Den fredelige aktivisten Nabeel Rajab ble dømt til fengsel for Twitter-meldinger. Nå er han endelig løslatt!
Publisert: 10. jun 2020, kl. 10:02 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:18
Nabeel Rajab sammen med sin kone, datter og sønn etter at han ble løslatt fra fengsel 9. juni 2020 fengsel
Nabeel Rajab sammen med familien sin etter løslatelsen tirdag 9. juni 2020. Fra venstre: kona Sumaya, datteren Malak, Nabeel og sønnen Adam. Foto: Privat

Nabeel Rajab ble fengslet i Bahrain i 2016 etter å ha ytret seg på Twitter om anklager om tortur i et fengsel og krigføringen i Jemen. Tirsdag 9. juni ble han løslatt - tusen takk til alle som har signert Amnestys aksjon for ham.

Fengslet for å ha brukt stemmen sin

Nabeel Rajab var er en bahrainsk menneskerettighetsaktivist og leder i Bahrain Centre for Human Rights som arbeider for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain. Han har vært fengslet flere ganger for sin fredelige aktivisme.

Familiefaren ble sist arrestert i juni 2016 og anklaget for å ha «spredt informasjon og rykter i den hensikt å diskreditere staten». Denne anklagen var basert på Twitter-meldinger Nabeel publiserte i forbindelse krigføringen i Jemen.

Han ble også anklaget for å "fornærmet myndighetene" etter å ha retvitret meldinger om påstått tortur etter fengselsopptøyer som fant sted i Jaw-fengselet Bahrain i mars 2015.

Mens etterforskningen pågikk satt Nabeel fengslet. I desember 2018 ble han dømt til fem års fengsel. I ni av månedene satt han fullstendig isolert, han har slitt med hjerteproblemer og har flere ganger blitt behandlet brutalt i fengselet.

Det er en lettelse at Nabeel Rajab endelig er gjenforent med familien sin. De har kjempet en modig og nådeløs kamp for å kunne oppleve denne dagen.

Amnesty Internationals Midtøsten-etterfrosker, Lynn Maalouf.

Forfulgt over mange år

Nabeel Rajab er en fremtredende menneskerettighetsforkjemper i Bahrain og myndighetene har i lang tid forfulgt ham på grunn av aktivismen hans.

Nabeel ble første gang arrestert og fengslet i juni 2012 etter at han kritiserte regjeringen, og han ble senere fengslet i 2014 og 2015.

I 2002 var han med å grunnlegge The Bahrain Centre for Human Rights, som er en at de største menneskerettighetsorganisasjonene i Bahrain. Dette på tross av at deres løyve for å bedrive en slik organisasjon ble inndratt i 2004. En av grunnleggerne, Abdulhadi Al-Khawaja, sitter fortsatt ulovlig fengslet.

Løslatelse med betingelser

Nyheten om at Nabeel Rajab er løslatt fra fengsel er gledelig, men det er knyttet betingelser til løslatelsen og anklagene mot ham er fortsatt ikke droppet. Det er uklart nøyaktig hva betingelsene rundt løslatelsen er, men ifølge en av advokatene hans skal han "sone" den resterende tiden av dommen utenfor fengsel. Det kan bety husarrest eller andre typer begrensninger på bevegelsesfriheten hans.

Amnesty krever at alle betingelser knyttet til løslatelsen oppheves. Nabeel Rajab ble fengslet kun for sitt fredelige menneskerettighetsarbeid og for å ha brukt sin ytringsfrihet.

Du kan lese mer om aksjonen Amnesty opprettet for Nabeel i 2014 her.