Når hatet får leve stilner viktige stemmer. Vi støtter kvinners rett til å ytre seg.

Denne aksjonsveiledningen er ikke lenger aktuell. Finn flere aksjonsmuligheter her.

Eksempel på en melding som ble sendt til en kvinnelig ungdomspolitiker.

På denne siden finner du informasjon om hva du eller Amnesty-gruppen din kan gjøre for å engasjere dere i kampanjen mot hatefulle ytringer mot kvinner på nett.

Bakgrunnsinformasjon om kampanjen, inkludert intervjuer med kvinner som har opplevd hets, filmer og informasjon om hva Amnesty gjør i arbeidet mot netthets finner du på kampanjesiden.

kampanjesiden Stopp Netthets mot kvinner

Forslag til aktiviteter

På stand: Kjærlighetsvegg

Mål: Vise omfanget av problemet og tilby et helt konkret handlingsalternativ

La kjærligheten overvinne hatet. I forkant av kampanjen har vi snakket med en rekke kvinner som har blitt utsatt for hat etter at de har uttalt seg i offentligheten. Noe av det som gjør at de fortsetter å uttale seg, på tross av grove hatmeldinger, er den støtten de får av andre – folk som heier på dem og det de står for. La oss vise at vi støtter ytringsfriheten og kvinners rett til å delta i offentligheten uten å utsettes for hets og sjikane!

På standen kan dere sette opp en vegg med hatmeldinger til kvinner som uttaler seg i offentligheten. Målet er å dekke over hatet med kjærlighet og støtte – en symbolsk, men veldig sterk handling. Ha post-it-blokker og tusjer klare, og oppfordre også forbipasserende til å henge opp egne støtteerklæringer og signere aksjonen.

forslag til meldinger på kjærlighetsvegg

Stunt: Speakers corner

Mål: Vise omfanget av problemet, og skape oppmerksomhet

Mye av det som skrives om og til andre på nett er så grovt og stygt at få ville turt å si det ansikt til ansikt – da er det lettere å gjemme seg bak en skjerm. Vis hvor absurd denne situasjonen er ved å ta hatmeldinger ut i lyset og offentligheten.

Gå sammen og arranger et «speakers corner», hvor en går opp og snakker om et tema som opptar vedkommende. Tvisten på nettopp dette «speakers corneret» er at dere på forhånd har avtalt at noen i publikum begynner å kritisere den som snakker, gjennom å bruke samme type språk som netthaterne. Dette vil antagelig vekke reaksjoner og ubehag hos publikum. Følelsen tilskuerne får vil fungere som en samtalestarter rundt hatefulle ytringer, og kan bidra til at flere vil signere aksjonen. Avslutt gjerne med at en av dere forklarer stuntet og hvorfor dere har gjort det. Det er viktig å forklare hensikten med stuntet, og ikke la hatet stå igjen som eneste inntrykk. Husk å fortell din regionleder om planene deres.

Spre kampanjen i sosiale medier

Mål: Skape synlighet

Jo flere som kjenner til kampanjen vår, desto bedre. Bruk derfor sosiale medier

til å skape oppmerksomhet rundt både kampanjen og aktivitetene dere gjennomfører ved å dele aksjonen, filmer, bilder og annen informasjon på sosiale medier. Følg med på Amnestys nettsider og sosiale medier for mer informasjon. Husk å bruk emneknaggen #StoppNetthets, og tagg gjerne @Amnesty_Norge.

Spre nettvettreglene i sosiale medier

Alle har rett til å ytre seg uten å bli utsatt for netthets.

1. Grip inn og bry deg.

Vis støtte og solidaritet med den som blir hetset. Skriv en oppløftende kommentar eller send en positiv melding i innboksen. Bruk gjerne symbolene for å vise at du støtter kvinners ytringsfrihet på nett. Husk at en trygg og god nettdebatt er alles ansvar.

2. Ikke kveruler med kverulanten.

Be de som hetser om å holde seg til saken og bruke saklig argumentasjon. Husk at du kan hjelpe uten å gå inn i selve debatten ved å minne folk på at de kan diskutere uten å gå til personangrep.

3. Tenk på hvordan du selv formulerer deg.

Ofte er det dessverre mange som ikke er klar over at ordbruken deres kan oppfattes som støtende. Tenk igjennom hvordan du selv ordlegger deg for at du skal bli forstått riktig.

