Dødsstraff 2012: Et skuffende år

De siste ti årene har trenden vært klar: Verden er på vei til å avskaffe dødsstraff. Men i 2012 ble denne utviklingen satt på pause.
Publisert: 10. Apr 2013, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 4. jun 2019, kl. 10:08
Dette kommer fram i Amnestys årlige rapport om dødsstraff og henrettelser. I 2012 ble det gjennomført henrettelser i land som ikke hadde brukt dødsstraffen på mange år, spesielt India, Japan, Pakistan og Gambia. Det var også en urovekkende økning av henrettelser i Irak.

- Det er sjokkerende og veldig skuffende når land gjenopptar bruken av dødsstraff etter flere år uten henrettelser. Kuwait og Indonesia har i 2013 også gjenopptatt bruken av henrettelser. Vi er nå bekymret for at flere, spesielt i India og Indonesia, står i fare for å bli henrettet i løpet av kort tid, sier Helle Biørnstad, ansvarlig for Amnestys arbeid mot dødsstraff.

LAST NED OG LES RAPPORTEN HER

Men fortsatt er det slik at dødsstraffen bare blir brukt av en liten gruppe land, og i alle regioner ser vi at det er fremgang når det gjelder å avskaffe denne straffen. Bare i 21 av verdens land ble det registrert henrettelser i 2012, det samme tall som i 2011. Ti år tidligere, i 2003, var tallet 28.

Store mørketall

Det er kjent at minst 682 mennesker ble henrettet i 2012. Dette er to mer enn i 2011. 2012 ble minst 1 722 dødsdommer avsagt i 58 land. Året før var det minst 1 923 dødsdommer i 63 land.

- Det er viktig å huske på at alle de 682 bekreftede henrettelsene, samt de tusenvis som er drept av staten i Kina, ikke bare er tall. Dette er enkeltmennesker med tragiske skjebner. Det som for oss i Norge kan fortone seg som scener fra en skrekkfilm, er dessverre virkeligheten for altfor mange mennesker, fortsetter Helle Biørnstad.

Tallene Amnesty opererer med er unntatt de tusener av henrettelser som Amnesty antar ble gjennomført i Kina, hvor det er utstrakt hemmelighold av det meste som har med dødsstraff å gjøre.

Tilbakegangen til tross, det er fremdeles en trend i retning av å avskaffe dødsstraffen. Henrettelser er i ferd med å tilhøre fortiden. Bare ett av ti land i verden utfører henrettelser.

Hengt og halshugget

De fem land som henrettet flest var nok en gang Kina, Iran, Irak, Saudi Arabia og USA, med Jemen like bak. Henrettelsesmetoder som ble brukt i 2012 var hengning, halshugging, skyting og giftsprøyte.

I Saudi-Arabia ble en mann først halshugget, og deretter ble liket korsfestet og utstilt.

Dødsstraffer ble idømt for en lang rekke forbrytelser, også for ikke-voldelige handlinger som hadde med narkotika eller økonomi å gjøre. Det kunne også bli dødsdom for apostase (frafall fra islam), blasfemi eller utroskap - handlinger som ikke burde betraktes som forbrytelser i det hele tatt.

Skuffelser i Asia

I Asia var det skuffende å oppleve at India, Japan og Pakistan gjenopptok henrettelser etter lang tids opphold. I november 2012 gjennomførte India sin første henrettelse siden 2004. Det var Ajmal Kasab som ble hengt. Han var en av dem som sto bak Mumbai–angrepet i 2008.

I Japan ble tre fanger henrettet i mars 2012. Senere samme år ble enda en fange hengt, etter et opphold på 20 måneder der ingen ble henrettet.

Det har riktignok også vært en positiv utvikling i regionen. Ingen ble henrettet i Vietnam eller i Singapore. Mongolia ratifiserte dødsstraffmoratoriet, en internasjonal avtale som forplikter landet til å avskaffe dødsstraffen. På Stillehavsøyene var det ingen henrettelser.

Bekymret for Midtøsten og Nord-Afrika

Bruken av dødsstraff i Midtøsten og Nord-Afrika er bekymringsfull, men det kan også spores visse positive trekk. Det er i hovedsak fem land i regionen som henretter. Iran, Saudi Arabia, Irak og Jemen stod for 99% av alle henrettelsene i regionen.

LES: Dødelig avhengighet - besittelse av narkotika kan ha døden til følge i Iran.

Spesielt var det en urovekkende økning i Irak. Minst 129 mennesker ble henrettet, nesten det dobbelte av antallet i 2011 som var 68. Nest etter Kina var det enda en gang Iran som hadde flest henrettelser. 314 henrettelser ble erkjent av myndighetene, men det virkelige tallet er sikkert mye større. Mange henrettelser er blitt registrert uten at myndighetene har gjort det kjent.

Borgerkrigen i Syria har gjort det umulig å få bekreftede meldinger om henrettelser.

USA - blant verstingene

I Nord- og Latin-Amerika var det bare USA som henrettet. Antallet var 43, det samme som i 2011. Men bare 9 delstater henrettet noen i 2012, mot 13 i 2011.

