Bilde
AKSJON: Myanmar

Seks år i fengsel for satire

Aksjonen er avsluttet

Del    
Studenten  Paing  Phyo  Min fremførte politisk satire med revygruppen sin. For dette ble han kastet i fengsel. Krev at han løslates umiddelbart!
Publisert: 8. okt 2020, kl. 11:55 | Sist oppdatert: 9. Feb 2021, kl. 09:15

Oppdateringer

Aksjonen er midlertidig stengt

På grunn av den nåværende situasjonen i Myanmar, har vi midlertidig stanset aksjonen for Paing Phyo Min.

Tusen takk til alle som har signert og engasjert seg i saken hans så langt! Amnesty fortsetter å følge situasjonen i Myanmar tett.

Familien takker for støtten

I en samtale med Amnesty forteller faren til Paing Phyo Min, Kyaw Lin, om situasjonen Paing Phyo Min befinner seg i.

Kyaw Lin forteller om usikkerhet knyttet til helsen hans, leveforholdene, mat og utdanning. Samtidig er familien glade for at han får fortsette utdannelsen i fengselet.

Familien har byttet på å besøke sønnen i fengselet. Paing Phyo Min har kun fått lov til å ha besøk annenhver uke og med én besøkende av gangen. Nå er besøk suspendert grunnet covid-19.

Paing Phyo Min bruker tiden i fengsel på å lese, lære seg engelsk og å spille bordtennis.

Kyaw Lin forteller at familien største håp er en benådning fra presidenten. Hans beskjed til sønnens støttespillere er: «Som en forelder vil jeg bare si tusen takk for at dere hjelper sønnen min».

Vil du være med å hjelpe? Signer aksjonen og støtt vårt krav om at Paing Phyo Min må løslates umiddelbart!

23 år gamle Paing Phyo Min trivdes godt på scenen. Men etter at revygruppen hans kritiserte militæret gjennom satire, ble den unge studenten dømt til seks års fengsel.

Satire skal ikke straffes med fengsel! Signer aksjonen og krev at Paing Phyo Min løslates umiddelbart!

Han trenger vår hjelp

En aktiv student

Før arrestasjonen studerte Paing Phyo Min geologi ved Dagon universitet i Myanmars største by Yangon. Som student har Paing Phyo Min hatt flere ledende roller i studentparlamentet. Han er beskrevet av venner som en som leder med medmenneskelighet. Han skal være sensitiv, diplomatisk og omtenksom, og prøver alltid å se ting fra andres perspektiv.

Paing Phyo Min er en kunstnerisk sjel. I tillegg til hans interesse for den tradisjonelle kunstformen Thangyat, er han glad i musikk, og han både synger og spiller gitar. Paing Phyo Min er også glad i å male og tegne, en interesse inspirert av faren som var tegneserieskaper.

Sammen med vennene sine har Paing Phyo Min fått utløp for sine kreative evner gjennom gruppen «Peacock Generation». Gruppen fremfører Thangyat, hvor de utrykker sine meninger gjennom å blande komedie, poesi, dans, og musikk.

Thangyat er en tradisjonell kunstform i Myanmar som kan sammenlignes med revyteater. Det fremføres gjerne i forbindelse med vannfestivalen knyttet til Myanmars nyttårsfeiring på våren, og andre høytider.

Nektet å la seg sensurere

Thangyat var forbudt i mange år frem til reglene løsnet opp i 2013. I forkant av vannfestivalen i 2019 bestemte myndighetene at alle tekster måtte godkjennes før fremførelse. En slik forhåndssensurering nektet «Peacock Generation» å akseptere. I stedet begynte de å fremføre stykkene sine på gatene. Våren 2019 reiste gruppen rundt i ulike landsbyer og fremførte tekstene sine, akkurat som de hadde gjort i tidligere år. De delte fra opptredenene sine på sosiale medier.

Gruppen gjorde særlig narr av Myanmars væpnete styrker og kritiserte den store makten landets militære ledere har.

I april og mai samme år ble flere medlemmer av gruppen arrestert og siktet under forskjellige straffebestemmelser som ofte brukes i Myamnar for å slå ned mot kritikk av militæret. Syv av medlemmene i «Peacock Generation» sitter i dag fengslet.

