Bli med å gjøre verden mer rettferdig. Bruk din stemme til å stå opp for de som straffes for å bruke sin!

Aksjonsveiledning

Her kan du se en rekke forslag til hvordan du som aktivist eller del av en Amnesty-gruppe kan engasjere deg i årets Skriv for liv. De ulike handlingsalternativene er ment til å inspirere til aktivitet, og det er rom for stor kreativitet til hvordan du kan skape oppmerksomhet rundt individene og menneskerettighetsbruddene de er offer for.

Dersom du har spørsmål eller trenger veiledning og tips kan du ta kontakt med Carina.

Bilde

Carina Sibe Kråkenes

Organisasjonsutvikler i region Sør
Tlf

Nasjonal Skriv for liv- konkurranse

Har du en kreativ side i deg? I år deler vi ut en nasjonal Skriv for liv- pris til den Amnestygruppen, skoleklassen eller enkeltpersonen som skaper noe flott for å rette søkelyset mot årets Skriv for liv- kandidater. Dette kan være alt fra tegning til dans til sjonglering. Det er bare fantasien som setter grenser.

Send bilde eller video av bidraget til [email protected] med "SFL konkurranse" i emnefeltet. Vinneren vil bli annonsert i januar.

Bli med på verdens største brevskrivingsdugnad

Et solidaritetsbrev er et brev du skriver for å gi støtte og vise solidaritet med mennesker som kjemper en hard kamp for sine egne og andres rettigheter. Oppmuntrende solidaritetsbrev betyr veldig mye for de som mottar de.

Vi oppfordrer dere til å invitere venner, kollegaer, familie eller Amnesty- gruppen til å skrive brev sammen som en førjulsaktivitet.

Ønsker du å stå på stand og oppmuntre besøkende til å signere ferdigskrevede brev? Disse finner du under "vedlegg" lenger ned på siden.

Send brevene til Grensen 3, 0159 Oslo. Merk godt med med "Amnesty International Norge, Skriv for liv og navnet på personen brevene er til.
Frist for å sende inn brev er den 5. januar 2023.

Kle deg i yngdlingsfargen til Luis på bursdagen hans

Luis elsker fargen rosa, og han elsker spesielt å kle seg opp i rosa dress. På bursdagen hans den 2. desember så oppfordrer vi dere til å kle dere i rosa til ære for Luis og poste det på sosiale medier.

Tagg Luis på
Twitter: @LMOAlcantara
Facebook: Luis Manuel Otero Alcantara
Instagram: @luismanuel.oteroalcantara

Post Facebookstatusen Shahnewaz ble arrestert for

Følg i hans fotspor og post det samme på dine sosiale medier etterfulgt av teksten «for å skrive dette på Facebook risikerer Shahnewaz Chowdhury flere år i fengsel».

Tagg Shahnewaz på Twitter: @Shahnewaz9

Arranger en tur i skogen eller på fjellet mot tortur

Lag plakater med informasjon om torturen Netsai opplevde i Zimbawe. Inviter venner med på en tur i nærområdet og ta bilder av dere selv hvor dere holder disse plakatene. Post bildene på sosiale medier med hashtaggen #JusticeForNetsai.

Tagg Netsai på Twitter: @MarovaNetsai

Butikkaksjon

Aleksandra ble arrestert for å spre det myndighetene i Russland mente var falsk informasjon om krigen i Ukraina. Stå opp for uretten Aleksandra opplever ved å printe ut lapper om Aleksandras historie og fest med hyssing på varer i en butikk i byen du bor i. På lappene kan dere oppfordre til å signere Aleksandras underskriftskampanje her og kreve at hun blir løslatt

Ta kontakt med ledelsen i butikken i forkant av aksjonen for å spørre om tillatelse.

Tagg Aleksandra på instagram: @skochilenko

Arranger et ytringsfrihetsarrangement

Felles for alle årets Skriv for liv- kandidater er at de opplever sanksjoner for å ha brukt en av de mest grunnleggende menneskerettighetene, nemlig ytringsfriheten.

Å skape oppmerksomhet rundt ytringsfrihet kan være alt fra å invitere dine nærmeste venner til å være med på å lage bål ute i naturen og snakke om ytringsfrihetens muligheter og begrensninger til å arrangere et seminar eller en debatt i byen du bor i.

Dersom du ønsker å arrangere et større arrangement burde du rådføre deg med regionleder i området du bor i.

Print ut bilder av Netsai, Luis, Aleksandra og Shahnewaz

Inviter gruppen deres til et bildestunt hvor dere holder ansiktene deres opp foran deres egne.

Fortell deres historie og oppfordre følgerne dine til å skrive brev til til Luis, Netsai, Aleksandra og Shahnewaz slik at de vet at det er mange mennesker der ute som bryr seg om de.

Skriv et leserinnlegg i lokalavisa/studentavisa

Når mennesker får sine rettigheter krenket, er det viktig at verden får høre om det. Det kan du bidra til ved å skrive et leserinnlegg om en eller flere av årets Skriv for liv-saker. Fortell hvorfor denne/disse sakene engasjerer deg, og hva andre kan gjøre for å bidra.

Ofte er det til stor hjelp at noen andre ser over teksten din. Send et utkast til regionkontoret ditt så kan du få hjelp på veien.

Generelle tips til hvordan du kan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

Har du spørsmål eller trenger veiledning?

Ta kontakt med den som er ansvarlig for Skriv for liv i din region

Bilde

Carina Sibe Kråkenes

Organisasjonsutvikler i region Sør
Tlf
Bilde

Ole-Gunnar Solheim

Regionleder nord
Bilde

Tove Marie Paasche

Regionleder midt