Et luftangrep drepte 47 sivile i den ukrainske byen Tsjernihiv. Amnesty har snakket med overlevende og analysert angrepet.
Publisert: 10. Mar 2022, kl. 11:31 | Sist oppdatert: 30. Mar 2022, kl. 14:58

Torsdag 3. mars kl. 12.15 ble et område i byen Tsjernihiv rammet av flere russiske raketter. Det kostet mange sivile livet og smadret bygninger i nærheten. Angrepet kan utgjøre krigsforbrytelser.

En mann står foran bygninger som ble ødelagt etter det russiske angrepet i byen Tsjernihiv. Foto: AFP via Getty Images

Gjennom intervjuer og analyser av videoopptak har Amnestys kriseetterforskere konkludert at angrepet med all sannsynlighet var et russisk luftangrep.

Minst åtte upresise luftbomber – også kjent som ‘dumme bomber’ – ble brukt.

- Dette sjokkerende angrepet er det mest dødelige angrepet som befolkningen i Ukraina har vært utsatt for inntil videre. Den internasjonale straffedomstol må etterforske luftangrepet som en krigsforbrytelse. De ansvarlige må stilles for retten, og ofrene og deres familier må få full erstatning, sier Joanne Mariner. Hun leder Amnestys kriseberedskap.

Fra ukrainsk side melder man om 47 drepte - 38 menn og ni kvinner.

I flere sekunder var det som om tiden stod stille. Så dro jeg barna mine ut fra ruinene.

Yulia Matvienko, mor til tre

Ikke militære mål

Ingenting tyder på at det var legitime militære mål ved eller tett på stedet der angrepet skjedde.

Tidligere satellittbilder viser tvert imot en kø av mennesker utenfor bygningen som ble rammet. Basert på disse bildene og intervjuer med vitner, mener Amnesty at flertallet av ofrene stod i kø for å få mat da angrepet rammet dem.

Videoopptak som Amnesty har gjennomgått viser hvordan åtte bomber treffer rett etter hverandre.

Oversiktsbilde satelitt
Et oversiktskart viser skadeområdene fra angrepene 3. mars i Chernihiv, Ukraina.

"Menneskene som stod i køen er ikke her lengre"

Den 21 år gamle studenten Alina var hjemme med bestemoren sin da angrepet startet.

- Jeg hørte en veldig, veldig høy summing, og jeg følte bygningen vår riste ... Det var som om leiligheten vår ble blåst opp ... Og så, etter to sekunder, hørte jeg vinduene bli blåst ut i gårdsrommet. Bygningen ristet mye – jeg trodde det ikke kom til å være noen vegger igjen, sier Alina.

- Jeg ropte på bestemor og fikk henne med meg ut i gangen, hvor vi la oss på gulvet. Det var sannsynligvis det som reddet oss, forteller hun.

Alinas foreldre var på vei for å skaffe brød, da eksplosjonen skjedde. De ombestemte seg da de så den lange køen og bestemte seg for å gå tilbake til leiligheten. De overlevde angrepet.

- Jeg kan ikke huske om det var mor eller far, men en av ​​dem sa: "Nei, køen er for lang, la oss gå". Og så gikk de. De mennesker som stod i køen er ikke her lengre, forteller Alina.

"Alt ble ødelagt"

Yulia Matvienko (33), mor til tre, var hjemme med sine barn, da angrepet skjedde.

- Jeg var på vei ut på kjøkkenet, da jeg plutselig ble døv – jeg forstod ikke hva som skjedde. Alt begynte plutselig å smuldre og falle. Barna skrek. I flere sekunder var det som om tiden stod stille. Så dro jeg barna mine ut fra ruinene. Blodet fløt ned over meg.

Heldigvis var Yulia Matvienkos barn uskadet.

- Alt ble ødelagt, og døren ble slått av. Ikke et eneste vindu var på plass, og noen altaner ble totalt revet av. Men barna fikk ikke en skramme. Det er et mirakel … [det var] kun mitt blod på dem.

Russiske fly lastet med upresise bomber

Amnestys undersøkelser viser at den type våpen som ble brukt under angrepet er ulovlige å bruke i befolkede områder. De kalles "dumme bomber" fordi de er ustyrte og rammer vilkårlig og upresist.

Amnestys Crisis Evidence Lab har gjennomgått videoopptak etter angrepet. Her ser man voldsomme skader på bygninger, samt døde mennesker på gaten. Andre verifiserende videoer efter angrepet viser utbredte ødeleggelser og minst ett ​​karakteristisk bombekrater av en størrelse som stemmer overens med russiske 500kg-bomber.

En offisiell video fra det russiske militæret 6. mars viser hvordan Su-34 Fullback-fly blir lastet med åtte FAB-500 bomber, som er upresise og typisk for russiske angrep.

- Alle stater bør samarbeide med Den internasjonale straffedomstol (ICC) og den nye undersøkelseskommisjonen opprettet av FNs Menneskerettighetsråd for å sikre at de som står bak alvorlige forbrytelser som dette angrepet stilles til ansvar. Ofrene for denne konflikten skal få rettferdighet, sier Joanne Mariner.