Straffes for fredelige ytringer

Paing Phyo Min fikk den lengste fengselsstraffen av alle. Han ble funnet skyldig i fem tilfeller av «oppvigleri» (i sammenheng med fem forskjellige forestillinger i Yangon) og to tilfeller av «æreskrenkelse på internett». Til sammen ble han dømt til 6 år i fengsel.

Nå sitter Paing Phyo Min i Insein-fengselet i Yangon som er sterkt overbefolket og der faren for koronasmitte er stor, kun for å ha benyttet seg av sin rett til ytringsfrihet.

I ettertid har han uttalt:

Vi er kanskje fengslet, men vi vil ikke skremmes fra å si hva vi mener.

Paing Phyo Min

Amnesty krever at myndighetene i Myanmar:

  • Umiddelbart løslater Paing Phyo Min og de øvrige medlemmene av «Peacock Generation».  

Hvem får signaturene?

Signaturene sendes til Myanmars regjeringssjef Aung San Suu Kyi. Hun er de facto leder av landet, og har stor innflytelse over mange sentrale aktører.

Vil du gjøre mer?
Bilde
Mobil viser portrett av en ung mann, og ligger ved siden av en tegning av portrettet
Paing Phyo Min kommer fra en kunstnerisk familie og vil sette pris på å få dikt og tegninger fra hele verden. Foto: Amnesty International.

Send en solidaritetsmelding

Å sende en solidaritetsmelding viser Paing Phyo Min at han har støtte fra mennesker over hele verden. Det er fint å kjenne på når man sitter innesperret på en trang celle.

Fortell Paing Phyo Min at han ikke er alene, at han har venner i andre deler av verden og at du støtter ham. Det er viktig for ham å vite at andre kjemper for ham. Du kan godt nevne hans venner i «Peacock Generation», som han deler celle med. Siden han er glad i å tegne og i poesi, kan du gjerne tegne eller skrive et dikt.

Eksempler på ting du kan skrive:

“Stay strong!”, “You are not alone”, “I/we stand with you and your colleagues”, “I am/we are thinking of you and your colleagues”, “You can get through this.”

Send brevene til: Amnesty International, PB 702 Sentrum, 0106 Oslo. Merk konvolutten med: Paing Phyo Min

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:

Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har ethvert menneske rett til menings- og ytringsfrihet (artikkel 19). 

Enhver har rett til å beskyttes mot vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning (artikkel 9). 

Land
Myanmar

I de siste årene har den brutale fremgangsmåten til Myanmars militær mot rohingya og andre etniske minoriteter i landet fått mye oppmerksomhet.

Det er imidlertid også en rekke andre menneskerettigheter som er under sterkt press i Myanmar. Retten til ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er særlig utsatt. Myndighetene straffer personer for kun å fredelig utøve de grunnleggende rettighetene sine, og mange politiske aktivister, menneskerettighetsforkjempere og andre som sier ifra om urett i landet blir straffeforfulgt.

Myndighetene bruker vagt formulerte lover for å stilne kritikk og innskrenke ytringsfriheten og forsamlingsfriheten. Landets regjeringsparti, Den nasjonale liga for demokrati (NLD), har enda ikke innfridd sitt løfte om å gjennomgå lovene for å sikre at de samsvarer med menneskerettighetene.

Les mer om Myanmar her.

H.E. Aung San Suu Kyi 
State Counsellor  
Ministry of the State Counsellor Office,  
Office No. 20, Nay Pyi Taw  
Republic of the Union of Myanmar

Your Excellency,

I urge you to immediately and unconditionally release Paing Phyo Min, a 23-year-old poet and student leader serving six years in prison solely for exercising his right to freedom of expression.

In April and May 2019, Paing Phyo Min and other members of the Peacock Generation, a satirical poetry troupe, performed Thangyat critical of the military. As a result, Paing Phyo Min and several others were charged under Section 66 (d) of the Telecommunications Law for “online defamation”, and under Section 505 (a) of the Penal Code for “incitement”. Paing Phyo Min was sentenced to a total of six years in prison.

I am deeply alarmed that Paing Phyo Min is imprisoned simply for peacefully exercising his right to freedom of expression, and I appeal to you to release him immediately and unconditionally. Furthermore, I appeal to you to take steps to repeal or amend legislation in Myanmar that violates the right to freedom of expression.

Yours sincerely,