Krigen i Ukraina: Ti år etter

Mye har skjedd siden krigen i Ukraina startet 24. februar 2022. Enda mer har skjedd siden Russland gikk inn i Øst-Ukraina og Krim for ti år siden.
Publisert
23. februar 2024

24 februar 2022 var ikke starten på en ny krig, men en opptrapping av den som startet i 2014. Da okkuperte russiske styrker Krim-halvøya og deler av fylkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina:

Etter Russlands okkupasjon i 2014 ble arrestasjoner, tortur og kidnappinger en del av den nye hverdagen. Personer som satte seg imot det nye styresettet sto i fare for å bli straffet.

Forsvinninger og arrestasjoner av kvinner og menn har fortsatt i de okkuperte områdene etter at Russland gikk til fullskala krig mot Ukraina.

Kilde: Amnesty International

Minst 10 000 sivile, deriblant mer enn 560 barn, har blitt drept i Ukraina siden 24. februar 2022. Over 18 500 mennesker er såret.

FN advarer samtidig om at tallet på sivile dødsfall kan være mye høyere. Det skyldes at ingen uavhengig eksperter har tilgang til russiskokkuperte områder for å verifisere antall døde.

Kilde: FNs granskingskommisjon for Ukraina, 21 november 2023

Til sammen er over 6,3 millioner ukrainere på flukt. De aller fleste har flyktet til andre land i Europa.

Kilde: FN 23. januar 2023

Russland har begått krigsforbrytelser i Ukraina de siste to årene.

Dokumentasjon viser at Russland angrep teatret i Mariupol i mars 2022, selv om de på forhånd visste at hundrevis av sivile hadde søkt tilflukt der.

Kilde: Amnesty International / Angrep på teateret i Mariupol utgjør krigsforbrytelser

Russland bryter folkeretten ved å gjennomføre angrep mot flere sivile mål og falske rettssaker mot ukrainske krigsfanger.

Senest i februar i år ble 33 ukrainske soldater dømt til lange fengselsstraffer.

Kilde: Amnesty International / 33 Ukrainian soldiers sentenced to long terms in penal colony after unlawful trials

Krigen preger hverdagen til barn i Ukraina. Stadige bombeangrep mot sivile mål gjør at barn i Ukraina ikke får den undervisningen de har krav på.

3151 skolebygninger har blitt skadet og 440 bygninger har blitt totalt ødelagt siden starten av Russlands fullskala invasjon.

Kilde: Utdannings- og vitenskapsdepartementet i Ukraina

Foreldre i okkuperte områder har følt seg tvunget til å sende barna sine på de gjenåpne skolene der russiske myndigheter driver med indoktrinering av barna med væpnede vakter tilstede.

Foreldre som nektet å sende barna eller lot dem følge ukrainsk undervisning i skjul, ble truet med at de ville bli fratatt barna.

Kilde: Amnesty, desember 2023 / Ukraine/Russia: Children’s futures under attack as Russian aggression in Ukraine continues to restrict schooling

Det er avdekket grove overgrep etter at noen ukrainske områder er blitt frigitt.

Jenter fra 16 års alder til kvinner opp til 84 år har vært utsatt for voldtekt av russiske styrker i Kherson-regionen under okkupasjonen.

Kilde: FNs granskingskommisjon på Ukraina, oktober 2023

Mange eldre er rammet spesielt av krigen. Over 10 millioner av Ukrainas befolkning er over 60 år.

Mens de unge drar, blir de eldre med funksjonsnedsettelser igjen langs frontlinjen.

Siden omsorgsapparatet er overbelastes, har mange eldre ikke noe annet valg enn å flytte inn på institusjoner. Heller ikke her får de den hjelpen de har krav på.

Kilde: Amnesty desember 2023 / They live in the dark