Bilde
AKSJON

Tyrkia: Angrepet av politiet under fredelig demonstrasjon

Aksjonen er avsluttet

Tusen takk til alle som har engasjert seg. Signaturene er sendt til President Recep Tayyip Erdoğan med kopi til den tyrkiske ambassaden i Oslo. 

Amnesty fortsetter sitt arbeid med å legge press på tyrkiske myndigheter i denne saken. 

Del    
Hver lørdag siden 2009 har mødrene til sporløst forsvunnede personer samlet seg til fredelige protester i Istanbul. Nå har politiet angrepet mødrene med gummikuler, tåregass og voldelige arrestasjoner.
Publisert: 6. nov 2018, kl. 17:53 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:06

Signaturene er sendt til President Erdoğan

I dag har vi postlagt 13 056 signaturer til Tyrkias president. Vi har også sendt en kopi av signaturene til den tyrkiske ambassaden i Oslo. Tusen takk til alle som har engasjert seg.

Demonstrasjonene til «Saturday Mothers» er fortsatt forbudt og det har ikke vært noen positiv utvikling i saken så langt, men vi har fått signaler om at oppmerksomheten rundt saken merkes av tyrkiske myndigheter. Amnesty fortsetter å følge situasjonen tett. En eventuell utvikling i saken vil bli oppdatert her.

Emine Ocak er 82 år gammel. Sønnen hennes, Hasan Ocak, forsvant sporløst i 1995. Siden har Emine møtt opp hver lørdag på Galatasaray-plassen i Istanbul med et bilde av sønnen og et fredelig krav om å få vite hva som har skjedd med ham. Lørdag 25. august ble hun møtt med gummikuler.

Lørdagsmødrene

Sammen med Emine har flere andre slektninger av forsvunnede personer, for det meste mødre, samlet seg hver lørdag med samme krav. Kvinnene har blitt kjent som Lørdagsmødrene – «Saturday Mothers».

Møtt med brutalitet

Mellom 1999 og 2009 ble de fredelige markeringene satt på vent på grunnen av trakassering fra politiet. I 2009 samlet lørdagsmødrene seg på nytt, hver lørdag og med samme krav: Hva har skjedd med våre kjære?

Den 25. august i år samlet mødrene seg på Galatasaray-plassen for 700. gang. Der ble de møtt av store politistyrker som brukte gummikuler, tåregass og vannkanoner mot de fredelige demonstrantene. Mange ble arrestert og anholdt i flere timer. Nå har myndighetene lagt ned forbud mot de fredelige markeringene.

Brutte løfter

I stedet for å møte Lørdagsmødrene med vold og forbud, burde den tyrkiske regjeringen sørge for at mødrene, og andre slektninger, får svar på hva som har hendt med deres kjære.

President (den gang statsminister) Recep Tayyip Erdoğan møtte slektningene til de forsvunnede i 2011. Da lovet han at myndighetene skulle begynne arbeidet med å avdekke hva som skjedde med personene som forsvant sporløst på 1980- og 90-tallet.

Bli med og krev svar

Jo flerer vi er som sier i fra til President Erdoğan, jo større er sjansene for at forbudet mot lørdagsmødrenes fredelige demonstrasjoner blir opphevet, og desto større er sjansene for at deres bønn om svar blir hørt. Det er viktig at situasjonen til lørdagsmødrene blir kjent og at verden er med på å gi styrke til deres stemme.

Amnesty krever at:

  • Forbudet mot de fredelige markeringene til «Saturday Mothers» opphører, slik at de kan benytte sin ytrings- og forsamlingsfrihet uten fare for vold, arrestasjoner og trakassering.
  • Tyrkiske myndigheter signerer FN-konvensjonen mot tvungen forsvinning og sørger for at de som er utsatt for slike forsvinninger får rettferdighet, ved at de ansvarlige stilles til ansvar.

Signaturene sendes til President Recep Tayyip Erdoğan

Vi møtes i fred. Mødre snakker sammen om lengselen etter sine barn. Brødre og søstre ber om en grav der de kan sørge...myndighetene bør gi svar på dette spørsmålet: Hvorfor gjorde de dette mot oss? Hvem har vi fornærmet?

Emine Ocak (82)

Bakgrunn

I Tyrkia forsvant hundrevis av mennesker sporløst under militærdiktaturet på 1980-tallet og under unntakstilstanden på 1990-tallet. De ansvarlige for menneskerettighetsbruddene som ble begått under denne tiden har ikke blitt stilt til ansvar. Familiene til de forsvunnede har ikke fått vite hva som har skjedd med deres kjære og om de er døde eller levende.


Tyrkia har fortsatt ikke signert FN-konvensjonen mot tvungen forsvinning. Denne skal i prinsippet forhindre at dette skjer og skal gjøre det lettere å stille de ansvarlige for slike forbrytelser til ansvar.

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
  • Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet.
  • Retten til ikke å bli utsatt for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.
  • Retten til menings- og ytringsfrihet (...).
  • Retten til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner.
Land
Tyrkia

Om du vil lese mer om Tyrkia og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.

President Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
06560 Beştepe-Ankara
Turkey

Dear President Erdoğan,

In February 2011 you met with 12 relatives of some of the hundreds of people disappeared. At that meeting, you made a promise that your government would start work on enforced disappearances, one of the most serious human rights violations in Turkey.

Seven years on, the families are still demanding truth and justice for their loved ones so brutally taken from them in the 1980s and 1990s. Now, their weekly peaceful vigil has been banned and dozens among them have been ill-treated and detained. Turkey has still not signed the International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance.

I call on you to make good on your promise from seven years ago, starting with lifting the ban on the Saturday Mothers’ peaceful weekly vigil and sign and ratify the International Convention. Bringing perpetrators of past enforced disappearance to justice is the best way to ensure this crime is never committed again against anyone in Turkey.

Yours respectfully,