Bilde

Slik jobber Amnesty i Ukraina

Takk til alle som støtter Amnestys etterforskningsarbeid i Ukraina. Her kan du lese om hva støtten går til.

Klokken fem den 24. februar våknet folk over hele Ukraina til lyden av luftvernssirener og til nyhetene om at landet deres ble invadert av det russiske militæret.

Det tok bare noen timer før Amnestys etterforskere kunne bekrefte vilkårlige angrep på sivile over hele landet.

Amnestys etterforskning i Ukraina

Vi har opprettet et raskt arbeidende, tverrfaglig team for å reagere på invasjonen av Ukraina.

Med din hjelp kan vi samle informasjon på flere måter, blant annet ved å gjennomføre:

  • Undersøkelser på bakken og intervjuer av overlevende
  • Fjernintervjuer og satellittdataanalyse
  • Ekspertanalyse og visualisering av bevis for å bekrefte vitneforklaringer
  • Verifisering av autentiske videoer og bilder (for eksempel bilder av våpenskrot)
  • Geolokalisering og tredimensjonal rekonstruksjon og analyse av hendelser, våpen og ballistiske baner.
Én ting til du må vite...

Vårt langsiktige arbeid med å dokumentere krigsforbrytelser krever store ressurser.


Med deg på laget kan Amnesty stå klare til å etterforske med én gang en krig bryter ut. Bli fast giver i dag.

Støtt arbeidet


Gjennom Amnestys Crisis Evidence Lab er vi i stand til å jobbe raskt og på avstand. Alle digitale bevis lagres i et digitalt arkiv.

Amnesty har også mobilisert sitt Digital Verification Corps (DVC), et nettverk av trente frivillige fra seks toppuniversiteter rundt om i verden, og gitt dem i oppgave å verifisere data fra sosiale medieplattformer. Dette bidrar til å øke kapasiteten til våre etterforskere, slik at de kan behandle store mengder informasjon effektivt.

DVC-teamet inkluderer et dedikert russisk-språklig team, som verifiserer innhold fra både konflikten i Ukraina og protestene i Russland.

Hva betyr etterforskningen?

Etterforskerne våre har satt søkelyset på de vonde omstendighetene sivile står overfor i Ukraina, og den ufattelige situasjonen flyktninger står overfor når de flykter fra konflikten.

Amnestys verifisering av vilkårlige angrep fra de russiske styrkene i deres militære operasjoner i Ukraina, gir ugjendrivelige bevis på brudd på internasjonal humanitær rett og internasjonale menneskerettighetsstandarder.

Disse bevisene vil vise hvilke grupper og individer som er ansvarlige for spesifikke menneskerettighetsbrudd. For eksempel kan angrep på sykehus og skoler, bruk av våpen som rammer vilkårlig (f.eks. ballistiske missiler) og bruk av forbudte våpen som klasebomber, være krigsforbrytelser.

Amnestys arbeid for flyktningers rettigheter

Amnesty vil synliggjøre flyktningers behov, samt spesifikke sårbarheter knyttet til barn, kvinner, mennesker som lever med funksjonsnedsettelser og eldre mennesker.

For eksempel overvåker Amnesty Polen situasjonen for mer enn en halv million flyktninger når de får tilgang til ly og grunnleggende nødvendigheter og i transitt til andre europeiske land.

Vi vil også jobbe med flyktning-grupper for å sikre at deres stemmer blir hørt og sikre dem tilgang til plattformer der de kan dele sine egne historier, slik de velger å fortelle dem.

Hva går pengene til?

For å dekke kostnadene ved Amnestys umiddelbare kriserespons i løpet av de kommende månedene, trenger vi 1,2 millioner britiske pund (14 millioner kroner) for å utføre Amnestys avgjørende menneskerettighetsarbeid i Ukraina.

Midlene vil være øremerket Amnestys arbeid på Ukraina. Budsjettet dekker arbeidet til teamene for kriserespons og rettigheter til flyktninger og migranter.

Vi har også inkludert noen kostnader for å støtte andre team som jobber direkte med Urakina og andre Amnesty-seksjoners arbeid, for eksempel i våre kontorer i Polen og Slovakia.

Etter hvert som konflikten i Ukraina eskalerer ytterligere, vil Amnestys respons øke. Vi vil trenge midler til vår etterforskning på bakken og digitalt, men også til arbeidet som fører etterforskningen videre.

Milena Marin, leder for Amnestys Crisis Evidence Lab.
​Vi trenger mer menneskelige ressurser. Vi trenger også tilgang til aktuelle satellittbilder. Det er dyrt, men viktig for vår dokumentasjon.

[...] Vi må finne den beste måten å gi en stemme til de som er berørt av denne krigen.

Milena Marin, leder for Amnestys Crisis Evidence Lab

Din støtte bidrar blant annet til å:

  • få inn lokale spesialister
  • gjennomføre undersøkelser og intervjuer på bakken
  • digitalt etterforske og bekrefte grusomheter gjennom vårt Evidence Lab-team
  • formidle etterforskningen vår til verden og legge frem funnene våre for FN og regjeringer.


Kostnadene vil øke dramatisk, og å sikre denne finansieringen vil øke det langsiktige arbeidet vårt betraktelig.

NB: Dette budsjettet er basert på umiddelbart arbeid med Ukraina-krisen i løpet av de kommende månedene. Hvis konflikten eskalerer ytterligere, vil vi sannsynligvis trenge en betydelig økning i midler for å fortsette Amnestys arbeid.

Støttet av mennesker som deg

Amnestys etterforskningsarbeid er 100% uavhengig, og tar derfor ikke imot statlig støtte.

Det betyr at det er støtten fra vanlige enkeltpersoner som deg som sikrer at vår kriserespons kan være raskt ute og dokumentere det som skjer i krig og konflikt.

Vi er helt avhengige av våre støttespillere, som styrker vårt langsiktige arbeid og gjør oss rustet til å reagere raskt når en krise inntreffer.