Amnestys siste rapport viser at politiet har brukt unødvendig og overdreven makt mot demonstranter. Aubreanna ble nesten drept av en granat i brystet.
Publisert: 23. jun 2020, kl. 13:11 | Sist oppdatert: 26. Jan 2022, kl. 09:23
Bilde av Aubreanna Inda, kvinne med mørkt hår som ser forbi kamera.
Aubreanna Inda ble truffet av en sjokkgranat i brystet. Foto: Reuters/Lindsey Wasson

Søndag 7. juni delte Aubreanna Inda ut mat under en demonstrasjon i Seattle.

Da stemningen mellom demonstranter og politi ble anspent, gikk Aubreanna frem til frontlinjen for å snakke med politiet. Hun ville forsøke å dempe spenningen. Like etter at hun snakket med politiet fikk hun en sjokkgranat i brystet.

26-åringen ble fraktet til et trygt sted, hvor sanitetsarbeidere forsøkte å holde henne i live.

​[Hun] mistet pulsen 3-4 ganger etter at vi begynte å behandle henne. Vi gjenopplivet henne hver gang.

Danielle Meehan, sykepleier som behandlet Aubreanna.

Her blir Aubreanna truffet med granat i brystet.

Aubreanna ble fraktet til sykehus, hvor hun fikk beskjed om at hun hadde fått flere hjertestans etter å ha blitt truffet med granaten. Hun fikk senere diagnosen hjernerystelse og whiplash. I skrivende stund er hun hjemme og forsøker å komme seg fra skadene.

Helsepersonell ble også angrepet

På hjelpestasjonen bak demonstrantene sto intensivsykepleier Danielle Meehan. Hun hørte noen rope at en kvinne var blitt truffet i brystet med granat.

Da Danielle og andre sykepleiere krøp for å behandle Aubreanna på bakken, fortsatte politiet å skyte tåregass, granater og gummikuler mot dem og hjelpestasjonen.

Hjelpestasjonen var tydelig merket med røde kors, og det sto fremme bord stablet med vannflasker og førstehjelpsutstyr. Likevel ble stasjonen angrepet.

Rapport: Overdreven og unødvendig politimakt

Denne sommeren har gatene i USA vært preget av demonstrasjoner mot politivold og rasisme. Mange har blitt møtt med overdreven politimakt.

Amnestys rapport tar for seg 125 separate hendelser mot demonstranter, i 40 stater, mellom 26 mai og 5 juni 2020.

Denne perioden har hundretusener av mennesker protestert mot rasisme og politivold i etterkant av drapet på George Floyd.

Rapporten dokumenterer blant annet:

  • At politiet systematisk tyr til for mye makt, og makt som første istedenfor siste utveg. Det gjelder bruk av tåregass, gummikuler og fysisk makt.

  • At politiet også angriper og banker opp grupper som journalister, observatører fra rettsvesenet og medisinsk personell.

  • Skadene er brutale. Noen har mistet synet midlertidig, andre har så vidt overlevd alvorlig bruk av vold, flere har fått hjernerystelser og hodeskader.

  • Bruken av tåregass er ekstra ille når flere av demonstrantene bruker munnbind for å beskytte seg mot korona. Det er utallige eksempler på at folk må ta av seg munnbindene fordi tåregassen føre til at en må skylle øyne, neser og munn.

Les hele rapporten her:

Se virtuelt kart her:

Slik foregikk etterforskningen:

  • Nesten 500 videoer og fotografier er analysert.
  • 125 hendelser i 40 stater viser hvordan politiet brukte makt mot fredelige demonstranter, journalister og tilskuere.

For å evaluere alle disse hendelsene har våre etterforskere sett på 500 videoer og fotografier av protester fra forskjellige sosiale medier-plattformer.

Innholdet har blitt verifisert, geolokalisert og analysert av etterforskere med ekspertise innen våpen og internasjonale og amerikanske lover for maktbruk. I noen tilfeller har vi også intervjuet de som ble utsatt for volden.

Dette viser dokumentasjonen:

Politi over hele USA har begått menneskerettighetsbrudd mot mennesker som fredelig protesterer mot ulovlige drap på afrikansk-amerikanere, og som etterlyser en politireform.

Den ulovlige bruken av makt inkluderer:

  • Juling/banke opp demonstranter.
  • Misbruk av tåregass og pepperspray.
  • Skyting med blant annet gummikuler.

Hendelsene er utført av statlige og lokale politiavdelinger, føderale etater og Nasjonalgarden.

Politivold i flere titalls stater

Som kartet viser avslører Amnesty en svimlende rekke overgrep fra politistyrker over hele landet.

30. mai skjøt en politipatrulje fra Minneapolis og Minnesota National Guard ulovlig med 37/40 mm USA-lagde støtprosjektiler på mennesker som sto fredelig på verandaene utenfor hjemmene sine.

1. juni begikk sikkerhetspersonell fra en rekke føderale etater, inkludert National Park Police og Bureau of Prisons, samt DC National Guard-personell en rekke menneskerettighetsbrudd mot demonstranter i Layfayette Square i Washington DC. De brukte opprørsskjold for å skyve demonstranter og kastet USA-produserte Stinger Ball-granater som inneholder papperspray.

I juni i sentrum av Philadelphia brukte statspolitiet store mengde tåregass og pepperspray for å fjerne demonstranter. En som var der forteller om hvordan politiet sprayet pepperspray og tåregass slik at folk besvimte. De sprayet i en sirkel rundt folk slik at de ikke slapp unna gassen.

Hendelsen har ikke bare skjedd i storbyene. Også i Louisville, Kentucky, Murfreesboro, Tennessee, Sioux Falls, South Dakota og Albuquerque, New Mexico blant mange andre byer. I Forth Wayne i Indiana mistet en lokal journalist øyet da politiet skjøt ham i ansiktet med en tåregassgranat.

Maktbruken

Overdreven maktbruk mot fredelige demonstranter bryter både den amerikanske grunnloven og den internasjonale menneskerettighetsloven.

Politiet og sikkerhetsstyrker har et ansvar for å respektere, beskytte og legge til rette for fredelige forsamlinger. Mens flertallet av demonstrantene har vært fredelige har noen demonstranter brukt vold. Men i mange tilfeller har sikkerhetsstyrker brukt uforholdsmessig styrke mot hele demonstrasjoner. En persons voldelige handlinger rettferdiggjør ikke bruk av makt mot fredelige demonstranter.

Hva må skje nå?

Amnesty krever nå en omfattende politireform. Alle institusjoner som håndhever lov og orden går gjennom sine retningslinjer og endrer seg slik at de kommer i tråd med internasjonale konvensjoner.

- Da aktivister og tilhengere av Black Lives Matter tok til gatene i byer og tettsteder, over hele USA, i fredelige demonstrasjoner ble de møtt av mer politivold, sier Brian Castner, som er senior krise-rådgiver i Amnesty International.

- Det som trengs nå er en systematisk reform av amerikansk politiarbeid. Hele samfunn skal ikke måtte leve i frykt for å bli skadet av de som faktisk har sverget en ed for å beskytte dem, sier Castner.

Amnesty ber også om uavhengig granskning av hvert enkelt av eksemplene på politivold. Betjenter som er ansvarlige for overdreven makt og ulovlig drap må alltid stilles til ansvar.

Flere av virkemidlene som politiet og føderale agenter nå bruker, vitner om en militarisering i møte med mennesker som bruker sin ytringsfrihet.

Amnesty ber den amerikanske kongressen om å vedta «Protect our Protestor»-loven, som bedre beskytter demonstranter.