

Yours sincerely