Bilde
AKSJON: De forente arabiske emirater

Uten frisk luft i seks år

Signer aksjonen under:

Signer aksjonen og krev at Ahmed Mansoor løslates umiddelbart.Se brevet vi sender

Slik behandler vi dine personopplysninger

Del    
I over seks år har Ahmed sittet i en isolasjonscelle fordi han våget å snakke høyt om brudd på menneskerettighetene. Han må løslates nå!
Publisert: 13. Jan 2020, kl. 11:02 | Sist oppdatert: 29. Jan 2024, kl. 11:13

Da han ble arrestert i mars 2017 var Ahmed Mansoor den siste menneskerettighetsforkjemperen i De forente arabiske emirater som våget å uttale seg offentlig. Det har kostet ham dyrt.

De siste seks årene har han blitt holdt på en isolasjonscelle i al-Sadr fengselet i hovedstaden Abu Dhabi. Frem til desember 2022 ble han tvunget til å sove rett på steingulvet. Han har også blitt banket opp av fengselsvaktene.

Han er dømt til 10 års fengsel for arbeidet sitt. Nå må mishandlingen av ham stanse! Signer aksjonen og krev at Ahmed Mansoor løslates umiddelbart.

Arrestert midt på natten

Ved midnatt 20. mars 2017 stormet 12 betjente fra sikkerhetsstyrkene hjemmet til Mansoor. Huset ble ransaket. Mobiltelefoner, laptopper og alle elektroniske apparater ble konfiskert. Mansoor ble arrestert og tatt med til ukjent sted.

Familien fikk ingen informasjon om hvor han befant seg eller hva som hadde skjedd med ham. Først etter to uker fikk de treffe ham i et overvåket møte på statsadvokatens kontor.

Ti års fengsel for fredelig protest

Dagen han ble arrestert meldte det offisielle nyhetsbyrået at Ahmed Mansoor var arrestert for å ha "benyttet sosiale medier til å publisere falsk informasjon og rykter som skader nasjonens omdømme".

I juni 2018 ble han dømt til 10 års fengsel for sitt fredelige arbeid. På nyttårsaften samme året ble dommen opprettholdt ved anke.

Det siste tiåret har myndighetene i Emiratene slått ekstremt hardt ned på menneskerettighetsaktivister og demokratiforkjempere i landet. De aller fleste har blitt skremt til taushet. Mansoor er en sjeldent modig stemme.

Ble overvåket med spionprogrammer

Mansoor er en prisbelønnet menneskerettighetsforkjemper, og har gjentatte ganger blitt straffet for sitt arbeid. Han har blitt trakassert, fysisk angrepet og truet på livet, både av styresmaktene og deres tilhengere. Han har også blitt frastjålet et stort pengebeløp fra sin konto, og passet hans er ulovlig inndratt.

Mansoor har blitt overvåket av myndighetene i flere år. Datamaskinen og e-post-kontoene hans har blitt hacket flere ganger. Det ble også gjort forsøk på å hacke iPhonen hans med det israelske spionprogrammet Pegasus som kun selges til myndigheter. På denne måten prøvde myndighetene å følge med på hvor han beveget seg og hvem han hadde kontakt med.

Internasjonal oppmerksomhet er viktig!

Ahmed Mansoor har også tidligere vært fengslet for sitt menneskerettighetsarbeid. Den gang (2011) ble han benådet av presidenten etter stort internasjonalt press. FNs klimamøte (COP 28) som arrangeres i Emiratene i år er en god anledning til å øke det internasjonale presset på landets myndigheter for å løslate Ahmed Mansoor.

Amnesty krever at:

 • Ahmed Mansoor løslates umiddelbart og uten betingelser. Han er en samvittighetsfange fengslet utelukkende for å ha benyttet seg av sin ytringsfrihet.
 • Myndighetene sørger for at Ahmed Mansoor beskyttes mot tortur eller annen mishandling.
 • Myndighetene sørger for at Ahmed Mansoor får regelmessig tilgang til advokat etter eget ønske, til familien og til nødvendig medisinsk behandling.

Hva skjer med din signatur?

Alle signaturene sendes til president Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Din signatur vil bidra til å legge press på myndighetene og vise at det internasjonale samfunnet følger med på behandlingen av Ahmed Mansoor.

Ahmed Mansoor

I 2015 ble Ahmed Mansoor tildelt den prestisjefulle Martin Ennals-prisen for sin modige kamp for menneskerettighetene.

Ahmed Mansoor er rådsmedlem i Human Rights Watch Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling, og rådsmedlem ved Gulf Centre for Human Rights.

I en offentlig uttalelse fra FNs eksperter på menneskerettigheter (28. mars 2017) fordømmes fengslingen av Ahmed Mansoor på det sterkeste.

Amnesty samarbeider med følgende organisasjoner om løslatelsen av Mansoor:

 • Electronic Frontier Foundation (EFF)
 • Access Now, Frontline Defenders
 • Social Media Exchange (SMEX)
 • Security Without Borders
 • Article 19
 • Free Press Unlimited
 • Gulf Centre for Human Rights
 • Human Rights Watch.
Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt:

I følge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har ethvert menneske rett til menings- og ytringsfrihet (artikkel 19).

Enhver har rett til beskyttelse mot tortur og grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5), og har rett til beskyttelse mot vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse (artikkel 12).

Land
De forente arabiske emirater

Siden Den arabiske vår i 2011 har styresmaktene i Emiratene drevet en nådeløs jakt på menneskerettighetsforkjempere og demokratiforkjempere i landet. Alle som våger å kritiserer myndighetenes diskriminering av kvinner og homofile eller landets krigføring i Jemen er i fare for forfølgelse.

Minst 60 personer er fengslet på grunn av sin kritikk av myndighetene, og mange har blitt torturert. Civicus - den globale alliansen for frivillige organisasjoner - rangerer De forente arabiske emirater blant de landene i verden der sivilsamfunnet er mest undertrykket.

Samtidig satser landets makthavere tungt på å presentere Emiratene som et moderne land, en attraktiv økonomisk partner og et spennende mål for turister. Landet investerer store pengebeløp i sportsvasking og er arrangør for FNs klimamøte i 2023.

Av

Hjelp oss å samle underskrifter

Sheikh Mohamed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan
President of the United Arab Emirates
c/o Embassy of the United Arab Emirates
Postboks 3023 Elisenberg
0207 Oslo

Your Excellency,

I am deeply concerned about the continued imprisonment of prisoner of conscience Ahmed Mansoor, and for his mental and physical health.

Ahmed Mansoor has been held in solitary confinement since the beginning of his detention in March 2017. The UN Standard Minimum Rules for the Treatment of Prisoners prohibit the use of prolonged solitary confinement as punishments that amounts to torture or other cruel, inhuman or degrading treatment.

I urge you to quash Ahmed Mansoor’s conviction and release him immediately and unconditionally, as he has been convicted and sentenced solely for peacefully exercising his rights to freedom of expression and association, including through his human rights work.

Pending his release, I call on you to ensure that Ahmed Mansoor is detained in conditions that comply with international standards; that he is not subjected to torture or other ill-treatment; and that he is granted immediate and regular access to his family and any health care he may require.

I also call on the UAE authorities to grant independent international monitors access to Ahmed Mansoor in prison.

Yours sincerely,