Krigen i Gaza: dette kan du gjøre

Grusomhetene på Gaza har ført til at titusenvis er drept, mange flere skadet, helsevesenet er brutt ned, boliger og annen infrastruktur er bombet og befolkningen mangler mat, vann, medisiner og energi. Den livstruende humanitære krisen forverres hver dag angrepene pågår. Her kan du lese hva du som Amnesty-aktivist kan gjøre.
Publisert: 4. nov 2023, kl. 10:19 | Sist oppdatert: 2. Apr 2024, kl. 15:17

Under finner du ulike handlingsalternativer for å aksjonere for Gaza. Hvis du ønsker å lese deg opp på situasjonen på Gaza og Amnestys arbeid kan du gjøre det her:

ISRAEL/PALESTINA: DETTE GJØR AMNESTY

Aksjoner for våpenhvile

Markering våpenhvile Gaza
Markering i Trondheim. 

Amnestys aktivister over hele landet har aksjonert for våpenhvile i flere måneder nå. Dette må vi ikke slutte med! Fortsett å arranger egne markeringer med Amnesty sine krav på din hjemplass.

Du kan også delta på markeringer du blir invitert til, men husk å avklare deltakelse på markeringer med ditt regionkontor. Planlegger du et større stunt eller markering på din hjemplass ber vi deg også holde kontakt med regionkontoret om planlegging.

Hvis du arrangerer eller deltar på en markering, hold gjerne en appell på vegne av Amnesty. Du finner forslag til appellpunkter, samt plakater du kan bruke nederst på siden.

Lag solidaritetsarrangementer

Solidaritetskonsert for Palestina
Solidaritetskonsert for Palestina under Meneskerettighetsuka i Trondheim. 

Det er fint å lage arrangementer for å vise solidaritet og sette fokus på palestinske perspektiver og palestinsk kultur. Her er det mange muligheter: to forslag er å arrangere enten Palestinsk kulturkveld eller Solidaritetskonsert. Det kan holdes appeller, leses dikt, spilles musikk, serveres mat og være utstilling av kunst og historiske gjenstander.

Som Amnestyrepresentanter er det fint å fortelle litt om etterforskningsarbeidet Amnesty gjør for å dokumentere krigsforbrytelser på Gaza. Nederst på siden finner du en brosjyre som kan printes ut med info og mulighet for å støtte arbeidet vårt.

Hvis ingen i gruppa selv har tilknytning til Palestina, er det viktig i planleggingen av slike arrangementer å få innspill fra, og gjerne samarbeide med, palestinske individer eller grupper slik at arrangementet løfter frem deres perspektiver.

Lag en blokade!

Israels illegale blokade av Gaza fratar de rundt to millioner menneskene som lever der adgang til nødhjelp, og har forårsaket en humanitær katastrofe. Lag et stunt hvor dere "blokkerer" av et område eller en gate. "Blokaden" må gjennomføres på en måte som er lovlig. Tanken er ikke at dere skal nekte folk å passere, men at dere lager et visuelt blikkfang som kan hjelpe dere og få oppmerksomhet og komme i snakk med forbipasserende.

Ta gjerne med plakater og underskriftslister. Kanskje dere kan plukke bort en og en bit av blokaden for hver person som skriver under?

#CEASEFIRENOW

se bildet av Amnesty USA sin markering til inspirasjon!

I fjor aksjonerte vi ofte med budskapet #Ceasefirenow. Dette er fortsatt relevant. Under finner du filer du kan printe ut for å gjøre #ceasefirenow stuntet.


Utdann deg selv - ta Amnestys kurs "Deconstructing Israels apartheid against Palestinians"

Hva er apartheid?

Apartheid er å opprettholde et system der en etnisk gruppe blir grovt diskriminert over tid, til fordel for en annen. Det er en forbrytelse mot menneskeheten.

Vil du forstå situasjonen i Israel/Palestina enda bedre nå?
Da anbefaler vi å ta Amnestys kurs om Israels apartheid mot Palestina.
Kurset gir deg forståelse av hva apartheid er, hvorfor Amnesty mener Israel opprettholder apartheid og relevante internasjonale lover.

Finn kurset her!

Ceasefirenow bokstaver til print