Nordic Youth Conference 2018: En utrolig erfaring

I år har jeg vært så heldig å få delta sammen med unge aktivister fra hele Norden på Nordic Youth Conference for å lære hvordan man kan utgjøre en forskjell. Det ble uforglemmelig! 
Publisert: 9. aug 2018, kl. 10:25 | Sist oppdatert: 28. Mai 2019, kl. 11:42
Sjokkerende utvikling for menneskerettighetene i Saudi-Arabia
Årets Nordic Youth Conference (NYC) fant sted i Tisvildeleje i Danmark. Vi feiret 70-års-jubileumet til verdenserklæringen for menneskerettighetene og fokuserte på situasjonen i Saudi-Arabia. Vi ble spesielt godt kjent med de tre kvinnelige menneskerettighetsforkjemperne; Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef.

Disse tre aktivistene har kjempet for at for saudiarabiske myndigheter skal oppheve kjøreforbudet for kvinner og avskaffe vergesystemet i Saudi-Arabia. De er arrestert og fengslet for å ha utfordret forbudet mot å kjøre bil. Det er nå tillatt for kvinner å kjøre bil i Saudi-Arabia, men disse kvinnene er likevel fengslet og risikerer opptil 20 år i fengsel.

Det var utrolig spennende å lære om dette ved å lytte til Amnestys politiske rådgiver Ina Tin og menneskerettighetsforkjemperen Maryam al-Khawaja som fortalte om menneskerettighetssituasjonen i henholdsvis Saudi-Arabia og nabolandet Bahrain.

Det finnes mange måter å kjempe for menneskerettigheter på!
Noe av det som gjorde mest inntrykk på meg var møtet med Maryam al-Khawaja, den egyptiske rapperen Yukka Sahin og den somaliske vloggeren Najmo Cumar Fiyasko. Disse kvinnene snakket lidenskapelig om deres utfordringer og erfaringer i livet, hvor hardt de har kjempet for menneskerettigheter, og hvordan de fortsetter å kjempe den dag i dag.

Najmo deltok på vegne av Amnesty Island, men kommer opprinnelig fra Somalia. Hun fortalte oss at faren ble drept da hun var barn, og at hun ble tvangsgiftet. Dette nektet hun å akseptere, så hun rømte fra Somalia gjennom Sudan og Libya til Malta. Hun endte til slutt opp i Island hvor hun nå bor. I dag når hun et globalt publikum gjennom vloggen sin. Den sterke historien beveget meg, og jeg ble veldig inspirert da hun sa at «du må kjempe for dine rettigheter fordi det er ingen som kommer til å gi dem til deg». Dette poengterer hvorfor aktivisme er svært viktig, og hvorfor vi må kjempe for menneskerettigheter.

Høy temperatur utenfor Saudi-Arabias ambassade!
Det er viktig for enhver å være klar over sine rettigheter, slik at man kan kjempe mot urettferdighet. Uten menneskerettighetene blir det vanskelig å leve i verdighet. Det er derfor viktig å kjempe for dem når andre mennesker, institusjoner og regimer prøver å frata deg dem. Det er aldri en forbrytelse å kjempe for sine rettigheter, selv om vi lærte at mange menneskerettighetsforkjempere blir kriminalisert.

Gjennom uken hadde vi intensive workshops hvor vi lærte å planlegge aksjoner ved å ta i bruk flashmobs, protester og å bruke sosiale medier for å legge press på dem som bryter menneskerettighetene. Det hele kulminerte med en utrolig høylytt protest. Det var helt ubeskrivelig å være utenfor den saudiarabiske ambassaden og protestere mot myndighetene i landet der.

Dette var for første gang jeg var ordentlig involvert i Amnesty. Jeg føler meg heldig som kunne begynne aktivisme på NYC. Til deg som allerede er aktivist eller kanskje er ute etter å være aktivist i Amnesty International, så anbefaler jeg på det sterkeste å søke neste år. I løpet av fem dager vil du møte modige menneskerettighetsforkjempere, og du vil lære om hvordan du selv kan kjempe for menneskerettighetene ved å bruke ulike virkemidler. I slutten av uken vil du være med på en stor aksjon der du vil få en følelse av hvordan det er å kjempe for andres rettigheter. Jeg tar med meg følelsen av stolthet og respekt for menneskerettigheter fra NYC. Dette var svært inspirerende og spennende. Jeg er utrolig glad for å ha vært med på NYC. Nå er jeg klar for å engasjere meg videre!