Bli med i Facebookgruppa #ViErHer

#Vierher er en Facebookgruppa som oppfordrer folk til å vise støtte i kommentarfeltene, rapportere uønsket oppførsel, komme med faktaopplysninger og be folk om å holde seg til saken. #ViErHer er en støtte til dem som aktivt vil gå inn å bryte opp og forstyrre dem som sprer hat. Amnesty støtter budskapet bak #Vierher og oppfordrer andre til å melde seg inn i gruppa og bidra.

Les gjerne mer her: https://www.facebook.com/groups/1905824589650600/

Skriv et leserinnlegg

Mål: Skape synlighet og spre informasjon

Skriv innlegg til lokale aviser eller andre medier.

Tips til leserinnlegg

Punkter til leserinnlegg:

  • Retten til ytringsfrihet betyr retten til å meddele, motta og søke informasjon og synspunkter fritt og uten frykt. Dersom noen vegrer seg for å delta i samfunnsdebatten av frykt for å bli utsatt for hatefulle ytringer er dette en trussel mot ytringsfriheten.
  • Hatefulle ytringer rammer ikke bare de som blir direkte utsatt for det, men kan virke avskrekkende på andre.
  • Undersøkelser viser at kvinner ikke nødvendigvis utsettes for mer hat i det digitale rom, men kvinner og menn blir utsatt for ulike ting. Der menn bli angrepet på grunn av deres meninger og argumenter, opplever kvinner ofte å bli angrepet nettopp fordi de er kvinner. Hetsen går på dem som kvinne eller på kvinner som gruppe, og blir veldig ofte seksualisert.
  • I dag er ikke kjønn inkludert i straffebestemmelsen mot hatefulle ytringer. Amnestys klare mening er at kjønn bør inkluderes i dagens straffelov, for å sikre et bedre strafferettslig vern mot hatefulle ytringer.
  • Hatefulle ytringer er i ferd med å bli et alvorlig samfunnsproblem, men det er absolutt mulig å gjøre noe med det. Hver enkelt kan gjøre en forskjell gjennom å reagere, f.eks. ved å uttrykke solidaritet med den som er utsatt for hat eller klage til de som tillater hatefulle ytringer på sine nettsider. I tillegg må staten komme på banen og markere at digital vold mot kvinner ikke er noe som er akseptert i Norge, både gjennom å ta dette inn i straffeloven og sørge for at politiet har tilstrekkelig kompetanse og ressurser for å beskytte kvinner mot den type overgrep.

Spørsmål og svar om kampanjen

Hatefulle ytringer mot kvinner er en forlengelse av fysisk vold og misbruk av kvinner. Det inkluderer direkte og indirekte trusler om seksualisert og fysisk vold. Hatefulle ytringer involverer ofte en eller flere personer som jobber sammen gjentatte ganger for å angripe én utvalgt kvinne med nedsettende kommentarer over en lengre periode. Hensikten er å ydmyke eller plage henne på andre måter.

Netthets er det dagligdagse grumset og kommentarene vi ser i kommentarfeltene. Den enkelte meldingen er ikke nødvendigvis hverken truende eller sjikanerende, men mengden av meldinger blir svært ubehagelig eller truende for den det gjelder. Vi har alle et ansvar for å si ifra når noen er ufine i kommentarfeltet.

Retten til ytringsfrihet betyr retten til å meddele, motta og søke informasjon og synspunkter fritt og uten frykt. Undersøkelser viser at kvinner og menn blir utsatt for ulik type hets, selv om kvinner ikke nødvendigvis utsettes for mer hat i det digitale rom. Der menn blir angrepet på grunn av sine meninger og argumenter, blir kvinner hetset fordi de er kvinner, ikke på bakgrunn av hva de mener eller kan. Det rammer både den enkelte kvinnen, og skremmer andre fra å gå inn i debatten. På denne måten undergraves ytringsfriheten og vi mister mange verdifulle stemmer. Vi vil ha en trygg og fri samfunnsdebatt. 

Amnesty skal arbeide for at:

  • Kjønn inkluderes i straffebestemmelsen mot hatefulle ytringer
  • Det å bekjempe hatefulle ytringer må være en prioritert oppgave for politiet
  • Politiet får de ressursene og den kompetansen som er nødvendige for å kunne forebygge og stoppe hatefulle ytringer. I tillegg må også påtalemyndigheter og dommere få mer kompetanse på dette området.