LES: USA Siste bøddel på sitt kontinent

Connecticut avskaffet dødsstraffen i april 2012, og Maryland så sent som denne uken. Dermed er det 18 delstater i USA som har avskaffet dødsstraffen. California hadde i november en folkeavstemning om å kvitte seg med den, men med et knepent flertall vedtok delstaten å beholde dødsstraffen.

- For 30 år siden var det nærmest utenkelig at reelle offentlige debatter rundt bruken av dødsstraff kunne finne sted i USA. Nå er det stadig færre delstater som gjennomfører henrettelser, og lovendringsforslag skal legges frem i Delaware og Nebraska, sier Biørnstad.

Det var ingen henrettelser i de engelsktalende karibiske øyer, men det ble registrert 12 dødsdommer i tre av de 12 øyene.

Fremgang i Afrika

I de afrikanske landene sør for Sahara var det fortsatt fremgang i kampen mot dødsstraff. Parlamentet i Benin har tatt visse skritt for å fjerne dødsstraffen. Ghana har planer om å kvitte seg med dødsstraffen i den nye grunnloven, og det er ingen dødsdømte fanger i Sierra Leone.

Men fra 2011 til 2012 var det likevel en klar stigning i antall henrettelser og dødsdommer i denne regionen. Det skyldes først og fremst Sudan og Gambia.

I august 2012 ble ni mennesker henrettet i Gambia. Dette var de første henrettelsene på nesten 30 år. Det ble reist voldsom kritikk fra omverdenen, og president Yahya Jammeh kunngjorde en midlertidig stopp i henrettelsene. Han sa videre at henrettelsene “automatisk” ville bli gjenopptatt hvis kriminaliteten økte i landet. I Sudan ble minst 19 henrettelset og 199 nye dødsdommer avsagt.

Europas siste grøss

Hviterussland var fortsatt det eneste landet i Europa og Sentral-Asia som gjennomførte henrettelser. Minst tre menn ble skutt i 2012. Det er mye hemmelighold når det gjelder dødsstraffen i Hviterussland.

Latvia hadde tidligere avskaffet dødsstraffen i fredstid, men i 2012 kvittet de seg med denne straffen også i krigstid. Dermed er det i hele verden 97 land som har avskaffet dødsstraffen både for fredstid og krigstid.

Ingen gode grunner

Tilhengere av dødsstraff bruker ofte som argument at denne straffen avskrekker kriminelle. En større vitenskapelig studie i USA i 2012 konkluderer med at dette argumentet ikke kan brukes for å rettferdiggjøre dødsstraffen.

- Regjeringer i land som fremdeles henretter fanger, har ikke lenger gode argumenter for å rettferdiggjøre denne praksisen. Det finnes ikke noe som helst bevis for at dødsstraffen virker avskrekkende på kriminelle, sier Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

- Den virkelige grunnen til bruken av dødsstraff kan finnes andre steder. I 2012 ble vi igjen svært bekymret over at enkelte land brukte dødsstraffen som et politisk middel, enten som et populistisk foretak eller som ren undertrykking, fortsetter Shetty.

Amnesty International er motstander av dødsstraffen i alle tilfeller, uten unntagelser, uansett omstendighetene ved forbrytelsen, uansett skyld eller uskyld eller andre karakteristikker ved gjerningspersonen og uansett henrettelsesmetoden som blir brukt. Dødsstraffen er et brudd på den grunnleggende retten til liv.

- Dødsstraff er den ultimate grusomme, nedverdigende og umenneskelige straff. Henrettelser er overlagte, kaldblodige drap gjennomført av staten, sier Helle Biørnstad.

FAKTA OM DØDSSTRAFF I 2012:
  • Minst 682 mennesker ble henrettet i løpet av 2012. Henrettelsene var fordelt på 21 land. (Tallene for 2011 var minst 680 fordelt på samme antall land)
  • Landene som henrettet flest var Kina, Iran, Irak, Saudi-Arabia, USA og Yemen i den rekkefølgen.
  • Kina henrettet flerE enn resten av verden til sammen. Denne statistikken sees på som en statshemmelighet i Kina og det er vanskelig å finne nøyaktige tall. Tallene fra Kina inngår ikke i det totale antall henrettelser i 2012 på 682.
  • Irak har hatt en drastisk oppgang i henrettelser fra 68 i 2011 til 129 i 2012.
  • Noen land som ikke har henrettet på flere år gjenopptok praksisen i 2012. Pakistan hadde sin første henrettelse på fire år, India den første på åtte år og Gambia gjennomførte sin første henrettelse på nesten 30 år.
  • Minst 23 286 mennesker satt på dødsceller i utgangen av 2012.
  • Minst 1722 mennesker ble dømt til døden i 2012, fordelt på 58 land.
  • Henrettelsesmetodene som brukes i verden er halshugging, henging, giftsprøyter og skyting.
  • Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia og Somalia benyttet seg av offentlige henrettelser.
  • Mennesker blir fortsatt dømt til døden verden over på andre grunnlag enn overlagt drap. Narkotikakriminalitet, utroskap, blasfemi, voldtekt og økonomisk kriminalitet er noen av lovbruddene mennesker har fått dødsdommer for i 2012.

Les mer på amnesty.no